Rosaceás bőrrel hírességek is küzdenek

Rosaceás bőrrel hírességek is küzdenek

Dr. Vincze Ildikó Létrehozva: 2018.11.30 Módosítva: 2018.12.11

Mi köti össze a Bridget Jonest, Charlie egyik angyalát alakító színésznőket, az Egyesült Államok korábbi elnökét és Cambridge hercegét? A bőrpírt és pattanásokat okozó rosacea kezeléséről dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa nyilatkozott.

Mikor jelentkeznek az első tünetek?

A rosacea megjelenése összeköthető a menopauza idején zajló hormonális változásokkal, ezért rendszerint 40-50 év körüli nőknél alakul ki. Sokaknál ennél korábbi életkorban is panaszokat okozhat, ilyen esetben kialakulása vélhetően gyomor-és bélrendszeri problémákkal, vérnyomás ingadozással vagy bőratkák jelenlétével hozható összefüggésbe, de az értágulatot fokozó élelmiszerek túlzott fogyasztása is közrejátszhat a zavaró tünetek megjelenésében.

Milyen tünetekből ismerhetjük fel a rosaceát?

A rosaceát kezdetben enyhe bőrpír, az arc középső részén gyorsan múló arcpirulás jelzi, amit melegség érzés kísér. Később ez a bőrpír egyre hosszabb ideig megmarad, az arcon látható értágulatok jelennek meg. Az orcákon, állon, homlokon gyulladt pattanások is kialakulhatnak, majd a faggyúmirigy és kötőszöveti túlburjánzás az orr vagy az áll területén a bőr megvastagodását okozza.

Rosaceás hírességek

Az Everyday Health korábban részletesen is beszámolt arról, hogy Vilmos, Cambridge hercege is ezzel a bőrbetegséggel küzd, nála vélhetően az öröklődés miatt alakultak ki a tünetek: édesanyjánál, Diana hercegnőnél is jelentkeztek is a rosacea tünetei. Bill Clinton volt amerikai elnök rosaceás panaszai stresszhelyzetben fokozódtak. A Nemzeti Rosacea Társaság felmérése szerint nincs egyedül ezzel, a megkérdezett 1000 főnél a napsugarak után a stressz a második leggyakoribb rosacea trigger. Charlie egyik angyaláról, Cameron Diaz rosacea miatt pattanásos arcbőréről készült fotók bejárták a sajtót, de a színésznő nem is titkolja betegségét, elmondta, hogy minden erőfeszítés ellenére sem tudott jelentős javulást elérni: a felvételek előtt alapos sminkeléssel tudja eltakarni zavaró bőrhibáit. A Bridges Jonest megformáló Renée Zellweger pedig a rosacea miatt jelentkező bőrpír és értágulatok ellen küzd különböző krémekkel, gélekkel és gyógyszerekkel.

Hogyan kezelhető a rosacea?

Ha tüneteink vannak, fontos, hogy mielőbb bőrgyógyászhoz forduljunk. Minél korábban kerül felismerésre és kezdődik meg a rosacea kezelése, annál nagyobb az esélye, hogy a bőr állapotromlását megelőzzük.

„Bár a rozácea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők. Felületi kezelésként sokszor írunk antibiotikum tartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek."

A kezelés során fontos elkerülni a tünetek fellángolását és az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását okozhatják. Rosaceás betegeknek éppen ezért nem javasolt a forró, csípős, fűszeres ételek és az alkohol fogyasztása. A szaunázás és a napozás kerülendő, már az első napsugarak megjelenésétől fokozottan kell ügyelni a fényvédő használatára. Illatanyag- és színezékmentes kozmetikumokat javasolt használni, melyek erősítik az erek falát és csökkentik a bőr kipirosodását.

 

Rosaceával kapcsolatban további érdekességek:

Téma szakértője

 • Dr. Vincze Ildikó

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, kozmetológus
 • Specialitások:
  • problémás és érzékeny bőr
  • ekcéma
  • anyajegy szűrés
  • bőratka szűrése


  Teljes testtérképes anyajegyszűrésre csak a hérfői rendelésen van lehetőség

  Vélemények munkatársunkról>>>

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!
Férjem 50 éves és sok-sok éve van a hátán egy zsírcsomó, amit az elején próbáltunk kinyomni, de aztán már nem sikerült. A borsószem nagyságú csomóból majdnem diónyi nagyságú lett, de csak esztétikailag volt zavaró. múlt héten kicsit bepirosodott, most ha megnyomjuk erősen folyik belőle valami szagos folyadék. A kérdésem az lenne, hogy ki tud az a csomó így magától ürülni? Vagy esetleg veszélyes ez? Szabad nyomkodni, hogy ürüljön? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Asszonyom,
Az ilyen régóta fennálló cisztát mindenképpen meg kellene mutatni sebésznek, mert a gyógyuláshoz feltárás válhat szükségessé.

Üdvözlettel
Dr Vincze Ildikó

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Magasszintű orvosi ellátást kaptam, külön köszönöm dr.Vincze Ildikó lelkiismeretes munkáját, empátiáját. 

További vélemények

Hírek

Nyomot hagyott a stressz a bőrén? Van segítség!

Nyomot hagyott a stressz a bőrén? Van segítség!

Az egész évben halmozódó stressz jelei előbb-utóbb a bőrünkön is megjelenhetnek, krónikus problémák, szépséghibák, bőrbetegségek formájában. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus arról beszélt, hogyan lehetünk ragyogóbb formában – akár még ünnepek előtt.

További részletek
A bőratka kozmetikai és otthoni kezelése is fontos

A bőratka kozmetikai és otthoni kezelése is fontos

Mind a nőknél, mind a férfiaknál komoly önértékelési problémát okozhatnak a felnőttkori pattanások és az arcon megjelenő rosacea. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa szerint a szakszerű kezelés és a gondos otthoni ápolás azonban látványos javulást eredményezhet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Csapó Zsolt
dr. Csapó Zsolt sebész
Dr. Gyarmati Csaba
Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész
dr. Medgyesy Gábor dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
Dr. Pánczél Gitta
Dr. Pánczél Gitta bőrgyógyász, kozmetológus
Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
dr. Rózsa Annamária dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vincze Ildikó Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Zubek Krisztina
Dr. Zubek Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus