Ne várjon a borvirágos orr megjelenéséig - a rosacea kezelhető

Ne várjon a borvirágos orr megjelenéséig - a rosacea kezelhető

Dr. Pánczél Gitta Módosítva: 2019.03.26 10:39

A rosacea főként az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt csomókkaljelentkező bőrbetegség, ami az orr karfiolszerű megvastagodását is eredményezheti. A panaszok napfény hatására rosszabbodnak, így már most figyelni kell a fényvédelemre. A hosszútávú megoldásokról dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza beszélt. 

Enyhe tünetektől a borvirágos orrig

A rosacea megjelenésében az örökletes tényezők és a hormonális változások is fontos szerepet játszanak. A betegség nőknél gyakrabban fordulnak elő, bár a férfiak sem védettek vele szemben. A tünetek kezdetben igen enyhék, hiszen csak egy gyorsan múló pirulás jelentkezik, ami melegségérzettel jár. A következő fázisban a bőrpír, értágulatok mellett az orcákon, orron, állon, homlokon (esetleg a szem környékén és a nyakon), gyulladt, gennyes csomók is megjelennek. Néhány év vagy évtized után kialakulhat a betegség harmadik stádiumára jellemző, sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók, melyek összefüggővé válhatnak. Főként férfiaknál, az arc egyes részein - jellemzően az orr vagy az áll területén – jelentkezhet a rhynophyma, vagyis a karfiolszerűen megvastagodott bőr, amit sokan borvirágos orrnak neveznek. A rosacea későbbi stádiumaiban a szem körül is megjelenhetnek bőrtünetek, amelyek elhanyagolt esetben akár vaksághoz is vezethetnek. Ezért is fontos a korai felismerés és kezelés, és a rosaceas páciensek rendszeres szemészeti kontrollja.

Kis odafigyeléssel karbantartható

A rosacea kezelése már az első tünetektől fontos.A rosacea diagnózisa után a páciensnek érdemes kerülni az értágító tényezőket, mint az alkohol, az erős, fűszeres, forró ételek és italok. A napfénynek szintén provokáló szerepe van, javasolt már az első napsugarak megjelenésétől magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt. A szaunázás vérbőség fokozó hatása miatt szintén kerülendő.
A kozmetikumok közük nem ajánlott olajos és vazelin alapú termékeket választani, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így a gyulladás kialakulását fokozzák. A rosaceás bőr ápolására különösen ideálisak az olyan összetevőket tartalmazó illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek a hidratálnak, védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben.

Külsőleges és belsőleges kezelés is szóba jöhet

A rosacea gyógyszerrel és külsőleges módszerekkel is kezelhető.- Fontos tudni, hogy az idejében megkezdett kezelésnek nagyon komoly szerepe van, hiszen ha az orr vagy az áll bőrének nagyfokú megvastagodása, egyenetlensége kialakul, akkor már csak komoly plasztikai műtéttel lehet a tüneteket enyhíteni – ismerteti dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza. - Bár a rosacea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők. Felületi kezelésként sokszor írunk antibiotikum tartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat azonban csak lézeres vagy rádiófrekvenciás kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni az előrehaladott állapotokat. A korán elkezdett kezelésekkel kivédhetőek az esztétikailag és egészségileg súlyos állapotok.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Rosaceás bőrrel hírességek is küzdenek
Mi minden miatt pirosodhat ki az arc?
3 szépséghiba, amit bőratka is okozhat

Bejelentkezés  vizsgálatra:

Dermatica

+36 70 977 0752

online bejelentkezés dermatica

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK