A szemölcs típusától függ az eltávolítás módja

A szemölcs típusától függ az eltávolítás módja

Dr. Schmidt Emese Létrehozva: 2021.09.01 Módosítva: 2021.09.28

A mindennapi gyakorlatban sokszor találkozunk a „szemölcs” fogalmával, mely alatt a páciensek szinte minden bőrön megjelenő növedéket értenek. Ezzel szemben a bőrgyógyászati gyakorlatban a szemölcsök számos fajtáját kell elkülöníteni és ezek típusától függően megválasztani a kezelést, ha indokolt. A vírusos szemölcsök sokszor nagyon „ragaszkodóak” és azon kívül, hogy esztétikailag zavaróak, bizonyos esetekben fájdalmasak is lehetnek. Dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a szemölcs típusához igazított eltávolítási módszer hozhat valódi eredményt.

Ezek a leggyakoribb szemölcs típusok

 • Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)

A leggyakrabban előforduló típus a közönséges szemölcs, ami bárhol megjelenhet a testen.  A közönséges szemölcs általában kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, pontozott, érdes felszínű göbcse, ami legfeljebb akkor fáj, ha megsérül.
Eltávolítása
Szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás és a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása.

 • Talpi szemölcs

A talpon jelentkező közönséges szemölcs fájdalmassága miatt akár járási nehézséget is okozhat. Kívül csak a kisebb rész látszik, amely barnás, szürkés színű, és a bevérzések miatt apró sötét pöttyök lehetnek benne.
Eltávolítás
Leginkább ecsetelők, esetleg sebészi eltávolítás jöhet szóba. Tenyéri és talpi szemölcsökre is alkalmazható speciális puhító kötés, amelynek használatával a felpuhult bőrképlet könnyebben eltávolítható.

 • Uszodaszemölcs (molluscum contaginosum)

Az uszodaszemölcs általában nem egyetlen bőrnövedékként jelentkezik, hanem egyszerre több is megjelenik a bőrön, elsősorban a karon, a lábon, a háton, a hason. Elsősorban a gyerekeken bukkannak fel ezek a fényes felületű, félgömb alakú kinövések, amelyeket egy vírus terjeszt. Ez a vírus – amely a többi szemölcs okozójától eltérően nem humán papilloma, hanem egy himlővírus - rendkívül könnyen bejut a víztől felázott bőrbe.  
Eltávolítása
Történhet gyógyszeres ecsetelővel vagy orvos által ún. Volkmann-kanállal, fagyasztással, lézerrel.

 • Lógó szemölcs (fibroma pendulum)

A szemölcs eltávolításának módjáról a bőrgyógyász dönthet.Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek az összefekvő területeken irritáció miatt. Téves az a közhiedelem, hogy nagyon könnyen terjednek egyik testrészről a másikra és emberről emberre is, melyhez elég csupán megérinteni az adott személyt. Ezzel szemben ezek nem vírusos eredetűek és nem adhatóak át, valamint orvosi szempontból nem igényelnek kezelést, csupán akkor távolítjuk el elektromos vagy lézeres eszközökkel, fagyasztással, ha zavarják a pácienst. A közönséges szemölcsre alkalmazott ecsetelőkkel azonban nem ajánlott kezelni, mert csúnya nyomot hagyhat. 

 • Nemi szemölcs (condyloma)

A nemi szervek környékén kávébarna vagy bőrszínű, puha, barázdált felszínű növedékek jelentkezhetnek, amelyek csak és kizárólag nemi úton terjednek.
Eltávolítás
Bőrgyógyász és/vagy nőgyógyász javasolhat krémet, ecsetelőt, de történhet fagyasztás, leégetés, lézeres vagy műtéti kiemelés is.

 • Futószemölcs, lapos szemölcs

Könnyen összetéveszthető egy anyajeggyel a futószemölcs, ugyanis alig emelkedik ki a bőrből, barna vagy bőrszínű és többnyire csoportosan fordul elő. Fiatalabbaknál és legyengült immunrendszerű személyeknél gyakoribb, de bárkinek felbukkanhatnak ezek a szemölcsök.
Eltávolítás
Olyan eljárások közül lehet választani, mint a közönséges szemölcsnél.

 • Szeborreás szemölcs (verruca seborrhoica)

Fontos, hogy bizonytalanság esetén bőrgyógyász döntsön a szemölcs eltávolításáról. Lencse vagy bab alakú, sötét színű bőrelváltozás (időskori szemölcs), amely elsősorban az idősebbeknél alakul kis, és laikusként nehéz lehet megkülönböztetni egy festékes anyajegytől vagy bőrráktól.
Eltávolítás
Fagyasztás, Volkmann-kanál használata, elektrokauter vagy lézeres eltávolítás, sebészeti kimetszés nem indokolt, csak ha diagnosztikai problémát jelent.

- A vírusos szemölcsök egyes esetekben maguktól is elmúlnak, és számos hatékony vény nélküli szemölcs-eltávolító szer is kapható. Két esetben érdemes azonban bőrgyógyász segítségét kérni a szemölcs eltávolításhoz – hangsúlyozza dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus – Az egyik, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy pontosan mi is a bőrképlet, hiszen nagyon fontos kizárni például a bőrdaganat lehetőségét. A másik, ha makacs, kiújuló szemölcsről van szó, amelynél az otthoni próbálkozások csak elodázzák a gyógyulást, rosszabb esetben még el is terjesztik a vírusfertőzést más testrészekre.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Schmidt Emese

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • bőr kiütések
  • allergiás bőrpanaszok
  • ekcémás panaszok
  • pattanásos bőr/acne
  • gyermekbőrgyógyászat

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Orvos válaszol

Nekem a hüvelykujjam alatt vann egy ilyen szemölcs féleség! ha megnyomom nagyon fáj és váladék jön belölle de volt olyan hogy eltünt és utánnna megint vissza jött mi tehetek? mivel tudom ezt lekezellni? előre is köszönöm a segitséget!!

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Erdélyi Petra!

A pontos diagnózist bőrgyógyász szakorvosnak kell felállítani. Fontos lenne tudni, hogy mit jelent pontosan a szemölcs \"féleség \" A szemölcs legtöbbször nem is fáj. Ellenben fertőz, főleg ha váladékozik. Kérdés az is, hogy mit jelent a hüvelykujj alatt? A hüvelyk újj tenyéri felszínén, vagy a végpercén belül,a körme alatt? Mindenképpen mutassa meg bőrgyógyász orvosnak. Ha valóban szemölcs akkor többféle kezelési lehetőség is létezik. A szájon át bevehető gyógyszertől kezdve az ecsetelőn át a fagyasztásig. A házipraktika csak idő veszteség, főleg ha nem tudja pontosan mi az. A szemölcsök bizonyos életkorban spontán is eltünnek, de bizonyos elváltozások igen igen makacsak. Nagy kitartás kell a kiirtásukhoz. Bármilyen módszert is választunk ehhez. Bőrgyógyászati szakrendelésünkön lehetőség van a panasz kivizsgálására.
Üdvözlettel, Peterman Krisztina kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Megelőzni nem lehet, de kevésbé feltűnővé tehető a vitiligo

Megelőzni nem lehet, de kevésbé feltűnővé tehető a vitiligo

A vitiligo egy olyan krónikus állapot, amelynek kapcsán a bőr egyes részei depigmentálódnak, vagyis elvesztik a színüket. Sokan elfogadóan állnak a fehér foltokhoz, ma már a modellvilágban is találkozhatunk vitiligós emberekkel, másoknál azonban akár önértékelési problémákat is okozhat ez az látható „másság”. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy csökkenthető a különbség a pigmentált bőrfelület és a fehér foltok közt.

További részletek
Ilyen típusai vannak a gombás fertőzésnek

Ilyen típusai vannak a gombás fertőzésnek

A gombák természetes módon élnek az emberi szervezetben, és más mikrobákhoz hasonlóan lehetnek hasznosak vagy károsak. A káros gombák elszaporodásuk során nagyon erősen kapcsolódhatnak a környezetükhöz, ezért nehéz kiirtani őket és megakadályozni az újabb fertőzést. A gombás fertőzések típusairól és a kezelés lehetőségeiről dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza beszélt. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész
Dr. Gyarmati Csaba
Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész
Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta

Prima Medica Egészséghálózat