A szemölcs kezelése

A szemölcs kezelése

Szerző: Dermatica | Létrehozva: 2022.11.24 13:47 | Módosítva: 2022.11.24 14:00

A szemölcs, másnéven verruca vulgaris, HPV (humán pappilomavírus) okozta bőrelváltozás. Főleg gyermekkorban gyakori a szemölcs megjelenése, de bármely életkorban előfordulhat. Elsősorban talpon, kézháton és ujjakon, ritkábban arcon, térden és köröm alatt jellemző. Kiváltó okok között szerepel a legyengült immunrendszer, az erős izzadás, a dohányzás, a stressz, a keringési zavarok és a cukorbetegség, valamint a bőrsérülések. A szemölcs könnyen elkapható uszodák, strandok öltözőiben és zuhanyzóiban, ezért itt különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a higiéniára.

Habár a szemölcsök idővel maguktól is eltűnhetnek, jelenlétük kellemetlenséggel és diszkomfortérzéssel jár. A szemölcs eltávolítására végleges gyógymódot a bőrgyógyász által javasolt speciális kezelési forma jelenthet.

A szemölcs eltávolítása történhet:

  • Fagyasztással: Egyik elterjedt módszer a folyékony nitrogénes fagyasztásos módszer. Szemölcs kezelésére az egyik legeredményesebb módszer a fagyasztás, mivel minimális fájdalom kíséri, gyors és eredményes.
  • Sebészi kimetszéssel: A sebészeti szemölcs eltávolítás helyi érzéstelenítésben, Volkmann kanállal történik. A Volkmann kanál elválasztja a szemölcsöt az ép bőrfelülettől anélkül, hogy megsértené. A seb szépen gyógyul, heg nem marad a bemetszés helyén.
  • Lézerkezeléssel: Széndioxid lézer
  • Elektrokauter (égetés).
  • Szemölcsírtó szerek használatával

 

Apróbb szemölcsök otthoni kezeléssel hosszú hetek folyamán eltüntethetőek. Gyógyszertárban számos szemölcsellenes készítmény közül válogathatunk, de hatékonyságuk nem 100%-os. A recept nélkül kapható készítmények fő hatóanyaga a szalicilsav, ami oldja a szemölcs fő alkotóelemét, a keratint. A szalicilsav hátránya, hogy érzékeny területen (pl.: arcon) nem használható. Választhatunk más természetes módszert a szemölcs kezelésére, (sós kötés, gyermekláncfű ecsetelés, hangyasav oldat) de biztos megoldást csak a bőrgyógyász által javasolt módszer jelenthet.

Cukorbetegség esetén tilos otthon próbálkozni a szemölcs eltávolításával, mert a fertőzés veszélye és a sérülések kockázata magas. Általános javallat, hogy otthoni kezelés előtt érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

A Dermatica Bőrgyógyászat és Gyógykozmetika szeretettel várja pácienseit szemölccsel és más bőrnövedékekkel. A növedék eltávolítása bőrgyógyásszal történő konzultációt követően kerül sor. A bőrgyógyász a szemölcs helyét, méretét és típusát figyelembe véve dönti el, hogy milyen eltávolítási mód a legoptimálisabb.

A Dermatica bőrgyógyászati szakrendelésén lehetőség van a szemölcs vizsgálatára, valamint a szemölcs eltávolítására.

Téma szakértői

dr. Rózsa Annamária

dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Hírek

Mikor beszélhetünk súlyos pattanásosságról?

Mikor beszélhetünk súlyos pattanásosságról?

A súlyos pattanásosság olyan betegség, amelyet komolyan kell venni, hiszen jelentős önbizalom romboló hatása lehet, akár a szorongás, depresszió kialakulásához is hozzájárulhat. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint még a makacs esetekben is jelentősen javítható a bőr állapota, de szakszerű kezelés és kitartás is szükséges hozzá.

További részletek
Intim területen is okozhat viszketést az ekcéma

Intim területen is okozhat viszketést az ekcéma

Az intim területeken megjelenő gyulladás, viszketés sokakban felveti a nemi betegség gyanúját, de már csak azért is érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mert sok esetben nem erről, hanem más bőrbetegségekről van szó. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor olyan krónikus problémák jelennek meg ezekben a zónákban, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok