Bőrgyógyász tanácsai a pikkelysömör fellángolásának megelőzéséhez

Bőrgyógyász tanácsai a pikkelysömör fellángolásának megelőzéséhez

dr. Rózsa Annamária Létrehozva: 2022.03.11 Módosítva: 2022.03.11

A pikkelysömör vagy psoriasis egy olyan krónikus betegség, amelyben a nyugodt szakaszok és a fellángolások váltják egymást. A kezelés célja tehát nem csak a kínzó tünetek csökkentése, de a fellángolások megelőzése is. Ehhez szolgál tanácsokkal dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.

Mit lehet tenni a pikkelysömör karbantartásáért?

A pikkelysömörös betegek pontosan tudják, hogy bizonyos nyugodt, tünetmentes időszakok után időről időre képes belobbanni a betegség. Ezt számos tényező befolyásolhatja, például az étrend, a levegő szárazsága, gyógyszerek, és igen erősen a stressz is. Ahhoz tehát, hogy minél tovább fenntartható legyen a jó állapot, fontos megfogadni néhány tanácsot, amelyekre dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza hívta fel a figyelmet.

Hidratálás, hidratálás, hidratálás

Pikkelysömör esetén a hidratálás és a bőrgyógyászati kontroll is fontos.Mivel a száraz bőr erős kiváltó oka lehet a psoriasis fellángolásának, a pikkelysömörös betegeknek elsődleges jelentőségű a folyamatos hidratálás, hiszen a túlzottan száraz bőr akár ki is repedezhet. Egyes szakértők szerint beválhatnak az ásványi olaj tartalmú, gyulladáscsökkentő hatású készítmények, de az optimális hidratáló kiválasztásában érdemes bőrgyógyász tanácsát kérni. Azoknak, akiknek a fejbőrét is érinti a pikkelysömör, szintén fontos a folyamatos hidratálás, e tekintetben jó szolgálatot tehetnek a szalicilsavas és kátrányos samponok, hidratálók.

Óvakodjunk a hideg, száraz levegőtől

A hideg időjárás szintén úgynevezett triggere lehet a betegség fellángolásának, ezért hogy megelőzzük a gyulladást, érdemes minél melegebben öltözni és védeni a bőrt a száraz, hideg időjárástól. A lakásban, munkahelyen ajánlott párologtatót használni, ami folyamatosan bizonyos nedvességet biztosít a levegőben.

A sötétebb hónapban pótoljuk a D-vitamint

A pikkelysömörös betegek közt igen gyakori a D-vitaminhiány (bár ez szinte „népbetegségnek” számít), különösen télen. Ezért érdemes egy laborvizsgálattal ellenőriztetni a D-vitamin szintet, és szükség esetén pótolni a hiányt. Erre nyáron az óvatos napozás alkalmas, a többi évszakban pedig a vitaminnal dúsított gabonapelyhek, a tengeri halak és a 2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin tartalmú étrendkiegészítő termékek.

Tudatosan alkalmazzuk az UV-fényt

A pikkelysömörös betegeknél nagy segítség lehet a speciális fényterápia, és a tudatos napozás. Csak a rövid idejű, délelőtti vagy késő délutáni, rendszeres napon tartózkodás ajánlott, bár ez ügyben is tekintetbe kell venni az egyéni érzékenységet, hiszen néhányaknál éppen a napfény provokálja a tünetek romlását. A napégés pedig minden betegnél fokozhatja a fellángolás kockázatát.  

Az étrendben és a gyógyszerszedésben is figyeljünk az érzékenységre

Az étrend egyéni érzékenységtől függően hathat a pikkelysömörre, ezért fontos, hogy zárjuk ki azokat a táplálékokat, amelyek rontanak az állapoton. (A túlsúly önmagában is ronthat a betegség állapotán, ennek rendezésében hasznos lehet életmód orvos, dietetikus segítségét kérni.) Amikor pedig új gyógyszert írnak fel nekünk, figyelmeztessük az orvost a pikkelysömörre, mert egyes hatóanyagok ronthatnak az állapoton, így ezt tekintetbe kell venni a szerválasztásnál.

Keressük meg a stresszkezelés hatékony lehetőségét

Szinte minden pikkelysömör beteg tapasztalhatja, hogy a felhalmozódó, kezeletlen stressz egyértelműen rontja a tüneteket, sőt, akár fel is lobbanthatja a betegséget. Éppen ezért minden érintettnek érdemes találnia valamilyen stresszkezelő módszert, legyen az sport, meditáció vagy pszichológiai segítség.

Fogadjuk el: rendszeres orvosi felügyeletre is szükség van

A pikkelysömör rendszeres bőrgyógyászati kezelést igényel.- A pikkelysömörre krónikus betegségként kell tekinteni, ami azzal jár, hogy időről időre szükség van orvosi felügyeletre, kezelésre is – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.- A psoriasisra elrendelt kezelések ugyanis nem csak a tünetek csökkentését célozzák, de célunk a hosszú távú tünetmentesség, az életminőség javítsa is. A szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin származékot tartalmazó gyógykészítmények mind alkalmazhatók a pikkelysömör helyi kezelésében, kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV fototerápia is. Ritkábban, de előfordulhat, hogy a súlyos, kiterjedt betegség jelentősen rontja az életminőséget, ilyen esetben szóba jön a szisztémás belsőleges terápia is, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus

Orvos válaszol

Kedves Szakértő!

Hosszú évek óta tartó psoriasisom van, melyre már szinte MINDEN lehetséges gyógymódot kipróbáltam. Ez alapján egy szteroid tartalmú kenőcs bizonyult a legjobbnak, mellyel szinte tökéletesen kordában tudom tartani, bár szteroid tartalma miatt tudom, hogy nem épp egészséges.

Most viszont kiderült, hogy várandós vagyok (jelenleg két hónapos), így abbahagytam a kenőcs használatát. Emiatt viszont mostanra szinte a teljes testemen szétterjedt a pikkelysömörös, ekcémás terület, fájó, száraz, égő és viszkető foltokkal, mely nemcsak borzasztóan kellemetlen, de a fizikai megjelenésemen is erősen ront.

Próbáltam többféle testápolót, sajnos hasztalanok voltak, sőt némelyik után még jobban fellángolt a bőröm. Ugyanez történt a drágább szereknél, pl. az Uriage termékeknél is. A körömvirágkrém volt eddig az egyetlen, mely 1-2 órán keresztül csillapította a viszketést, de ezután visszatért minden addigi baj, és a foltok nem gyógyulnak.

Kérem tanácsát, mit tudnék használni, ami nem bántja a magzatot, viszont a problémámon enyhíteni tudna? Valami olyan megoldásra lenne szükségem, ami gyorsan hatásos, mert egyre fájóbb minden mozdulat a bőröm állapota miatt...

Köszönöm válaszát előre is!

Tisztelt Bettina,

A terhesség alatt használható steroid készítmények a következők: mometazon-furoat és a methylprednisolone aceponate hatóanyagú készítmények. Javasolt az intermittáló alkalmazás: másnaponta vagy heti két alkalommal történő használat. A köztes napokon zsíros testápolók csökkentik a viszketést.

Üdözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Kapcsolodó tartalmak

Vér
Vér
C ukor
C ukor

Hírek

Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

Pikkelysömör – ismerje meg az Önt érintő rizikófaktorokat!

A pikkelysömörös páciensek tisztában vannak azzal, hogy ez a betegség időről időre belobbanhat – és ezeknek a belobbanásoknak lehetnek bizonyos kiváltó okai. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus szerint minél inkább tisztában van valaki a pikkelysömör őt érintő rizikófaktoraival, annál nagyobb eséllyel tudja megakadályozni a tünetek romlását.

További részletek
Mit tehetünk, ha éjszaka viszket az ekcéma?

Mit tehetünk, ha éjszaka viszket az ekcéma?

Az ekcéma tünetei gyakran súlyosbodnak lefekvéskor és éjszaka, ami sokszor lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. A megelőzés és a kezelés lehetőségeiről beszélt dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!