Rosacea- télen mire érdemes odafigyelni

Rosacea- télen mire érdemes odafigyelni

Szerző: Dermatica | Létrehozva: 2023.01.23 15:25 | Módosítva: 2023.01.23 15:52

Télen a krónikus bőrbetegségben szenvedőknek oda kell figyelniük a megfelelő bőrápolásra. Ugyanis legyen szó rosaceáról, ekcémáról vagy pikkelysömörről, a hideg hőmérséklet, a hűvös szél, a száraz levegő és a beltéri fűtés kombinációja problémát okozhat. A rosacea esetében különösen fontos a téli bőrápolás bevezetése, mivel ez a bőrbetegség rengeteg kellemetlen tünettel jár.  

rosaceaDermatica szolgáltatásai a Rosacea gyógyítására:

 

A rosacea egy krónikus bőrbetegség, amely különböző korú nőket és férfiakat egyaránt érinthet. A betegség jellemzően az arc bőrén jelentkezik, de néha a nyak, a dekoltázs, és a mellkas területén is megjelenhet. A rosacea tünetei közé tartoznak a vörös, duzzadt bőr, a pattanások, a kipirulás, a kis hajszálerek, fájdalmas szárazság, viszketés és a bőr alatti duzzanat.

Fontos a bőr védelme 

A rosacea télen különösen nehézzé teheti a bőr ápolását, mivel a hideg időjárás és a száraz levegő kiszáríthatja a bőrt, ami tovább fokozza a tüneteket. A hideg időjárás miatt a bőr védekező képessége is csökken, így a bőr könnyebben sérülhet, és a rosacea tünetei tovább súlyosbodhatnak. Emiatt nagyon fontos, hogy védje arcát és bőrét, amikor hideg időben kint tartózkodik a szabadban.

A rosacea téli ápolása során fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk a bőr hidratálására. A bőr hidratálása segít megelőzni a bőr kiszáradását, ami a rosacea tüneteinek súlyosbodásához vezethet. A legjobb, ha olyan hidratáló krémeket használunk, amelyek segítenek megtartani a bőr nedvességtartalmát, és megakadályozni a bőr kiszáradását.

rosaceaTélen is fontos, hogy védjük a bőrt a napfénytől. A napfény által okozott UV sugárzás kiszáríthatja a bőrt, és fokozza a rosacea tüneteit. A napfényvédelem kulcsfontosságú télen, ezért mindig használjunk napszemüveget, és napfényvédő krémet, amikor a nap sugarai erősek.

Mivel a rosaceanál, mint krónikus bőrbetegségnél gyakori kiváltó ok lehet a stressz, illetve a rosacea fellángolása önmagában is stresszhelyzetet jelenthet, ami súlyosbítja a tüneteket. Emiatt érdemes stresszcsökkentő stratégiákat kipróbálni.

Akár a gőzölgő zuhany és fürdő, akár a forró italok, a süteménysütés vagy a vacsorafőzés megemelheti a testhőmérsékletet, és gyorsan előidézheti az arcpírt. Hogy ez ne történjen meg, tartson rendszeres szüneteket a meleg szobában, kerülje a rendkívül forró zuhanyzást és fürdést, maradjon a langyos italoknál, és tartsa otthonát ésszerű hőmérsékleten, ne pedig extrém melegben.

Sok rosaceás beteg számára gyakori kiváltó ok a rendkívül száraz levegő télen. Ennek elkerülése érdekében érdemes párásítót használni, emellett pedig kerülni kell a közvetlen száraz hőforrásokat.

A forró zuhany és a forró fürdő túlzott hője és gőze tovább szárítja és irritálja a bőrt, súlyosbítja a rosacea tüneteit, vagy fájdalmas fellángolást okoz. Ehelyett maradjon a langyos zuhanyzásnál és fürdésnél. 

Kapcsolódó cikkünk

Nyomot hagyott a stressz a bőrén? Van segítség!

Az egész évben halmozódó stressz jelei előbb-utóbb a bőrünkön is megjelenhetnek, krónikus problémák, szépséghibák, bőrbetegségek formájában. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus arról beszélt, hogyan lehetünk ragyogóbb formában – akár még ünnepek előtt.

 

Téma szakértői

Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Peterman Krisztina

Peterman Krisztina

kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta

 

Hírek

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

További részletek
3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok