A szemölcs típusától függ az eltávolítás módja

A szemölcs típusától függ az eltávolítás módja

Dr. Schmidt Emese Módosítva: 2022.11.09 13:43

A mindennapi gyakorlatban sokszor találkozunk a „szemölcs” fogalmával, mely alatt a páciensek szinte minden bőrön megjelenő növedéket értenek. Ezzel szemben a bőrgyógyászati gyakorlatban a szemölcsök számos fajtáját kell elkülöníteni és ezek típusától függően megválasztani a kezelést, ha indokolt. A vírusos szemölcsök sokszor nagyon „ragaszkodóak” és azon kívül, hogy esztétikailag zavaróak, bizonyos esetekben fájdalmasak is lehetnek. Dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a szemölcs típusához igazított eltávolítási módszer hozhat valódi eredményt.

Dermatica szolgáltatásai a szemölcsök gyógyítására:

Ezek a leggyakoribb szemölcs típusok

  • Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)

A leggyakrabban előforduló típus a közönséges szemölcs, ami bárhol megjelenhet a testen.  A közönséges szemölcs általában kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, pontozott, érdes felszínű göbcse, ami legfeljebb akkor fáj, ha megsérül.
Eltávolítása
Szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás és a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása.

  • Talpi szemölcs

A talpon jelentkező közönséges szemölcs fájdalmassága miatt akár járási nehézséget is okozhat. Kívül csak a kisebb rész látszik, amely barnás, szürkés színű, és a bevérzések miatt apró sötét pöttyök lehetnek benne.
Eltávolítás
Leginkább ecsetelők, esetleg sebészi eltávolítás jöhet szóba. Tenyéri és talpi szemölcsökre is alkalmazható speciális puhító kötés, amelynek használatával a felpuhult bőrképlet könnyebben eltávolítható.

  • Uszodaszemölcs (molluscum contaginosum)

Az uszodaszemölcs általában nem egyetlen bőrnövedékként jelentkezik, hanem egyszerre több is megjelenik a bőrön, elsősorban a karon, a lábon, a háton, a hason. Elsősorban a gyerekeken bukkannak fel ezek a fényes felületű, félgömb alakú kinövések, amelyeket egy vírus terjeszt. Ez a vírus – amely a többi szemölcs okozójától eltérően nem humán papilloma, hanem egy himlővírus - rendkívül könnyen bejut a víztől felázott bőrbe.  
Eltávolítása
Történhet gyógyszeres ecsetelővel vagy orvos által ún. Volkmann-kanállal, fagyasztással, lézerrel.

  • Lógó szemölcs (fibroma pendulum)

A szemölcs eltávolításának módjáról a bőrgyógyász dönthet.Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek az összefekvő területeken irritáció miatt. Téves az a közhiedelem, hogy nagyon könnyen terjednek egyik testrészről a másikra és emberről emberre is, melyhez elég csupán megérinteni az adott személyt. Ezzel szemben ezek nem vírusos eredetűek és nem adhatóak át, valamint orvosi szempontból nem igényelnek kezelést, csupán akkor távolítjuk el elektromos vagy lézeres eszközökkel, fagyasztással, ha zavarják a pácienst. A közönséges szemölcsre alkalmazott ecsetelőkkel azonban nem ajánlott kezelni, mert csúnya nyomot hagyhat. 

  • Nemi szemölcs (condyloma)

A nemi szervek környékén kávébarna vagy bőrszínű, puha, barázdált felszínű növedékek jelentkezhetnek, amelyek csak és kizárólag nemi úton terjednek.
Eltávolítás
Bőrgyógyász és/vagy nőgyógyász javasolhat krémet, ecsetelőt, de történhet fagyasztás, leégetés, lézeres vagy műtéti kiemelés is.

  • Futószemölcs, lapos szemölcs

Könnyen összetéveszthető egy anyajeggyel a futószemölcs, ugyanis alig emelkedik ki a bőrből, barna vagy bőrszínű és többnyire csoportosan fordul elő. Fiatalabbaknál és legyengült immunrendszerű személyeknél gyakoribb, de bárkinek felbukkanhatnak ezek a szemölcsök.
Eltávolítás
Olyan eljárások közül lehet választani, mint a közönséges szemölcsnél.

  • Szeborreás szemölcs (verruca seborrhoica)

Fontos, hogy bizonytalanság esetén bőrgyógyász döntsön a szemölcs eltávolításáról. Lencse vagy bab alakú, sötét színű bőrelváltozás (időskori szemölcs), amely elsősorban az idősebbeknél alakul kis, és laikusként nehéz lehet megkülönböztetni egy festékes anyajegytől vagy bőrráktól.
Eltávolítás
Fagyasztás, Volkmann-kanál használata, elektrokauter vagy lézeres eltávolítás, sebészeti kimetszés nem indokolt, csak ha diagnosztikai problémát jelent.

- A vírusos szemölcsök egyes esetekben maguktól is elmúlnak, és számos hatékony vény nélküli szemölcs-eltávolító szer is kapható. Két esetben érdemes azonban bőrgyógyász segítségét kérni a szemölcs eltávolításhoz – hangsúlyozza dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus – Az egyik, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy pontosan mi is a bőrképlet, hiszen nagyon fontos kizárni például a bőrdaganat lehetőségét. A másik, ha makacs, kiújuló szemölcsről van szó, amelynél az otthoni próbálkozások csak elodázzák a gyógyulást, rosszabb esetben még el is terjesztik a vírusfertőzést más testrészekre.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértői

Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

Orvos válaszol

Nekem a hüvelykujjam alatt vann egy ilyen szemölcs féleség! ha megnyomom nagyon fáj és váladék jön belölle de volt olyan hogy eltünt és utánnna megint vissza jött mi tehetek? mivel tudom ezt lekezellni? előre is köszönöm a segitséget!!

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Erdélyi Petra!

A pontos diagnózist bőrgyógyász szakorvosnak kell felállítani. Fontos lenne tudni, hogy mit jelent pontosan a szemölcs \"féleség \" A szemölcs legtöbbször nem is fáj. Ellenben fertőz, főleg ha váladékozik. Kérdés az is, hogy mit jelent a hüvelykujj alatt? A hüvelyk újj tenyéri felszínén, vagy a végpercén belül,a körme alatt? Mindenképpen mutassa meg bőrgyógyász orvosnak. Ha valóban szemölcs akkor többféle kezelési lehetőség is létezik. A szájon át bevehető gyógyszertől kezdve az ecsetelőn át a fagyasztásig. A házipraktika csak idő veszteség, főleg ha nem tudja pontosan mi az. A szemölcsök bizonyos életkorban spontán is eltünnek, de bizonyos elváltozások igen igen makacsak. Nagy kitartás kell a kiirtásukhoz. Bármilyen módszert is választunk ehhez. Bőrgyógyászati szakrendelésünkön lehetőség van a panasz kivizsgálására.
Üdvözlettel, Peterman Krisztina kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok