Bőrgyógyász tanácsai a pikkelysömör fellángolásának megelőzéséhez

Bőrgyógyász tanácsai a pikkelysömör fellángolásának megelőzéséhez

dr. Rózsa Annamária Létrehozva: 2022.03.11 Módosítva: 2022.03.11

A pikkelysömör vagy psoriasis egy olyan krónikus betegség, amelyben a nyugodt szakaszok és a fellángolások váltják egymást. A kezelés célja tehát nem csak a kínzó tünetek csökkentése, de a fellángolások megelőzése is. Ehhez szolgál tanácsokkal dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

Mit lehet tenni a pikkelysömör karbantartásáért?

A pikkelysömörös betegek pontosan tudják, hogy bizonyos nyugodt, tünetmentes időszakok után időről időre képes belobbanni a betegség. Ezt számos tényező befolyásolhatja, például az étrend, a levegő szárazsága, gyógyszerek, és igen erősen a stressz is. Ahhoz tehát, hogy minél tovább fenntartható legyen a jó állapot, fontos megfogadni néhány tanácsot, amelyekre dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza hívta fel a figyelmet.

Hidratálás, hidratálás, hidratálás

Pikkelysömör esetén a hidratálás és a bőrgyógyászati kontroll is fontos.Mivel a száraz bőr erős kiváltó oka lehet a psoriasis fellángolásának, a pikkelysömörös betegeknek elsődleges jelentőségű a folyamatos hidratálás, hiszen a túlzottan száraz bőr akár ki is repedezhet. Egyes szakértők szerint beválhatnak az ásványi olaj tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású készítmények, de az optimális hidratáló kiválasztásában érdemes bőrgyógyász tanácsát kérni. Azoknak, akiknek a fejbőrét is érinti a pikkelysömör, szintén fontos a folyamatos hidratálás, e tekintetben jó szolgálatot tehetnek a szalicilsavas és kátrányos samponok, hidratálók.

Óvakodjunk a hideg, száraz levegőtől

A hideg időjárás szintén úgynevezett triggere lehet a betegség fellángolásának, ezért hogy megelőzzük a gyulladást, érdemes minél melegebben öltözni és védeni a bőrt a száraz, hideg időjárástól. A lakásban, munkahelyen ajánlott párologtatót használni, ami folyamatosan bizonyos nedvességet biztosít a levegőben.

A sötétebb hónapban pótoljuk a D-vitamint

A pikkelysömörös betegek közt igen gyakori a D-vitaminhiány (bár ez szinte „népbetegségnek” számít), különösen télen. Ezért érdemes egy laborvizsgálattal ellenőriztetni a D-vitamin szintet, és szükség esetén pótolni a hiányt. Erre nyáron az óvatos napozás alkalmas, a többi évszakban pedig a vitaminnal dúsított gabonapelyhek, a tengeri halak és a 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin tartalmú étrendkiegészítő termékek.

Tudatosan alkalmazzuk az UV-fényt

A pikkelysömörös betegeknél nagy segítség lehet a speciális fényterápia, és a tudatos napozás. Csak a rövid idejű, délelőtti vagy késő délutáni, rendszeres napon tartózkodás ajánlott, bár ez ügyben is tekintetbe kell venni az egyéni érzékenységet, hiszen néhányaknál éppen a napfény provokálja a tünetek romlását. A napégés pedig minden betegnél fokozhatja a fellángolás kockázatát.  

Az étrendben és a gyógyszerszedésben is figyeljünk az érzékenységre

Az étrend egyéni érzékenységtől függően hathat a pikkelysömörre, ezért fontos, hogy zárjuk ki azokat a táplálékokat, amelyek rontanak az állapoton. (A túlsúly önmagában is ronthat a betegség állapotán, ennek rendezésében hasznos lehet életmód orvos, dietetikus segítségét kérni.) Amikor pedig új gyógyszert írnak fel nekünk, figyelmeztessük az orvost a pikkelysömörre, mert egyes hatóanyagok ronthatnak az állapoton, így ezt tekintetbe kell venni a szerválasztásnál.

Keressük meg a stresszkezelés hatékony lehetőségét

Szinte minden pikkelysömör beteg tapasztalhatja, hogy a felhalmozódó, kezeletlen stressz egyértelműen rontja a tüneteket, sőt, akár fel is lobbanthatja a betegséget. Éppen ezért minden érintettnek érdemes találnia valamilyen stresszkezelő módszert, legyen az sport, meditáció vagy pszichológiai segítség.

Fogadjuk el: rendszeres orvosi felügyeletre is szükség van

A pikkelysömör rendszeres bőrgyógyászati kezelést igényel.- A pikkelysömörre krónikus betegségként kell tekinteni, ami azzal jár, hogy időről időre szükség van orvosi felügyeletre, kezelésre is – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.- A psoriasisra elrendelt kezelések ugyanis nem csak a tünetek csökkentését célozzák, de célunk a hosszú távú tünetmentesség, az életminőség javítsa is. A szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin származékot tartalmazó gyógykészítmények mind alkalmazhatók a pikkelysömör helyi kezelésében, kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV fototerápia is. Ritkábban, de előfordulhat, hogy a súlyos, kiterjedt betegség jelentősen rontja az életminőséget, ilyen esetben szóba jön a szisztémás belsőleges terápia is, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus

Orvos válaszol

Jó napot.Jelentkeztem szociális gondozó tanfolyamra,és nem tudom,hogy egészségügyileg alkalmas vagyok e rá mert pikelysömöröm van a térdemen, a könyökömön,és a fejbőrömön.Köszönöm.

Tisztelt Balog Eva,
A pikkelysömör nem fertőző betegség. Nagyon gyakran fordul elő, tüneti kezeléssel szépen csökkenthetők a bőrtünetek. Emiatt nyugodtan jelentkezhet szociális gondozónak.
Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Kapcsolodó tartalmak

Vér
Vér
C ukor
C ukor

Hírek

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

További részletek
3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok