Orvosilag rendelt fogamzásgátló segíthet a pattanásos bőrön

Orvosilag rendelt fogamzásgátló segíthet a pattanásos bőrön

dr. Rózsa Annamária Módosítva: 2021.01.12 20:44

Életkortól függetlenül sok nő küzd a hormonális okok miatt kialakult, makacs pattanásokkal, amelyek komoly esztétikai és önértékelési problémákat okoznak. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza arról beszélt, milyen okok miatt rendelhető el a fogamzásgátló szedése.

Gyakran hormonális oka van az aknénak

Egyes hormonok, például a tesztoszteron termelődésében bekövetkező változások gyakran vezetnek pattanások megjelenéséhez a nőknél. Ennek az az oka, hogy a magas tesztoszteronszint stimulálhatja a faggyútermelődést. Ha pedig túl nagy mennyiségű faggyú termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, amely táptalajon szolgál a bőrön lévő baktériumoknak. Emiatt a bőr könnyebben begyullad és aknék jelennek meg.
Hormonális eredetű pattanásosság esetén segíthet a fogamzásgátló.Ha ez áll a pattanásosság mögött, sok nő megijed attól, hogy a szokásos pattanás ellenes szerek (lemosó, tisztító- és szárító készítmények) nem segítenek, hiszen az ok nem a felületen keresendő. Alapos kivizsgálás után a bőrgyógyász éppen azért rendelheti el fogamzásgátló tabletta szedését, mert a megbillent hormonális egyensúly visszaállítása a cél. 
A nemzetközi ajánlások, így az American Academy of Dermatology ajánlása is erre utal: a makacs aknéval küzdő nőknek – különösen, ha a pattanások az arc alsó részét, az állvonalat, a nyakat, a hátat érintik – segíthet a hormonális hatású kezelés. A szakmai szervezet azonban azt is hangsúlyozza, hogy ez a megoldás elsősorban akkor jöhet szóba, ha más módszerek nem segítettek.

Nem mindegy, milyen típusú a fogamzásgátló

- Ma már rengeteg fajta hormonális fogamzásgátló elérhető, de az aknék ellen leginkább a kombinált készítmények válnak be, amelyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak. Természetesen a bőrgyógyászati okból szedett tabletták is akkor a leghatásosabbak, ha az előírásoknak megfelelően, mindennap azonos időben veszik be őket, és ha az orvos úgy rendeli, más kezelésekkel vagy gyógyszerekkel együtt alkalmazzák - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Az érintett nőket ugyanakkor fel kell világosítani az esetleges mellékhatásokról is, mint például a köztes vérzés, a mellérzékenység és –növekedés, a fejfájás, a hányinger, a súly- és a hangulati változások. Ezek az esetek többségében rövid időn belül elmúlnak, ám ha mégsem, erről egyeztetni kell a kezelőorvossal, hiszen ilyenkor szükség lehet szerváltásra.

Sokszor összetett kezelés szükséges

Összetett kezeléssel megszüntethető a pattanásosság.Rózsa doktornő szerint a hormonális okok miatt kialakult aknék kezelése mindig személyre szabott, és arra is fel kell készülni, hogy akár több hétig is eltarthat, míg rendeződik a probléma.
- Érthető, hogy a nőket komolyan frusztrálja egy ilyen helyzet és minél előbb szeretnének megszabadulni a pattanásoktól, de fontos, hogy betartsák az orvosi utasításokat és az szakszerű ellátás mellett figyeljenek az általános szabályokra is – hangsúlyozza a szakértő. – Nem szabad nyomkodni, kapargatni a pattanásokat, naponta kétszeri langyos vízzel és esetleg az egyeztetett lemosó termékkel le kell mosni az érintett bőrfelületet, esténként alaposan el kell távolítani a sminket, kerülni kell a túl erős bőrápoló szereket és a túl hosszan tartó napfürdőzést, valamint ebből a szempontból is fontos a rendszeres kézmosás. Megfelelő kezeléssel és kitartással meg lehet szabadulni a makacs pattanásoktól is!

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértői

Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus

Orvos válaszol

Üdv!
3 hete bőrgyógyásznál jártam, perioralis dermatitis-t diagnosztizált, (2-3 évente ki szokott újulni ez a betegség nálam, eddig mindig sikerült sikeresen gyógyítani), Cutivate krémet írt fel a bőrgyógyász, 3 nap alatt teljesen el is múltak a tünetek, azért még használtam 1 hétig, most abbahagytam és nem csak a szám körül, hanem az egész arcomon, főként a szemem között, homlokomon, sőt még a szemem sarkában is megjelentek az apró kis pattanásszerű hólyagok. Mi a teendő ilyenkor?

Kedves Adrienn!
Kérem, jöjjön el rendelésemre. Csak úgy tudok segíteni, ha látom a "pattanásokat", bőrét, ha at tudjuk beszélni a kórelőzményét.
Üdvözlettel
Dr. Garaczi Edina

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Kapcsolodó tartalmak

Vér
Vér
C ukor
C ukor

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK