A szemölcs kezelése

A szemölcs kezelése

Szerző: Dermatica | Létrehozva: 2022.11.24 13:47 | Módosítva: 2022.11.24 14:00

A szemölcs, másnéven verruca vulgaris, HPV (humán pappilomavírus) okozta bőrelváltozás. Főleg gyermekkorban gyakori a szemölcs megjelenése, de bármely életkorban előfordulhat. Elsősorban talpon, kézháton és ujjakon, ritkábban arcon, térden és köröm alatt jellemző. Kiváltó okok között szerepel a legyengült immunrendszer, az erős izzadás, a dohányzás, a stressz, a keringési zavarok és a cukorbetegség, valamint a bőrsérülések. A szemölcs könnyen elkapható uszodák, strandok öltözőiben és zuhanyzóiban, ezért itt különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a higiéniára.

Habár a szemölcsök idővel maguktól is eltűnhetnek, jelenlétük kellemetlenséggel és diszkomfortérzéssel jár. A szemölcs eltávolítására végleges gyógymódot a bőrgyógyász által javasolt speciális kezelési forma jelenthet.

A szemölcs eltávolítása történhet:

  • Fagyasztással: Egyik elterjedt módszer a folyékony nitrogénes fagyasztásos módszer. Szemölcs kezelésére az egyik legeredményesebb módszer a fagyasztás, mivel minimális fájdalom kíséri, gyors és eredményes.
  • Sebészi kimetszéssel: A sebészeti szemölcs eltávolítás helyi érzéstelenítésben, Volkmann kanállal történik. A Volkmann kanál elválasztja a szemölcsöt az ép bőrfelülettől anélkül, hogy megsértené. A seb szépen gyógyul, heg nem marad a bemetszés helyén.
  • Lézerkezeléssel: Széndioxid lézer
  • Elektrokauter (égetés).
  • Szemölcsírtó szerek használatával

 

Apróbb szemölcsök otthoni kezeléssel hosszú hetek folyamán eltüntethetőek. Gyógyszertárban számos szemölcsellenes készítmény közül válogathatunk, de hatékonyságuk nem 100%-os. A recept nélkül kapható készítmények fő hatóanyaga a szalicilsav, ami oldja a szemölcs fő alkotóelemét, a keratint. A szalicilsav hátránya, hogy érzékeny területen (pl.: arcon) nem használható. Választhatunk más természetes módszert a szemölcs kezelésére, (sós kötés, gyermekláncfű ecsetelés, hangyasav oldat) de biztos megoldást csak a bőrgyógyász által javasolt módszer jelenthet.

Cukorbetegség esetén tilos otthon próbálkozni a szemölcs eltávolításával, mert a fertőzés veszélye és a sérülések kockázata magas. Általános javallat, hogy otthoni kezelés előtt érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

A Dermatica Bőrgyógyászat és Gyógykozmetika szeretettel várja pácienseit szemölccsel és más bőrnövedékekkel. A növedék eltávolítása bőrgyógyásszal történő konzultációt követően kerül sor. A bőrgyógyász a szemölcs helyét, méretét és típusát figyelembe véve dönti el, hogy milyen eltávolítási mód a legoptimálisabb.

A Dermatica bőrgyógyászati szakrendelésén lehetőség van a szemölcs vizsgálatára, valamint a szemölcs eltávolítására.

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

Hírek

Hogyan terjed a szemölcs és hogyan lehet eltávolítani?

Hogyan terjed a szemölcs és hogyan lehet eltávolítani?

A szemölcsöket alapvetően a HPV vírus okozza, és személyről személyre, illetve bizonyos felületekről személyre, sőt testrészről testrészre is terjedhetnek. A szemölcsök több típusa ismert, és többek közt ennek diagnosztizálása az első lépés az eltávolítás felé. A sokakat érintő témáról dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus beszélt.

További részletek
Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

Az atópiás dermatitisztől az ekcémáig

Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket? Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok