Hírek

Rosaceás bőrrel hírességek is küzdenek

Mi köti össze a Bridget Jonest, Charlie egyik angyalát alakító színésznőket, az Egyesült Államok korábbi elnökét és Cambridge hercegét? A bőrpírt és pattanásokat okozó rosacea kezeléséről dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa nyilatkozott.

Mikor jelentkeznek az első tünetek?

A rosacea megjelenése összeköthető a menopauza idején zajló hormonális változásokkal, ezért rendszerint 40-50 év körüli nőknél alakul ki. Sokaknál ennél korábbi életkorban is panaszokat okozhat, ilyen esetben kialakulása vélhetően gyomor-és bélrendszeri problémákkal, vérnyomás ingadozással vagy bőratkák jelenlétével hozható összefüggésbe, de az értágulatot fokozó élelmiszerek túlzott fogyasztása is közrejátszhat a zavaró tünetek megjelenésében.

Milyen tünetekből ismerhetjük fel a rosaceát?

A rosaceát kezdetben enyhe bőrpír, az arc középső részén gyorsan múló arcpirulás jelzi, amit melegség érzés kísér. Később ez a bőrpír egyre hosszabb ideig megmarad, az arcon látható értágulatok jelennek meg. Az orcákon, állon, homlokon gyulladt pattanások is kialakulhatnak, majd a faggyúmirigy és kötőszöveti túlburjánzás az orr vagy az áll területén a bőr megvastagodását okozza.

Rosaceás hírességek

Az Everyday Health korábban részletesen is beszámolt arról, hogy Vilmos, Cambridge hercege is ezzel a bőrbetegséggel küzd, nála vélhetően az öröklődés miatt alakultak ki a tünetek: édesanyjánál, Diana hercegnőnél is jelentkeztek is a rosacea tünetei. Bill Clinton volt amerikai elnök rosaceás panaszai stresszhelyzetben fokozódtak. A Nemzeti Rosacea Társaság felmérése szerint nincs egyedül ezzel, a megkérdezett 1000 főnél a napsugarak után a stressz a második leggyakoribb rosacea trigger. Charlie egyik angyaláról, Cameron Diaz rosacea miatt pattanásos arcbőréről készült fotók bejárták a sajtót, de a színésznő nem is titkolja betegségét, elmondta, hogy minden erőfeszítés ellenére sem tudott jelentős javulást elérni: a felvételek előtt alapos sminkeléssel tudja eltakarni zavaró bőrhibáit. A Bridges Jonest megformáló Renée Zellweger pedig a rosacea miatt jelentkező bőrpír és értágulatok ellen küzd különböző krémekkel, gélekkel és gyógyszerekkel.

Hogyan kezelhető a rosacea?

Ha tüneteink vannak, fontos, hogy mielőbb bőrgyógyászhoz forduljunk. Minél korábban kerül felismerésre és kezdődik meg a rosacea kezelése, annál nagyobb az esélye, hogy a bőr állapotromlását megelőzzük.

„Bár a rozácea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők. Felületi kezelésként sokszor írunk antibiotikum tartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek."

A kezelés során fontos elkerülni a tünetek fellángolását és az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását okozhatják. Rosaceás betegeknek éppen ezért nem javasolt a forró, csípős, fűszeres ételek és az alkohol fogyasztása. A szaunázás és a napozás kerülendő, már az első napsugarak megjelenésétől fokozottan kell ügyelni a fényvédő használatára. Illatanyag- és színezékmentes kozmetikumokat javasolt használni, melyek erősítik az erek falát és csökkentik a bőr kipirosodását.

 

Rosaceával kapcsolatban további érdekességek:

Téma szakértője


Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Orvos válaszol - Anita

info@dermatica.hu

Tisztelt Doktornő! 11 éves fiamnak vírusos szemölcsök vannak a talpán. Június elején jött az első három. Bőrgyógyászaton lefagyasztották, betadint, kenőcsöt, vérehulló fecskefüvet írt fel. Azt mondta, hogy tilos födőhelyen fürdeni. Tegnap visszamentünk a bőrgyógyászatra, másik orvos volt. aznap kijött a negyedik szemölcs. Fagyasztásos kezelés, duofilm oldat, áztatás, kaparás, fertőtlenítés. Az oldatos kezelést majd két hét múlva. Már elég sebesek és nagyok a szemölcsök. Ő azt mondta, hogy nyugodtan menjünk fürdeni. Szerintem nem kellene, mert vírusos. 1 hét múlva mennénk nyaralni wellnessbe. Kérem segítségét, hogy ilyen esetben mit csináljak. Ha nem lehet strandolni vele, le kell mondani a szállást. Előre is köszönöm!!!!!!! Tisztelettel, Anita
Tisztelt Anita!

Vírusos szemölcs esetén medencés, melegvizes fürdőzés nem javasolt, különösen akkor nem, ha sebek is jelen vannak.

Üdvözlettel:
Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos


Kapcsolódó oldalak


Páciensek mondták

okokat keresi

Alapos, a panasz okait kereső hozzáállás, ami sajnos nem sok helyen tapasztalható.

Dr. Vincze Ildikó Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus


Visszalépés az előző oldalra...

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények