Ekcéma kicsiknél – szükséges ételallergiára és intoleranciára tesztelni?

Ekcéma kicsiknél – szükséges ételallergiára és intoleranciára tesztelni?

Dr. Schmidt Emese Létrehozva: 2020.09.03 Módosítva: 2022.11.07

Az atópiás ekcéma, a pollenallergia és az asztma az atópiás kórképek közé tartoznak és az érintett gyermekeknél gyakrabban alakul ki valódi allergia az ételekre és pollenekre, mint az erre a betegségre nem hajlamos gyermekeknél. Dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint sok esetben a diéta hatására sem gyógyul meg az ekcéma, sőt az ételallergia ronthatja a bőrtüneteket, de ettől még nem kiváltó oka a bőrbetegség fellángolásának, amit alapvetően genetikai tényezők befolyásolnak.

Az ekcéma nem csak kellemetlen tünet

Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak. Az erre hajlamos csecsemőknél 2 éves kor alatt ekcémás bőrtünetek jelentkezhetnek, vagyis a rendkívül száraz bőr mellett a végtagokon, arcon, fejbőrön viszketéssel járó bőrgyulladás mutatkozik. Allergiás tünetek tápszeres babáknál is megjelenhetnek, a készítmények ugyanis döntően tehéntejből készülnek, tehát ugyanúgy allergiát válthatnak ki, mint maga a tehéntej. Az ekcéma mellett az ételallergia tünetei: hányás, hasmenés, hasfájás, csalánkiütés, de a gyakori orrfolyás és középfül-gyulladás is figyelmeztető jel lehet.

3 jel, amikor érdemes gondolni az allergiatesztre

Az ételintolerancia ronthat az ekcéma tünetein.- Nem minden gyermekkori ekcémához társul allergia, vannak azonban jelek, amelyek esetén érdemes lehet elvégeztetni az allergiatesztek valamelyikét. Hogy ez valóban szükséges-e, illetve, hogy pontosan mi felé érdemes keresgélni, azt elsősorban a bőrgyógyásszal való egyeztetés során lehet pontosítani, hiszen ő az, aki a gyermek ekcémás panaszait, a kórlefolyást látja – hangsúlyozza Schmidt doktornő.
3 eset, amikor felmerül az allergiateszt szükségessége:

1. Ha nem válik be az ekcéma kezelésének terve
A bőrgyógyász minden esetben javasol az ekcéma kezelésére bőrápoló szereket, tüneteket enyhítő szereket, szükség esetén gyógyszert. Ajánlhatja bizonyos triggerek (kiváltó tényezők) kerülését is, ami azonban nem azonos az allergénnel. Ha mindezek ellenére az állapot néhány hét múltán sem javul, vagy legalábbis nem számottevő a javulás, érdemes elgondolkozni az allergiateszten.

2. Ha bizonyos éltelek, italok fogyasztása után fellángol az ekcéma
Ha az adott élelmiszer nagymértékben súlyosbítja a tüneteket, mindenképpen ki kell vonni az étkezésből, más esetben elsősorban a bőrgyógyásszal kell konzultálni, de az allergiateszt elvégzése mindkét esetben javasolt.

3. Ha a gyermek nem megfelelően fejlődik  

Az életallergia nem azonos az intoleranciával

Gyermekkori ekcéma esetén fontos a bőrgyógyászati kezelés.Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, sokan sajnos – alapos kivizsgálás nélkül – maguk döntenek arról, hogy bizonyos élelmiszereket kivonnak a gyermek táplálkozásából, vagy akár egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat. A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben a panaszokat okozó élelmiszer(ek) azonosítására van szükség, a kezelőorvos ezért elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Az IgE ellenanyag mérésével kimutatható az ételallergia – ami viszonylag könnyen felismerhető, mert közvetlenül fogyasztás után okoz tünetet. Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását immunmodulált ételintolerancia is okozhatja, ilyenkor szükséges az IgG szint mérése is. Az immunmodulált ételintolerancia tulajdonképpen az elfogyasztott ételek és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus érzékenység bizonyos ételekre. A szervezet "nem tűri" ezen ételek fogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene. A reakció az étkezést követő 8 – 72 óráig elhúzódhat. Ezért megtörténhet, hogy a pénteken elfogyasztott étel okozta tünetek csak vasárnap vagy hétfőn mutatkoznak. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében - egyéntől függően- akár jelentős javulás is érhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket az étrendből kizárjuk.
- A gyermekkori ekcéma megelőzése és kezelése tehát nem feltétlenül csak tünetei kezelést jelenthet – hangsúlyozza dr. Schmidt Emese, a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus. - A gondos kivizsgálás és rendszeres ellenőrzések során dől el, pontosan mit lehet és érdemes tenni a fellángolások kivédése érdekében.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

 • Dr. Schmidt Emese

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • bőr kiütések
  • allergiás bőrpanaszok
  • ekcémás panaszok
  • pattanásos bőr/akne
  • gyermekbőrgyógyászat

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Rendelési helyszín:

  • 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák ténél)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

További részletek
3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok