A bőratka kozmetikai és otthoni kezelése is fontos

A bőratka kozmetikai és otthoni kezelése is fontos

Peterman Krisztina Létrehozva: 2019.11.04 Módosítva: 2019.11.11

Mind a nőknél, mind a férfiaknál komoly önértékelési problémát okozhatnak a felnőttkori pattanások és az arcon megjelenő rosacea. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa szerint a szakszerű kezelés és a gondos otthoni ápolás azonban látványos javulást eredményezhet.

A bőratkák rosaceát és más betegséget is okozhatnak

A bőratka rosaceát, pattanást is okozhat, ezért fontos a kozmetikai kezelése.A Demodex atkáknak több, mint 100 alfaja ismert, amelyek közül a legtöbb állatokban él, de a Demodex folliculorum és a Demodex brevis az emberen is megtelepszik. 1932 óta arra is egyre több bizonyítékot szereztek a kutatók, hogy ezek a bőratkák számos bőrbetegség és szembetegség kialakulásában is szerepet játszanak. Ír és amerikai tudósok írták le, hogy a gyulladásokkal járó aknék és a rosacea megjelenésében is „bűnösök”, de érdemes bőratkák után kutakodni a pityriasis folliculorum nevű tünetegyüttesnél, (melyre diffúz, nem fénylő vörös elváltozás, hámlás, és heves viszketés jellemző), a száj körüli dermatitisnél, bizonyos pigmentációs zavaroknál, és más bőrbetegségek kapcsán is.
Érdekes – és a rosaceások szempontjából kellemetlen – véletlen, hogy a bőratkák száma a meleg évszakokban megnövekszik, tovább rontva ezzel a nyáron szintén romló rosacea állapotát. Ugyanakkor az már nem véletlen, hogy olyan faktorok is hajlamosíthatnak az ilyen típusú bőrbetegségek megjelenésére, mint az immunrendszer működését befolyásoló szteroidok alkalmazása, illetve immunoszupresszív (az immunrendszert elnyomó) kezelések és betegségek. 

Miért nem jó, ha magunkat diagnosztizáljuk és kezeljük?

- Sok rosaceával, aknéval küzdő páciens érzi úgy, hogy az információi alapján maga is képes kezelni a problémát. Ezzel két gond lehet. Az egyik, hogy az adott bőrtünetet esetleg teljesen más okozza, hiszen a bőr kipirulhat például allergiától, érzékenységtől, vérbőségtől, hormonális okoktól is. A másik, hogy ha valóban bőratka áll a háttérben, az otthoni kezelési lépések bár fontosak, de önmagukban nem elég hatékonyak. A javulás vagy lassabban következik be, vagy talán nem is valósul meg általuk - hangsúlyozza Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa. – Az az alap, amelyre minden egyéb kiegészítő lehetőséget építhetünk: a speciális kozmetikai kezelés. A rosacea célzott kozmetikai kúrájának célja ugyanis az arc bőrén élő Demodex-populáció kontrollálása, amely lassan, de biztosan nyújt hatékony és tartós segítséget.

Ezek az otthoni kezelés alapjai

Fontos felkészülni az otthoni bőrápolásra is, hiszen ezzel segíthetünk minél hamarabb megszabadulni a bőratkáktól és megakadályozhatjuk az újrafertőződést.

  • A bőrproblémák mögött rejlő bőratka kozmetikai kezelése tartós megoldást hozhat.Használjuk a kozmetikus által ajánlott készítményeket!
  • Rendszeresen fertőtlenítsük a sminkeszközöket, például szempillaspirált, ecseteket, szivacsokat, pamacsokat, ha kell, cseréljük is le őket! Csak a saját eszközeinket használjuk! 
  • Figyeljünk az arcukkal érintkező anyagokra: a sálat, az ágyneműt, a törölközőt, a párnahuzatot gyakran mossuk, legalább 60 fokon. Az ágyat, a párnát is fertőtlenítsük teafaolajos vízzel, gőztisztítóval, de ne csak a saját oldalunkon, hanem a másik oldalon is. Szintén érdemes gőztisztítóval fertőtleníteni a szemüveget, a hajgumikat, csatokat, sapkákat, fülvédőket.
  • Tudjunk róla, hogy a szteroidos krémek, kenőcsök gyulladáscsökkentő hatásuk miatt elnyomhatják a tüneteket. 
  • Elengedhetetlen a kozmetikus által beállított megfelelő higiéniás arcápolás.
  • Ha szükség van rá, egyes kozmetikumokat el kell hagyni.
  • Válasszunk olyan kozmetikust, fodrászt, hajgyógyászt, aki speciálisan képzett a bőratkák és az általuk okozott bőrproblémák, esetleg hajhullás kezelésében. Ha ez megvan, a legfontosabb lépés a teljes kúra végigjárása, hiszen csak így érhetőek el a tartós, biztonságos eredmények.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

A kozmetikusom vette észre, hogy a szemhéjam ekcémás. Piros volt a bőröm, hámlott és néha viszketett is. Szerinte allergiás lehetek a sminklemosóra. Lehetséges?

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Ági! Igen,lehetséges. Sőt lehet, hogy nem csak a sminklemosóra, de bármely olyan anyagra, amit a szemkörnyéken használ. Pl.: A lemosáshoz használt műszálas vatta, szemhéjfestékek, szemránckrémek,éjszakai szemre helyezett szemtakarók, de lehet tetoválás késői szövődménye is.

Üdvözlettel,
Peterman Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló szakember

Kriszta kivalo szakember, csak ajanlani tudom!!!!! szuper jo keszitmenyei vannak, amiert csak halas lehetek neki! Mindig keszseges es segitokesz, a problema hatteret akarja felkutatni, ami eleg ritka a kozmetikusoknal! 5* minden tekintetben!

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok