A hideg és bőrbetegség is okozhatja az arcbőr szárazságát

A hideg és bőrbetegség is okozhatja az arcbőr szárazságát

dr. Rózsa Annamária Létrehozva: 2022.02.04 Módosítva: 2022.02.04

Az arc bőrének szárazsága különösen télen kellemetlen, de szerencsére sok esetben elég kezelésnek bizonyul a megfelelő hidratálás és bizonyos óvintézkedések megtétele. Azonban dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy bőrbetegségek tünete is lehet a száraz bőr, amelyet már másképp kell kezelni.

Száraz levegőtől az atópiás dermatitiszig

Az arcbőr szárazságát olyan betegségek is okozhatják, mint az ekcéma. Télen különösen sokan tapasztalhatják az arcbőr szárazságát, ami nagy különbség lehet a nyári, normál állapotú bőrhöz képest. A jelenség kulcsa a bőr faggyútermelésének megváltozásában keresendő. A faggyú ugyanis nem csak a fertőzések elleni védelemben, de a hidratáltság megőrzésében is fontos szerepet játszik (bár túlzott termelődése a pattanások kialakulásának fő oka lehet). Ha a bőr viszont valamilyen ok miatt nem tud elég faggyút termelni, az kiszáradáshoz, esetleg viszketéshez, hámláshoz, kipirosodáshoz vezethet. A dehidratált, vízhiányos bőr pedig élettelennek, fakónak, fénytelennek tűnhet.
A szárazságnak, dehidratáltságnak számos, „ártatlan” oka lehet. Elsősorban ilyen a hideg időjárás, a száraz levegő, a túl sok direkt napfényen való tartózkodás. További ilyen ok lehet a túl intenzív bőrtisztítás, a bőr pH egyensúlyának felborulása (sokszor túl erős kozmetikumok, tisztítószerek használatának következményeként), és a dohányzás.
Fontos azonban tudni, hogy egyes alapbetegségek is okozhatnak bőrszárazságot – gyakran a cukorbetegség és a pajzsmirigy alulműködés -, valamint bőrbetegségeknek is lehet ez a tünete. Többek közt az atópiás dermatitisz, a seborrheás dermatitisz, az ekcéma és pikkelysömör is eredményezheti az arcbőr és más testfelületek szárazságát.

Mit tehetünk mi magunk a száraz bőr ellen?

  • A napi szintű hidratálás elengedhetetlen, különösen a téli időszakban. Ilyenkor érdemes elkerülni az olyan bőrápoló termékeket, amelyek alkoholt, mesterséges illatanyagokat, színezéket, petróleum származékot, dioxánt tartalmaznak. Ugyancsak ajánlott kerülni a parabéneket, a DEA, MEA, TEA és SLS rövidítésű összetevőket. Olyan készítményeket ajánlatos választani, amelyek hialuronsavat, ceramidokat, esetleg sheavajat, kókuszolajat vagy más természetes hidratáló anyagot tartalmaznak.
  • A száraz bőrön segíthet a hámlasztás is, ugyanis bár a bőr természetesen termeli az új sejteket és váltja le ezekkel a régieket, ha azonban az elhalt bőrsejtek a felületen maradnak, az önmagában is szárazságot és eltömődött pórusokat okozhat. A hámlasztás éppen az elhalt bőrsejtek eltávolítását segíti elő. Az otthoni bőrradírozáson túl érdemes egyszer-egyszer kozmetikus, bőrgyógyász szakértelmét is igénybe venni a hatékonyabb hámlasztáshoz. 
  • Olyan szokásokat is érdemes bevezetni, mint a forró fürdők felváltása a gyors zuhannyal, a száraz levegőjű helyiségekben a párologtató használata, a direkt napfény és a szolárium kerülése.

Hogyan segíthet a bőrgyógyász?

Súlyos bőrszárazság esetén fontos a bőrgyógyászi segítség. - Elsődlegesen természetesen azt kell kideríteni, mi okozza a bőrszárazságot, hiszen ha valamilyen szervi betegség áll a háttérben, nyilván azt kell kezelni – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Bőrbetegségek esetén is fontos megtalálni a személyre szabottan hatékony gyógymódot. A leggyakrabban a fejbőrt érintő szeborrheás dermatitisz esetén például szelén-szulfid, a szalicilsav és a kén tartalmú samponok jöhetnek szóba, de ha például a háttérben gombás fertőzés merül fel, akkor nyilvánvalóan ezt kell megszüntetnünk. Az arc tünetei ellen krémeket szoktunk javasolni, ha pedig a betegség különösen súlyos fázisban van, elrendelhetünk vényköteles szereket is, például olyan, lokális szteroid tartalmú készítményeket, amelyek képesek visszaszorítani a gyulladást. A pikkelysömört és az ekcémát is körültekintően kell kezelni, utóbbinál például a helyi gyulladáscsökkentő készítmények rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást, ami komoly fellélegzés a páciensnek. A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményeket, krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, amelyekkel fenntartható a hosszabb tünetmentes állapot. Pikkelysömörnél pedig beválhatnak többek közt a szalicilsavat, kortikoszteroidot, D-vitamin származékot tartalmazó készítmények.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Peterman Krisztina

Peterman Krisztina

kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Kapcsolodó tartalmak

Vér
Vér
C ukor
C ukor

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok