Ekcéma kicsiknél – szükséges ételallergiára és intoleranciára tesztelni?

Ekcéma kicsiknél – szükséges ételallergiára és intoleranciára tesztelni?

Dr. Schmidt Emese Módosítva: 2022.11.07 14:58

Az atópiás ekcéma, a pollenallergia és az asztma az atópiás kórképek közé tartoznak és az érintett gyermekeknél gyakrabban alakul ki valódi allergia az ételekre és pollenekre, mint az erre a betegségre nem hajlamos gyermekeknél. Dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint sok esetben a diéta hatására sem gyógyul meg az ekcéma, sőt az ételallergia ronthatja a bőrtüneteket, de ettől még nem kiváltó oka a bőrbetegség fellángolásának, amit alapvetően genetikai tényezők befolyásolnak.

Az ekcéma nem csak kellemetlen tünet

Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak. Az erre hajlamos csecsemőknél 2 éves kor alatt ekcémás bőrtünetek jelentkezhetnek, vagyis a rendkívül száraz bőr mellett a végtagokon, arcon, fejbőrön viszketéssel járó bőrgyulladás mutatkozik. Allergiás tünetek tápszeres babáknál is megjelenhetnek, a készítmények ugyanis döntően tehéntejből készülnek, tehát ugyanúgy allergiát válthatnak ki, mint maga a tehéntej. Az ekcéma mellett az ételallergia tünetei: hányás, hasmenés, hasfájás, csalánkiütés, de a gyakori orrfolyás és középfül-gyulladás is figyelmeztető jel lehet.

3 jel, amikor érdemes gondolni az allergiatesztre

Az ételintolerancia ronthat az ekcéma tünetein.- Nem minden gyermekkori ekcémához társul allergia, vannak azonban jelek, amelyek esetén érdemes lehet elvégeztetni az allergiatesztek valamelyikét. Hogy ez valóban szükséges-e, illetve, hogy pontosan mi felé érdemes keresgélni, azt elsősorban a bőrgyógyásszal való egyeztetés során lehet pontosítani, hiszen ő az, aki a gyermek ekcémás panaszait, a kórlefolyást látja – hangsúlyozza Schmidt doktornő.
3 eset, amikor felmerül az allergiateszt szükségessége:

1. Ha nem válik be az ekcéma kezelésének terve
A bőrgyógyász minden esetben javasol az ekcéma kezelésére bőrápoló szereket, tüneteket enyhítő szereket, szükség esetén gyógyszert. Ajánlhatja bizonyos triggerek (kiváltó tényezők) kerülését is, ami azonban nem azonos az allergénnel. Ha mindezek ellenére az állapot néhány hét múltán sem javul, vagy legalábbis nem számottevő a javulás, érdemes elgondolkozni az allergiateszten.

2. Ha bizonyos éltelek, italok fogyasztása után fellángol az ekcéma
Ha az adott élelmiszer nagymértékben súlyosbítja a tüneteket, mindenképpen ki kell vonni az étkezésből, más esetben elsősorban a bőrgyógyásszal kell konzultálni, de az allergiateszt elvégzése mindkét esetben javasolt.

3. Ha a gyermek nem megfelelően fejlődik  

Az életallergia nem azonos az intoleranciával

Gyermekkori ekcéma esetén fontos a bőrgyógyászati kezelés.Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, sokan sajnos – alapos kivizsgálás nélkül – maguk döntenek arról, hogy bizonyos élelmiszereket kivonnak a gyermek táplálkozásából, vagy akár egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat. A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben a panaszokat okozó élelmiszer(ek) azonosítására van szükség, a kezelőorvos ezért elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az IgE ellenanyag mérésével kimutatható az ételallergia – ami viszonylag könnyen felismerhető, mert közvetlenül fogyasztás után okoz tünetet. Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását immunmodulált ételintolerancia is okozhatja, ilyenkor szükséges az IgG szint mérése is. Az immunmodulált ételintolerancia tulajdonképpen az elfogyasztott ételek és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet "nem tűri" ezen ételek fogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene. A reakció az étkezést követő 8 – 72 óráig elhúzódhat. Ezért megtörténhet, hogy a pénteken elfogyasztott étel okozta tünetek csak vasárnap vagy hétfőn mutatkoznak. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében - egyéntől függően- akár jelentős javulás is érhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.
- A gyermekkori ekcéma megelőzése és kezelése tehát nem feltétlenül csak tünetei kezelést jelenthet – hangsúlyozza dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus. - A gondos kivizsgálás és rendszeres ellenőrzések során dől el, pontosan mit lehet és érdemes tenni a fellángolások kivédése érdekében.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértői

Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok