A felnőttkori akne táplálkozással és kezeléssel is befolyásolható

A felnőttkori akne táplálkozással és kezeléssel is befolyásolható

Dr. Pánczél Gitta Módosítva: 2020.07.29 13:30

Egy francia tanulmány szerint a nyugatinak mondott étrend hajlamosíthat a felnőttkori akne kialakulására. Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

A zsír és a cukor okozhatja

Egy közel 25 ezer fős francia tanulmány a zsíros, cukros élelmiszerek fogyasztásának és az akne megjelenésének összefüggéseit vizsgálta, majd eredményeiket a JAMA Dermatology című, nemzetközileg elismert szaklapban közölték. Eredményeik alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik a felnőttkori pattanások kialakulása és a zsíros, szénhidrátdús ételek, cukros italok, valamint a tej fogyasztása között. A negatív hatás már akár napi egy pohár cukros üdítő vagy ugyanennyi tej elkortyolása esetén érvényesül. Ugyanígy ronthat a helyzeten az energiában gazdag, ugyanakkor tápanyagban szegény, gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása is.
A kutatók szerint az eredmények azt látszanak visszaigazolni, hogy az ún. nyugati étrend, ami állati eredetű termékekben, telített zsírsavakban és cukorban gazdagabb, valóban növeli az aknés bőrbetegség kialakulásának esélyét.
A pattanások a cukor visszaszorításával és bőrgyógyász segítségével kezelhetők.- A tanulmány eredményei nem meglepők, sokan már eddig is hasonló tapasztalatokat szereztek az étrendjükkel és a bőrük állapotával összefüggésben – ismerteti Pánczél doktornő. - Az már korábban kiderült, hogy a csokoládé, a mogyoró vagy a zsíros, olajos ételek kiválthatják a pattanásokat, de a kutatások azt ki bizonyították, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek és a tejfogyasztás is ronthat a bőr állapotán. A glikémiás index egy 0-tól 100-ig terjedő skálán mozgó érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Ötvenes érték feletti, magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint a burgonya, a fehér kenyér és a cukor hirtelen megemelik a szervezet vércukorszintjét, szénhidráttartalmuk gyorsan felszívódik. A megemelkedett inzulin elválasztása, ill. különböző hormonhatások, úgymint a fokozott androgén termelés növelik a faggyútermelést, ezen keresztül pedig elősegítik a pattanások kialakulását. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű ennivalók - mint a legtöbb zöldség, gyümölcs, babfélék, sőt a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládék - csak lassan emelik meg a vércukorszintet, így az inzulin-kiválasztás is csekély lesz, így érdemes főként ezeket fogyasztani.

Az étrend mellett az bőrgyógyász segítsége is fontos

A súlyos akne kezelése bőrgyógyász feladata.- Az akne az esetek döntő többségében valamilyen kezeléssel gyógyítható, bár a gyógyulás többnyire elhúzódó. Ha rendszeresen több gyulladt pattanás jelenik meg, azok kezelésében nem érdemes házilagos szerekkel kísérletezni, a bőrgyógyászok számos hatóanyag és kezelés közül választhatnak, amelyek egyrészt hatékonyak, másrészt az esetleges szövődmények, hegek is kivédhetők segítségükkel. Sok ilyen esetben szükség lehet egy adott ideig tartó, orvos által elrendelt antibiotikum kezelésre, akár szájon át szedhető, akár bőrre kenhető formában, ugyanis néhány antibiotikumnak nem csak antibakteriális, de gyulladáscsökkentő hatása is van. Emellett a súlyos, egyéb kezelésekre nem reagáló, vagy hegesedés veszélyével járó esetekben a retinoidok gyógyszercsoportjába tartozó A-vitamin származékokat is elrendelhet az orvos – hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. - Ezek természetesen receptköteles készítmények, csak orvos dönthet a konkrét alkalmazásukról. A szakszerű ellátás mellett pedig figyelni kell az általános szabályokra is. Vagyis nem szabad nyomkodni, elkaparni a pattanásokat, viszont naponta kétszer ajánlatos megtisztítani az arcbőrt, esténként pedig gondosan el kell távolítani a sminket. Érdemes kerülni a túl erős bőrápoló szereket és a túl hosszan tartó napfürdőzést, valamint fontos a rendszeres kézmosás is. Megfelelő együttműködéssel és kitartással a makacs, feltűnő pattanásoktól is jó eséllyel meg lehet szabadulni, ami jelentősen megerősítheti az önbizalmat. 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértői

Peterman Krisztina

Peterman Krisztina

kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Üdv!
3 hete bőrgyógyásznál jártam, perioralis dermatitis-t diagnosztizált, (2-3 évente ki szokott újulni ez a betegség nálam, eddig mindig sikerült sikeresen gyógyítani), Cutivate krémet írt fel a bőrgyógyász, 3 nap alatt teljesen el is múltak a tünetek, azért még használtam 1 hétig, most abbahagytam és nem csak a szám körül, hanem az egész arcomon, főként a szemem között, homlokomon, sőt még a szemem sarkában is megjelentek az apró kis pattanásszerű hólyagok. Mi a teendő ilyenkor?

Kedves Adrienn!
Kérem, jöjjön el rendelésemre. Csak úgy tudok segíteni, ha látom a "pattanásokat", bőrét, ha at tudjuk beszélni a kórelőzményét.
Üdvözlettel
Dr. Garaczi Edina

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok