Orvosilag rendelt fogamzásgátló segíthet a pattanásos bőrön

Orvosilag rendelt fogamzásgátló segíthet a pattanásos bőrön

dr. Rózsa Annamária Létrehozva: 2021.01.08 Módosítva: 2021.01.12

Életkortól függetlenül sok nő küzd a hormonális okok miatt kialakult, makacs pattanásokkal, amelyek komoly esztétikai és önértékelési problémákat okoznak. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza arról beszélt, milyen okok miatt rendelhető el a fogamzásgátló szedése.

Gyakran hormonális oka van az aknénak

Egyes hormonok, például a tesztoszteron termelődésében bekövetkező változások gyakran vezetnek pattanások megjelenéséhez a nőknél. Ennek az az oka, hogy a magas tesztoszteronszint stimulálhatja a faggyútermelődést. Ha pedig túl nagy mennyiségű faggyú termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, amely táptalajon szolgál a bőrön lévő baktériumoknak. Emiatt a bőr könnyebben begyullad és aknék jelennek meg.
Hormonális eredetű pattanásosság esetén segíthet a fogamzásgátló.Ha ez áll a pattanásosság mögött, sok nő megijed attól, hogy a szokásos pattanás ellenes szerek (lemosó, tisztító- és szárító készítmények) nem segítenek, hiszen az ok nem a felületen keresendő. Alapos kivizsgálás után a bőrgyógyász éppen azért rendelheti el fogamzásgátló tabletta szedését, mert a megbillent hormonális egyensúly visszaállítása a cél. 
A nemzetközi ajánlások, így az American Academy of Dermatology ajánlása is erre utal: a makacs aknéval küzdő nőknek – különösen, ha a pattanások az arc alsó részét, az állvonalat, a nyakat, a hátat érintik – segíthet a hormonális hatású kezelés. A szakmai szervezet azonban azt is hangsúlyozza, hogy ez a megoldás elsősorban akkor jöhet szóba, ha más módszerek nem segítettek.

Nem mindegy, milyen típusú a fogamzásgátló

- Ma már rengeteg fajta hormonális fogamzásgátló elérhető, de az aknék ellen leginkább a kombinált készítmények válnak be, amelyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak. Természetesen a bőrgyógyászati okból szedett tabletták is akkor a leghatásosabbak, ha az előírásoknak megfelelően, mindennap azonos időben veszik be őket, és ha az orvos úgy rendeli, más kezelésekkel vagy gyógyszerekkel együtt alkalmazzák - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Az érintett nőket ugyanakkor fel kell világosítani az esetleges mellékhatásokról is, mint például a köztes vérzés, a mellérzékenység és –növekedés, a fejfájás, a hányinger, a súly- és a hangulati változások. Ezek az esetek többségében rövid időn belül elmúlnak, ám ha mégsem, erről egyeztetni kell a kezelőorvossal, hiszen ilyenkor szükség lehet szerváltásra.

Sokszor összetett kezelés szükséges

Összetett kezeléssel megszüntethető a pattanásosság.Rózsa doktornő szerint a hormonális okok miatt kialakult aknék kezelése mindig személyre szabott, és arra is fel kell készülni, hogy akár több hétig is eltarthat, míg rendeződik a probléma.
- Érthető, hogy a nőket komolyan frusztrálja egy ilyen helyzet és minél előbb szeretnének megszabadulni a pattanásoktól, de fontos, hogy betartsák az orvosi utasításokat és az szakszerű ellátás mellett figyeljenek az általános szabályokra is – hangsúlyozza a szakértő. – Nem szabad nyomkodni, kapargatni a pattanásokat, naponta kétszeri langyos vízzel és esetleg az egyeztetett lemosó termékkel le kell mosni az érintett bőrfelületet, esténként alaposan el kell távolítani a sminket, kerülni kell a túl erős bőrápoló szereket és a túl hosszan tartó napfürdőzést, valamint ebből a szempontból is fontos a rendszeres kézmosás. Megfelelő kezeléssel és kitartással meg lehet szabadulni a makacs pattanásoktól is!

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértői

Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr Brezán Edina

Dr Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus
dr. Rózsa Annamária

dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász

Orvos válaszol

Üdv!
3 hete bőrgyógyásznál jártam, perioralis dermatitis-t diagnosztizált, (2-3 évente ki szokott újulni ez a betegség nálam, eddig mindig sikerült sikeresen gyógyítani), Cutivate krémet írt fel a bőrgyógyász, 3 nap alatt teljesen el is múltak a tünetek, azért még használtam 1 hétig, most abbahagytam és nem csak a szám körül, hanem az egész arcomon, főként a szemem között, homlokomon, sőt még a szemem sarkában is megjelentek az apró kis pattanásszerű hólyagok. Mi a teendő ilyenkor?

Kedves Adrienn!
Kérem, jöjjön el rendelésemre. Csak úgy tudok segíteni, ha látom a "pattanásokat", bőrét, ha at tudjuk beszélni a kórelőzményét.
Üdvözlettel
Dr. Garaczi Edina

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Kapcsolodó tartalmak

Vér
Vér
C ukor
C ukor

Hírek

Ilyen típusai vannak a gombás fertőzésnek

Ilyen típusai vannak a gombás fertőzésnek

A gombák természetes módon élnek az emberi szervezetben, és más mikrobákhoz hasonlóan lehetnek hasznosak vagy károsak. A káros gombák elszaporodásuk során nagyon erősen kapcsolódhatnak a környezetükhöz, ezért nehéz kiirtani őket és megakadályozni az újabb fertőzést. A gombás fertőzések típusairól és a kezelés lehetőségeiről dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza beszélt. 

További részletek
Szemhéj viszketés - ezek a leggyakoribb okok

Szemhéj viszketés - ezek a leggyakoribb okok

Ha a szemhéj viszketés tartósan fennálló tünet, érdemes megkeresni az okát, hiszen akár ekcéma, allergia, pikkelysömör is okozhat ilyen panaszt. A leggyakoribbak okokat dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza vette számba.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr Brezán Edina
Dr Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész
Dr. Gyarmati Csaba
Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész
Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta

Prima Medica Egészséghálózat