A háromnapos láz

A háromnapos láz

Módosítva: 2024.04.09 11:17

A háromnapos láz egy jól ismert betegség a bölcsödékben és az óvodákban, ugyanis a legtöbben 2 éves koruk előtt átesnek ezen a fertőzésen. Ahogyan a neve is sejteti, a háromnapos láz több napig tartó magas lázzal jár, emellett azonban bőrkiütések is kialakulhatnak. Ezek a tünetek szülőként aggodalomra adhatnak okot, de érdemes tudni, hogy a háromnapos láz a legtöbb esetben egy enyhe lefolyású, hamar gyógyuló betegség, ami nem okoz súlyos szövődményeket. A háromnapos láz legsúlyosabb tünete a lázgörcs lehet, valamint a legyengült immunrendszerű gyermekeknél súlyosabb szövődményeket is kialakulhatnak.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Dermatica Központban
Mi a háromnapos láz kórokozója?
Hogyan terjed a háromnapos láz?
Kiket fertőz meg könnyen a háromnapos láz?
Mik a háromnapos láz jellemző tünetei?
Okozhat szövődményeket a háromnapos láz?
Hogyan vizsgálható ki a háromnapos láz?
Hogyan történik a háromnapos láz kezelése?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Dermatica Központban

Mi a háromnapos láz kórokozója?

A háromnapos láz az exanthema subitum vagy roseola infantum néven is ismert betegség, mely főként a kisgyermekeket fertőzi meg. A háromnapos láz egy vírusfertőzés által okozott betegség, melyet a herpeszvírusok családjába tartozó humán herpeszvírus 6 (HHV-6) és a humán herpeszvírus 7 (HHV-7) okoz. A herpeszvírusok családja számtalan kellemetlen betegséget okoz, ide tartozik például a HSV-1 által okozott ajakherpesz, a HSV-2 által okozott nemi herpesz, illetve a Varicella-zoster vírus (VZV) által okozott bárányhimlő és övsömör. Ezek a fertőzések felnőtteket és gyermekeket is érinthetnek, de gyakoribb, hogy már gyermekkorban átesünk a herpeszvírusok által okozott fertőzéseken. A herpeszvírusok krónikus vagy hosszú ideig tartó fertőzéseket is okozhatnak, ám ebből a szempontból a háromnapos láz kórokozója kivétel. A háromnapos láz betegsége legtöbbször pár nap alatt lezajlik és nem okoz szövődményeket vagy maradandó károsodást. A herpeszvírusok kapcsán azt is érdemes tudni, hogy különös óvatossággal kell lenni a terhesek, immunhiányosok vagy a csecsemők esetében, ugyanis náluk súlyosabb fertőzéseket okozhatnak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hogyan terjed a háromnapos láz?

Ahogy már korábban is említettük a háromnapos láz egy vírusfertőzés által okozott betegség, mely cseppfertőzéssel terjed. Érdemes tudni, hogy a cseppfertőzéssel terjedő betegségek képesek a legnagyobb járványok létrehozatalára. Ilyenkor ugyanis a kórokozók – a háromnapos láz esetében a humán herpeszvírus 6 (HHV-6) és a humán herpeszvírus 7 (HHV-7) – a köhögéssel, tüsszentéssel, beszéddel levegőbe jutó apró részecskékben terjednek. Egy fertőzött gyermek tehát a környezetében sok mást is meg tud fertőzni. Éppen ezért gyakori, hogyha valaki megfertőződik a háromnapos láz által egy óvodai vagy bölcsődei csoportban sokan mások is megbetegszenek majd. A cseppfertőzéssel terjedő betegségek tehát nagyobb virulenciájúak, könnyebben tudnak járványt létrehozni, mint például a vérrel vagy szexuális úton terjedő fertőzések. Érdemes tudni a háromnapos láz kapcsán, hogy azok a gyermekek már nem fertőznek, akiknek több, mint egy napja (legalább 24 órája) nincsen lázuk, függetlenül attól, hogy bőrkiütéseik még vannak-e.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kiket fertőz meg könnyen a háromnapos láz?

A háromnapos láz leginkább a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti, és a legtöbben az élet első két évében átesnek a fertőzésen. A háromnapos láz előfordulása az őszi-tavaszi időszakban a leggyakoribb más cseppfertőzéssel terjedő betegségekhez, például az influenzához hasonlóan. Ilyenkor a gyermekek kis térben összezárva vannak a bölcsődei vagy óvodai csoportokban, a hideg miatt kevesebbet szellőztetnek és könnyebben terjednek a fertőzések a közös játék vagy a közös étkezések során.

Annak ellenére, hogy a háromnapos láz egy nagyon fertőző betegség, szerencsére általában pár nap alatt és szövődmények nélkül elmúlik. A legtöbb gyermek egy hét alatt felépül a háromnapos láz betegségéből, így egy ártalmatlanabb betegségnek mondható. A háromnapos láz az immunszuprimált (veleszületett vagy szerzett immunhiány, immunrendszert gyengítő gyógyszereket szedő vagy HIV-vel érintett) gyermekek körében okozhat komolyabb szövődményeket.

Természetesen érdemes fokozottan odafigyelni a higiéniás szabályok betartására, ha gyermekünk megfertőződik a háromnapos láz által. Ezzel csökkenthetjük a vírus terjedését, valamint azzal is, ha ilyenkor otthon marad a gyermek és nem visszük közösségbe. Nagy valószínűséggel szülőként mi már rég átestünk a háromnapos láz fertőzésen és a szervezetünk védett ellene, de ennek ellenére is érdemes gyakrabban kezet mosni – különösen a gyermek gondozása után -, valamint gyakrabban takarítani és szellőztetni. Ezek az apró óvintézkedések sokat segíthetnek, hogy ne terjedjen át másokra is a háromnapos láz betegsége.

Mik a háromnapos láz jellemző tünetei?

A háromnapos láz tünetei két csoportba oszthatóak, két fázisban jelentkeznek. A háromnapos láz első tünetei körülbelül 1-2 héttel a gyermek megfertőződése után jelentkeznek. Általában a betegség első jele a hirtelen láz, ami akár 39-40 °C-ig is emelkedhet. A láz jellemzően 3-4 napig tart, ahonnan a betegség neve is ered. A lázas periódus jellemző tünetei közé tartozhatnak még a következő tünetek:Háromnapos láz - Dermatica

 • Hányás
 • Hasmenés
 • Étvágytalanság
 • Ingerlékenység
 • Köhögés
 • Torokfájás
 • Orrfolyás
 • Kötőhártya belövelltsége, vérbősége
 • A szemhéjak vagy a szem körüli terület duzzanata
 • Megduzzadt nyirokcsomók a nyakon vagy a tarkón
 • Piros foltok jelentkezése a torokban

A háromnapos láz tüneteinek másik csoportját a bőrkiütések jellemzik. Általában a láz lecsökkenése után, a tünetek első megjelenését követő 4-5-ik napon jelentkeznek a bőr tünetek. A háromnapos láz betegségére jellemző, hogy az arcon és a törzsön vörös kiütések, apró pöttyök, valamint domború hólyagok jelennek meg. A bőrkiütések gyakran viszketnek is, és könnyen felülfertőződhetnek, ha elkaparják őket a gyermekek. Szerencsére azonban a lázhoz hasonlóan a bőrkiütések is néhány nap alatt el szoktak múlni.

Okozhat szövődményeket a háromnapos láz?

A legtöbb gyermeknél a háromnapos láz nem okoz komoly szövődményeket, hanem pár nap alatt teljesen felépülnek a betegségből. A háromnapos láz legsúlyosabb tünete a lázgörcs lehet, azonban legyengült immunrendszerű gyermekeknél a háromnapos láz súlyosabb szövődményeket is okozhat. A lázgörcs elsősorban a kisebbeket, a 6-18 hónap közti gyermekeket érinti. Az ekorú gyermekek 10-15%-ánál alakul ki lázgörcs a háromnapos láz betegsége során. A lázgörcs azt jelenti, hogy a lázas állapot alatt görcsös rohamok jelentkeznek a gyermeknél, melyek általában nem tartanak tovább 15 percnél, és nem okoznak maradandó károsodást a gyermeknek. A lázgörcs három fő jele a következő:

 • A gyermek teste remeg, megmerevedik vagy megfeszül
 • Nyáladzás vagy hirtelen hányás
 • Nem tudja uralni a testi működéseit a gyermek, ezért előfordulhat, hogy bepisil vagy bekakil
 • Ájulás

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja, forduljon mihamarabb orvoshoz! A lázgörcs és az epilepsziás görcsroham hasonló tünetekkel jelentkezhet, így minden esetben érdemes alaposan kivizsgálni, hogy milyen típusú rohama van a gyermeknek. Ha gyermekének már volt korábban is lázgörcse, gyermekorvosa meg fogja mondani, hogyan kezelje, ha ismét előfordul. Ügyeljen arra, hogy szorosan kövesse az ő iránymutatásait. Ha kétségei vannak, hívja a sürgősségi ügyeletet!

A gyermekek között a háromnapos láz súlyosabb szövődményei csak az autoimmun betegségekkel élőknél vagy a gyengült immunrendszerűeknél fordulhat elő. Ezen esetekben a háromnapos láz lehetséges szövődmények közé tartoznak:

 • Tüdőgyulladás
 • Aszeptikus agyhártyagyulladás
 • Agyvelőgyulladás
 •  Az agyat vagy gerincvelőt érintő egyéb betegségek

Hogyan vizsgálható ki a háromnapos láz?

A háromnapos láz jellegzetes tünetekkel jelentkezik, így azok és a fizikális vizsgálat alapján általában kimondható a diagnózis. Fontos emellett részletesen megismerni a gyermek anamnézisét, ugyanis más gyermekeket érintő betegségek is jelentkezhetnek hasonló tünetekkel. Allergiás gyermekeknél a bőrreakciók hasonlóak lehetnek a háromnapos láz bőrreakcióihoz, valamint fontos elkülöníteni a betegséget a skarláttól és a kanyarótól is. Ritkán szükség lehet vérvételre és a vérkép kiértékelésére, valamint egyéb vizsgálatokra is a háromnapos láz diagnózisának megerősítéséhez, de a legtöbb esetben az anamnézis ismerete és a fizikális vizsgálat elegendő.

Hogyan történik a háromnapos láz kezelése?

A háromnapos láz kezelésére nincs specifikus terápia, így a kezelés elsősorban a tüneti kezelést jelent. A láz enyhítésére lázcsillapítókat lehet alkalmazni. Fontos azonban figyelni, hogy ne alkalmazzunk aszpirint kisgyermekeknél, mivel az Reye-szindróma kockázatát hordozza. Ehelyett adjunk inkább paracetamolt vagy ibuprofent, hogy csökkentsük a gyermek lázát. A lázcsillapítás mellett a gyermek folyadékbevitelére is érdemes odafigyelni. A háromnapos láz kezelése tehát otthon, a szülő segítségével is kivitelezhető. Speciális terápiára csak abban az esetben van szükség, ha a gyermeke immunszuppresszív gyógyszert szed.

Téma szakértője

 • Dr. Karászi Viktória

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • STD gondozás
  • Pattanásos bőr kezelése
  • Ekcéma
  • Hajhullás
  • Pikkelysömör
  • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín:

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK