Köröm- és bőrgomba - segítség a makacs betegségek ellen

Köröm- és bőrgomba - segítség a makacs betegségek ellen

Dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2022.12.15 Módosítva: 2022.12.15

A köröm- és a bőrgomba minden évszakban kellemetlenséget okozhat az érintetteknek, sokan szégyellik is a betegséget. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint már csak azért is érdemes ezekkel a betegségekkel orvoshoz fordulni, mert a makacs gombás fertőzésektől nagyon nehéz lehet megszabadulni.

Nem csak egyféle gombás fertőzés létezik

 A gombás fertőzés olyan gyakorinak számít, hogy sokaknak eszébe sem jut orvoshoz fordulni vele, hiszen számos vény nélküli szer elérhető a gyógyszertárakban. Egyszeri esetekben ez valóban elég is lehet, azonban, ha többedszer is visszatér, nem múlik el a készítmények hatására, esetleg más testrészt is érint, mindenképpen hatékonyabb a személyre szabott kezelés. Dr. Borbola szerint már csak azért is hasznos az orvosi közreműködés, mert a gombának is több fajtája van, és ha ezt pontosan beazonosítják, célzottabb kezelési megoldást lehet keresni. Íme, a leggyakoribb, bőrön megjelenő gombás fertőzéstípusok:

 • A lábgomba tünetei a kipirosodás, a viszketés, az égő érzés, az érintett bőrfelület hámlása, repedezése, akár nagyobb bőrdarabok leválása. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem minden lábviszketést lábgomba okoz, ráadásul többféle gombafaj is okozhat hasonló tüneteket. Ennek megállapításához esetleg szükséges lehet mintavétel is az érintett területről.
 • A tinea egy fonalas gombás fertőzés, mely bárhol okozhat tüneteket a testen, leggyakrabban azonban a lábfejeken, a törzsön, a végtagokon, a fejbőrön. Könnyen felismerhető tünete a hámló, pirosas, viszkető, kör alakú foltok a bőrön. A tinea (és más gombás fertőzések) a hajas fejbőrön hajhullással, kopasz foltokkal jelentkezhet, a körmökön pedig megvastagodást, sárgássá színeződést és pikkelyesedést okozhat.
 • A mycrosporia a nyak, végtagok, törzs és hajas fejbőr gombás fertőzése. Tünetei az éles szélű, kör alakú vörös foltok. A foltok gyűrűszerűek, enyhén hámlanak, a széli részeken pattanáshoz hasonló jelenségekből koszorú alakulhat ki. A viszketés nem minden esetben jelentkezik.  

A körömgomba nehezen múlik

Bőrgyógyász segítségével meg lehet szabadulni a körömgombától, bőrgombától.- A leggyakoribb fertőzés a körömgomba, ami sajnos nem múlik el magától, és még az orvosi közreműködés esetén is számolni kell a hosszadalmasabb, hónapokig, akár fél évig tartó gyógyulással. A körömgomba tünetei kezdetben nem feltűnőek, általában fehér vagy sárgásbarna elszíneződés mutatkozik a körmön, esetleg barázdálttá válik a körömfelszín és megvastagodik a köröm. Súlyosabb esetben kialakulhat gennyes gyulladás, és sárgásfehér, porózus anyag távolítható el a köröm alól – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

Mind a bőr-, mind a körömgomba esetében számos hajlamosító tényező ismert, elsősorban a meleg, sötét, párás környezet és bizonyos betegségek. A meleg, párás környezet kialakulásához hozzájárulhatnak például a szintetikus, rosszul szellőző cipők és nylon zoknik, harisnyák, a párás levegő, a közös használatú vizes helyiségek. A betegségek pedig, amelyek növelik a gombás fertőzések rizikóját elsősorban a cukorbetegség, az érszűkület, a szív-érrendszeri betegségek és a legyengült immunrendszer. A tévhitekkel szemben viszont nem a higiéniai hiánya, hanem a túlzásba vitt tisztálkodás lehet az, ami gyengíti a bőr természetes védekezőképességét.
Borbola doktornő szerint bármilyen típusú makacs gombás fertőzésről legyen is szó, a receptnélküli szerek nem mindig jelentenek megfelelő megoldást. Előfordul, hogy a pontos diagnózishoz mikroszkópos vagy tenyésztéses technikára is szükség van. Ennek segítségével a gyógyszerelés – amely súlyosabb esetben akár belsőleges is lehet - sokkal célzottabbá és hatékonyabbá válhat.   

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • anyajegyszűrés
  • szépészeti bőrgyógyászat
  • bőrrák gyanú kivizsgálása
  • melanoma szűrés
  • hyperhidrosis
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

   

  Vélemények munkatársunkról>>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Példaértékű hozzáállás

Dr. Borbola Kinga szakmai munkája és emberi hozzáállása példaértékű.

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!