Átterjedhet-e más testrészekre az ekcéma?

Átterjedhet-e más testrészekre az ekcéma?

Dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2022.01.24 Módosítva: 2022.11.07

Az ekcéma egy gyűjtőfogalom, amellyel olyan gyulladásos bőrbetegségeket jelölünk, amelyeknél a viszketés, a szárazság, a bőr felszínes berepedései, a hámló foltok, a fájdalom a jellemző tünetek. A betegség szinte bárhol megjelenhet a testfelszínen, és bizonyos esetekben egynél több testrészen is kialakulhat. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Az esetek felében kisgyermekkortól jelen van az ekcéma

Az ekcéma kezelése gyermekeknél és felnőtteknél is fontos.Az ekcémás esetek közel felében a tünetek már az első életévben jelentkeznek, és 5 éves kor előtt többnyire felállítható a veleszületett ekcéma, az atópiás dermatitisz diagnózisa. Felnőtteknél ekcémás tüneteket leggyakrabban kontakt vagy irritatív eredetű tényező okozza. Ez esetben a panaszokat valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapok során gyakran használt tárgy, kozmetikum, vegyszer váltja ki. Mindazonáltal atópiás dermatitisz is kialakulhat felnőttkorban, jellemzően vörös foltok, nedvező hólyagocskák jelentkeznek, amelyek felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik. Az anamnézis során általában felfedezhetők olyan korábbi tényezők, amelyek a hajlamot előre jelezhették, például a nagyon száraz bőr, vagy allergia, szénanátha. A betegség tehát genetikailag meghatározott, de számos életmódelem is szerepet játszik a manifesztálódásban, kiemelten a nem kezelt stressz.
Kisgyerekeknél az ekcéma leggyakrabban az orcákon, a homlokon, a fejbőrön, a nyakon, a lábakon jelentkezik, míg nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél a leginkább érintett testrészek az arc, a nyak, a mellkas, a csukló, a kezek, az ujjak, a térdhajlat, a könyökhajlat, a bokák, a lábfejek.

Terjedhet-e az ekcéma?

Az ekcéma a szó szoros értelmében nem tud terjedni, de egynél több testfelületen is megjelenhet, illetve az adott ekcémás terület is képes növekedni. Ennek a leggyakoribb okai:

 • Viszketés miatti vakarás

Az ekcéma miatti viszketés és kisebesedés is kezelhető.A viszketés az ekcéma vezető tünete. A vakarás miatt azonban több gyulladást okozó anyag szabadulhat fel, ami fokozza a gyulladást. Ez pedig a foltok terjedéséhez, növekedéséhez vezethet – vagyis kialakul a viszketés-vakarózás ördögi köre.

 • Allergének és irritáló anyagok

Ha valaki kontakt dermatiszben szenved, az adott anyag használata (például egy adott mosóporé) a test több pontján is eredményezheti az ekcéma kialakulását.

 • Baktériumok

Néha a száraz, repedezett és sérült bőrön veszélyes baktériumok is megtelepedhetnek, amelyek további gyulladást okozhatnak. A felülfertőződés elkerülése miatt is feltétlenül fontos az orvosi kezelés.

Hogyan előzhetjük meg a helyzet romlását?

- Elsősorban fontos kideríteni, milyen típusú ekcémáról van szó. Ha például kontakt dermatitisz a diagnózis, ki kell iktatni az adott anyagot a használatból, bár ez nyilván nem mindig ilyen egyszerű. A két másik fontos dolog, amit meg kell célozni: a rendszeres hidratálás és a vakarás elkerülése. Ez kínzó viszketés mellett nagyon nehéz feladat, éppen ezért szükséges minél előbb orvosi segítséget kérni. Praktikus tipp, hogy érdemes rövidre vágni a körmöket, rendszeresen hidratálni a bőrt és éjszakára vékony kesztyűt húzni – javasolja dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Emellett sokszor szükség van helyi gyulladáscsökkentő készítményekre, amelyek rövid idő alatt szüntetik meg a gyulladást. Ez valódi megkönnyebbülést hozhat a páciensnek. A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi krémeket, kenőcsöket is alkalmazunk, amelyekkel fenntartható a hosszabb tünetmentes állapot. A jól megválasztott immunmoduláló szerek hosszú távon is biztonságosan használhatók, úgy akadályozzák meg a gyulladás kialakulását, hogy közben nem károsítják a bőr szerkezetét. A sikeres kezelés lényege a módszerek személyre szabott kiválasztása, így az állapottól függően más kiegészítő kezelés is szóba jöhet, többek közt viszketéscsillapító szerek, speciális orvosi fényterápiára, gyógyszeres kezelés.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • anyajegyszűrés
  • szépészeti bőrgyógyászat
  • bőrrák gyanú kivizsgálása
  • melanoma szűrés
  • hyperhidrosis
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

   

  Vélemények munkatársunkról>>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Példaértékű hozzáállás

Dr. Borbola Kinga szakmai munkája és emberi hozzáállása példaértékű.

További vélemények

Hírek

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

További részletek
3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok