Rosaceás bőrrel hírességek is küzdenek

Rosaceás bőrrel hírességek is küzdenek

Dr. Vincze Ildikó Módosítva: 2023.09.13 14:38

Mi köti össze a Bridget Jonest, Charlie egyik angyalát alakító színésznőket, az Egyesült Államok korábbi elnökét és Cambridge hercegét? A bőrpírt és pattanásokat okozó rosacea kezeléséről dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa nyilatkozott.

Mikor jelentkeznek az első tünetek?

A rosacea megjelenése összeköthető a menopauza idején zajló hormonális változásokkal, ezért rendszerint 40-50 év körüli nőknél alakul ki. Sokaknál ennél korábbi életkorban is panaszokat okozhat, ilyen esetben kialakulása vélhetően gyomor-és bélrendszeri problémákkal, vérnyomás ingadozással vagy bőratkák jelenlétével hozható összefüggésbe, de az értágulatot fokozó élelmiszerek túlzott fogyasztása is közrejátszhat a zavaró tünetek megjelenésében. 

Milyen tünetekből ismerhetjük fel a rosaceát?

A rosaceát kezdetben enyhe bőrpír, az arc középső részén gyorsan múló arcpirulás jelzi, amit melegség érzés kísér. Később ez a bőrpír egyre hosszabb ideig megmarad, az arcon látható értágulatok jelennek meg. Az orcákon, állon, homlokon gyulladt pattanások is kialakulhatnak, majd a faggyúmirigy és kötőszöveti túlburjánzás az orr vagy az áll területén a bőr megvastagodását okozza.

Rosaceás hírességek

Az Everyday Health korábban részletesen is beszámolt arról, hogy Vilmos, Cambridge hercege is ezzel a bőrbetegséggel küzd, nála vélhetően az öröklődés miatt alakultak ki a tünetek: édesanyjánál, Diana hercegnőnél is jelentkeztek is a rosacea tünetei. Bill Clinton volt amerikai elnök rosaceás panaszai stresszhelyzetben fokozódtak. A Nemzeti Rosacea Társaság felmérése szerint nincs egyedül ezzel, a megkérdezett 1000 főnél a napsugarak után a stressz a második leggyakoribb rosacea trigger. Charlie egyik angyaláról, Cameron Diaz rosacea miatt pattanásos arcbőréről készült fotók bejárták a sajtót, de a színésznő nem is titkolja betegségét, elmondta, hogy minden erőfeszítés ellenére sem tudott jelentős javulást elérni: a felvételek előtt alapos sminkeléssel tudja eltakarni zavaró bőrhibáit. A Bridges Jonest megformáló Renée Zellweger pedig a rosacea miatt jelentkező bőrpír és értágulatok ellen küzd különböző krémekkel, gélekkel és gyógyszerekkel. 

Hogyan kezelhető a rosacea?

Ha tüneteink vannak, fontos, hogy mielőbb bőrgyógyászhoz forduljunk. Minél korábban kerül felismerésre és kezdődik meg a rosacea kezelése, annál nagyobb az esélye, hogy a bőr állapotromlását megelőzzük.

„Bár a rozácea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők. Felületi kezelésként sokszor írunk antibiotikum tartalmú krémeket, amelyeket az érintett felületre kell kenni. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek."

A kezelés során fontos elkerülni a tünetek fellángolását és az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását okozhatják. Rosaceás betegeknek éppen ezért nem javasolt a forró, csípős, fűszeres ételek és az alkohol fogyasztása. A szaunázás és a napozás kerülendő, már az első napsugarak megjelenésétől fokozottan kell ügyelni a fényvédő használatára. Illatanyag- és színezékmentes kozmetikumokat javasolt használni, melyek erősítik az erek falát és csökkentik a bőr kipirosodását.

 

Rosaceával kapcsolatban további érdekességek:

Téma szakértője

 • Dr. Vincze Ildikó

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, kozmetológus
 • Specialitások:
  • Problémás és érzékeny bőr
  • Ekcéma
  • Anyajegyszűrés (kizárólag hétfőn!)
  • Bőratka szűrése
  • Ellátás 0 éves kortól

  Vélemények munkatársunkról »

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit: hétfő, kedd

   

  Rendelési helyszín:

  • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

   

  Teljes teszttérképes anyajegyszűrésre csak a hétfői rendelésen van lehetőség! 

  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes teszttérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni.

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!
Férjem 50 éves és sok-sok éve van a hátán egy zsírcsomó, amit az elején próbáltunk kinyomni, de aztán már nem sikerült. A borsószem nagyságú csomóból majdnem diónyi nagyságú lett, de csak esztétikailag volt zavaró. múlt héten kicsit bepirosodott, most ha megnyomjuk erősen folyik belőle valami szagos folyadék. A kérdésem az lenne, hogy ki tud az a csomó így magától ürülni? Vagy esetleg veszélyes ez? Szabad nyomkodni, hogy ürüljön? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Asszonyom,
Az ilyen régóta fennálló cisztát mindenképpen meg kellene mutatni sebésznek, mert a gyógyuláshoz feltárás válhat szükségessé.

Üdvözlettel
Dr Vincze Ildikó

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Magasszintű orvosi ellátást kaptam, külön köszönöm dr.Vincze Ildikó lelkiismeretes munkáját, empátiáját. 

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok