11 bőrtünet, ami cukorbetegségre utalhat

11 bőrtünet, ami cukorbetegségre utalhat

Dr. Borbola Kinga Módosítva: 2023.03.08 08:41

A cukorbetegség és annak következményei sok szervet érinthetnek, beleértve a bőrt is. Amikor pedig a cukorbetegség miatt bőrtünetek jelennek meg, az mindig annak a jele, hogy túl magas a vércukorszint. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen esetekben a diabetológiai és a bőrgyógyászati kezelés egyaránt szükséges.

Milyen tüneteket okozhat a cukorbetegség a bőrön?

A diabétesz miatt megjelenő bőrtünetek mögött általában az alábbi okok állhatnak:

  • a prediabétesz állapota,
  • a fel nem ismert és ezért nem kezelt cukorbetegség,
  • a cukorbetegség felülbírálatra szoruló kezelése – mivel pedig a diabetológiai kezelés időről időre változhat, a rendszeres kontroll a változtatás lehetősége miatt is elengedhetetlen.

Íme, a leggyakoribb diabéteszes bőrtünetek:

1. Sötétebb, bársonyos jellegű foltok

Ezek a jellegzetes foltok elsősorban a nyak hátulján, a hónaljakban, az ágyéknál jelennek meg, és a túl magas inzulinszintet jelzik – sokszor a prediabetes szakaszában. A jelenség neve acanthosis nigricans.

2. Sárgás, pirosas, barnás foltok

A necrobiosis lipoidica nevű állapot gyakran egy kis pattanásszerű kinövéssel kezdődik, ami idővel növekszik és duzzadtabbá, keményebb felületűvé válik. Előfordulhat, hogy körülötte lévő felület fénylőnek, porcelán-szerűnek tűnik, a bőr viszket, esetleg fájdalmas. Ez a panasz ciklikus jellegű, váltják egymást az aktív és az inaktív szakaszok.

3. Kemény, megvastagodott bőr

A digital sclerosis nevű bőrtünet főként az ujjakon, lábujjakon alakulhat ki, amelyek emiatt sokszor nehezebben is mozgathatók. Ha a cukorbetegség nincs (megfelelően) kontrollálva, a páciens úgy is érezheti, mintha kavicsok lennének az ujjhegyein. A kézháton, az alsó- és a felső karon is előfordulhat a keményebb, viaszos jellegű bőrfelület, ami előrehaladottabb fázisban más testrészeken is feltűnhet. Ez a probléma sokszor a komplikált vagy nehezen kezelhető cukorbetegség következménye.

4. Bőrfertőzések

Cukorbetegeknek különösen fontos a bőrgyógyászati kezelés. A cukorbetegség alapvetően hajlamosít a bőrfertőzésekre, amelyekre olyan jelek utalhatnak, mint kipirosodott, duzzadt, fájdalmas bőrfelület, a viszketés, a száraz, pikkelyes foltok vagy például gombás fertőzések esetén a fehér, morzsalékos anyag a köröm alatt. Fertőzés minden bőrfelületet érinthet, diabétesz esetén sokszor a lábujjak közt, a körmökön, a fejbőrön alakul ki. Gyakori bőrfertőzések esetén érdemes cukorbetegség irányában is vizsgálódni.

5. Nyílt sebek és sérülések

A tartósan fennálló magas vércukorszint idővel rontja a keringés minőségét és idegi károsodást is okoz. Ez pedig megnehezíti a testnek, hogy gyógyítsa a sérüléseket, különösen a lábon. Ez emiatt kialakult nyílt sebeket diabéteszes fekélyeknek nevezik. Éppen ezért nem csak a cukorbetegség kezelése döntő jelentőségű, de a lábak mindennapos ellenőrzése és a fekélyek speciális kezelése is.

6. Extrém száraz, viszkető bőr

A cukorbetegek bőrbetegségeinek kezelése diabetológus és bőrgyógyász feladata.A magas vércukorszint egyik leggyakoribb bőrtünete a száraz, viszkető bőr, amit tovább súlyosbíthatnak a bőrfertőzések és a gyenge vérkeringés.

7. Fénylő foltok a lábszáron

A cukorbetegség okozta vérellátási zavar miatt előfordulhat, hogy fénylő, vöröses színű göbök, ovális foltok jelennek meg a bőrön. Ez az ún. diabéteszes dermopátia, mely jellemzően az alsó lábszáron fordul elő. Mivel nem okoznak jelentős panaszt és nem is feltűnőek ezek a foltok, sokszor összekeverik őket az ún. öregségi foltokkal.

8. Hirtelen kialakuló vöröses-sárgás papulák

Az eruptív xanthoma nevű bőrbetegség 1-5 mm-es, vörös vagy sárga papulák formájában jelenik meg. Ezek a pattanásra hasonlító göbök hirtelen alakulnak ki, főleg a végtagok, illetve a fenék bőrfelszínein, és többnyire érzékenyek, viszketőek. Jellemző, hogy ilyen esetekben a cukorbetegség mellett emelkedett trigliceridszint is jelen van.

9. Sárgás lerakódások a szem körül

A xanthelasma leggyakrabban magas koleszterinszintre utal, de a nem kezelt cukorbetegség jele is lehet.

10. Vörös orcák

A rubeosis diabetica nevű jelenség főleg a fiatalabb cukorbetegeknél fordul elő, elsősorban a rossz keringés, a hajszálerek sérülése miatt. Ritkább esetben a vörös foltok megjelenthetnek a tenyereken, talpakon is.

11. Vízhólyagok

Ritkán bár, de előfordulhatnak vízhólyagok is a cukorbetegség miatt. Főként a felkaron, a kézen, a lábfejen, a lábon jelenhetnek meg ezek a fájdalmatlan hólyagok, akár csoportokban.

- A cukorbetegséggel összefüggő bőrpanaszok kezelésében egyaránt szükség van a rendszeres diabetológiai ellátásra, a dietetikai iránymutatásra és bizonyos esetekben a bőrgyógyászati kezelésre – ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus. – Ez utóbbi nem csak a komfortérzeten képes jelentősen javítani, de szakszerű kezeléssel megállítható az állapotromlás is.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • anyajegyszűrés
    • szépészeti bőrgyógyászat
    • bőrrák gyanú kivizsgálása
    • melanoma szűrés
    • hyperhidrosis
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Vélemények munkatársunkról>>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Példaértékű hozzáállás

Dr. Borbola Kinga szakmai munkája és emberi hozzáállása példaértékű.

További vélemények

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK