Nem múlik az arc pirossága? 4 tipp a rosacea kezeléséhez

Nem múlik az arc pirossága? 4 tipp a rosacea kezeléséhez

Peterman Krisztina Módosítva: 2020.07.08 14:16

Ha a nyaralás után, a kevésbé napfényes időszakban sem múlik el az arc pirossága, érdemes utánajárni, nem rosacea okozza-e a tünetet.  Az arc középső területein értágulatokkal, esetleg gyulladt csomókkal jelentkező, rendkívül zavaró bőrbetegségről és annak kezeléséről Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus beszélt.

Bőrpírtól a „borvirágos orrig”

A rosacea megjelenésében a genetikai hajlam mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak, ezért a nőket gyakrabban érinti a probléma, különösen a menopauza időszakában. A tünetek ugyanakkor összefügghetnek a gyomor-bélrendszeri betegségekkel és az ingadozó vérnyomással is. A betegségnek három fő stádiuma ismert, a köztes állomásokon túl:

  • A rosaceát okozó bőratka kozmetikailag kezelhető.Kezdetben csak időnként, rövid ideig elpirulunk, melegséget tapasztalunk, később azonban megjelennek a tartósan megmaradó értágulatok is.
  • A második fázisban a tartósan fennálló bőrpír, értágulatok mellett az orcákon, állon, homlokon, orron (ritkábban nyakon, szemkörnyéken) gyulladt csomók is feltűnnek.  
  • A harmadik stádiumra jellemzőek a sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók. Főként férfiaknál, az arc bizonyos részein - jellemzően az orr vagy az áll területén - faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás jelentkezik, vagyis megjelenik az úgynevezett „borvirágos orr”.

4 tipp a rosacea kezeléséhez 

1. Védekezzünk az erős napsütés ellen!

Rosaceásoknak erős napsütésben érdemes fényvédő készítményeket – lehetőleg nem olajos vagy viaszos bázisút – használni. A gyenge napsütés, a reggeli órák szűrt fénye viszont jó hatású, remek gyulladáscsökkentő.  Peterman Krisztina szerint, ha szaunázunk, fontos, hogy betartsuk a szabályokat, előtte és utána is tisztítsuk le az arcunkat. 

2. Gondosan állítsuk össze az étrendünket!

Kerüljük azokat a táplálékokat, amelyekre egyénileg rosszul reagálunk, főként az általunk nehezen emészthető vagy allergizáló élelmiszereket. Minden rosaceás meg tudja figyelni, mire romlik a bőrének állapota, így ezeket érdemes kiiktatni.

3. Építsük be a vitaminokat a mindennapjainkba!

A C-vitamin kitűnő gyulladáscsökkentő, a K-vitamin pedig a legújabb kutatások szerint erősíti az ereket és kapillárisokat. A C-vitamin természetes forrásai lehetnek például a savanyú káposzta, a csipkebogyó, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök, K-vitaminban pedig a zöldleveles növények gazdagok.  Jó hatású lehet a rutin nevű flavonoid, ami erősíti a hajszálereket. Bár egyiket sem lehet túladagolni, rendszeres szedésük előtt feltétlenül beszéljünk orvosunkkal, különösen ha állandó gyógyszereket szedünk.

4. Válasszunk profi kezelést!

Fontos a rosaceát okozó bőratka kozmetikai kezelése.- A rosaceás páciensek bőrének vizsgálatakor sok esetben kiderül, hogy a bőrben jelen vannak a szabad szemmel nem látható Dermodex folliculorum nevű atkák.  Az atkák száma ráadásul az idősödéssel, és a bőrt ért károsodás, a bőr vitalitásának elvesztése, a pH-jának felborulása, anyagcseréjének lassulása, a megfelelő bőrtisztítás elhagyása miatt is megnövekedhet - mondja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa. - Az atka és az Oleronius bacillus szimbiózisban élnek egymással. A bacillus valójában „elbújik” az atkában, és bizonyos kutatások szerint egy általa termelt molekula váltja ki a rosaceát. Ha fény derül az atkák jelenlétére, két lehetőségünk van a rosacea oki kezelésére és az állapotromlás megelőzésére: vagy a baktériumokat pusztítjuk el, vagy az arc bőrén élő Demodex-populációt szorítjuk vissza. Ez utóbbiban tud segíteni a speciális kozmetikai kezelés, ami kúraszerűen alkalmazva látványos eredményeket hozhat. Ha pedig sikerül felszámolni az esetleg jelenlévő belső okokat, akkor akár végleges gyógyulás is bekövetkezhet. Tudni kell, hogy egy-egy kezelés járhat átmeneti visszaeséssel, amit gyógyreakciónak szoktam hívni, de ez általában 24 órás múlva megszűnik és sokkal jobb állapotba kerül a bőr.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

Nekem a hüvelykujjam alatt vann egy ilyen szemölcs féleség! ha megnyomom nagyon fáj és váladék jön belölle de volt olyan hogy eltünt és utánnna megint vissza jött mi tehetek? mivel tudom ezt lekezellni? előre is köszönöm a segitséget!!

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Erdélyi Petra!

A pontos diagnózist bőrgyógyász szakorvosnak kell felállítani. Fontos lenne tudni, hogy mit jelent pontosan a szemölcs \"féleség \" A szemölcs legtöbbször nem is fáj. Ellenben fertőz, főleg ha váladékozik. Kérdés az is, hogy mit jelent a hüvelykujj alatt? A hüvelyk újj tenyéri felszínén, vagy a végpercén belül,a körme alatt? Mindenképpen mutassa meg bőrgyógyász orvosnak. Ha valóban szemölcs akkor többféle kezelési lehetőség is létezik. A szájon át bevehető gyógyszertől kezdve az ecsetelőn át a fagyasztásig. A házipraktika csak idő veszteség, főleg ha nem tudja pontosan mi az. A szemölcsök bizonyos életkorban spontán is eltünnek, de bizonyos elváltozások igen igen makacsak. Nagy kitartás kell a kiirtásukhoz. Bármilyen módszert is választunk ehhez. Bőrgyógyászati szakrendelésünkön lehetőség van a panasz kivizsgálására.
Üdvözlettel, Peterman Krisztina kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló szakember

Kriszta kivalo szakember, csak ajanlani tudom!!!!! szuper jo keszitmenyei vannak, amiert csak halas lehetek neki! Mindig keszseges es segitokesz, a problema hatteret akarja felkutatni, ami eleg ritka a kozmetikusoknal! 5* minden tekintetben!

További vélemények

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK