3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

3 gyakori bőrgyógyászati ok a hajhullás mögött

Dr. Karászi Viktória Módosítva: 2024.04.19 15:22

A hajhullás olyan tünet, amit a legtöbb érintett nagyon nehezen visel – érthető módon a nőknek különösen nehéz ezt megélniük, éppen ezért ők azok, akik gyakrabban fordulnak emiatt orvoshoz. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a gyakori bőrgyógyászati okokra és a szakszerű kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Foltokban jelentkezik a hajhullás vagy egészében ritkul a haj?

Ha a kefében marad néhány hajszál, attól még nem kell megijedni, hiszen napi 40-60 szál haj elvesztése még természetesnek tekinthető. Amennyiben feltűnően megnő a kihullott szálak száma és nem nő normálisan újra a haj, már érdemes utánajárni, milyen ok állhat a háttérben. Először is meg kell figyelni, milyen típusú a hajhullás: foltos vagy szétszórt (diffúz).

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

  • Foltos hajhullás oka lehet, ha a szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Ennek hátterében gyakran állhat egyfajta góc (sokszor valamilyen gyulladás, például egy mandulagyulladás vagy egy fogban, orrgaratban, arcüregben, epehólyagban lévő góc), és ha ezt sikerül kideríteni és például antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat.
  • Amikor a haj az egész fejbőrön megritkul, vagyis diffúz hajhullás mutatkozik, az egész szervezetet érintő okot kell keresni. Átmenetileg kialakulhat szülés után, fertőző betegség (például Covid), vagy vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, nem jól felépített vegetarianizmus esetén.

A hajhullás, hajvesztés okának kiderítése a laborvizsgálatokon, fizikális vizsgálatokon túl nagyon alapos kikérdezésre is épül, hiszen figyelembe kell venni számos más tényezőt is, amelyek szintén okozhatják, súlyosbíthatják a helyzetet. Ilyen például: 

  • dohányzás,
  • túlzásba vitt fogyókúra,
  • a nyomelem-hiány, vas-, A-, és E-vitaminhiány,
  • bizonyos gyógyszerek szedése (többek közt egyes fogamzásgátlók, béta-blokkolók),
  • bélflóra egyensúlyának felborulása,
  • a hajat károsító kozmetikumok.Hajhullás

Ilyen bőrgyógyászati okok állhatnak a hajhullás mögött

A kivizsgálás első lépése lehet a bőrgyógyászati vizsgálat (bár van, amikor a panasz jellege miatt már első körben is endokrinológushoz fordul az érintett). Előbbi esetben három jellemző okra mindig gondolni kell: ez a pikkelysömör, a seborrheás dermatitisz és a gombás betegség.

Pikkelysömör

A pikkelysömör egy krónikus autoimmun betegség, amely leggyakrabban a könyökön és a térden jelentkezik, de érintheti bármely testrészt, így például a fejbőrt is. A bőrön laposan kiemelkedő, vöröses, ezüstösen hámló pikkelyes foltok utalhatnak a pikkelysömörre, a fejbőrön pedig az ezüstös, fehéres plakkok, a vérző bőrfelület, és az esetenként jelentkező égő fájdalom. A psoriasis általában a hajas fejbőr szélein, a homloknál alakul ki, de akár az egész fejbőrt is érintheti, amelynek eredménye lehet az összefüggő, korpás „skalp”. Ez a rétegzett, hámló réteg az, amely képes megakadályozni a hajhagymák oxigénellátást, ami miatt – megfelelő kezelés nélkül – hajhullás, kopaszodás jelenhet meg.

Seborrhoeás dermatitisz

A seborrhoeás dermatitisz egy gyulladásos állapot, ami többnyire a fejbőrön mutatkozik meg, de gyakran megjelenhet az arcon, főleg a szemöldökök közötti területen és az ún. nasolabialis redőben, a mellkason és ritkán a háton is. A zsíros, sárga foltokon túl keményebb, fehér lemezkéket, duzzadt, pirosas bőrt és néha égő, viszkető érzést is produkál az érintett területen.
A betegséggel járó hajhullás nem gyakori jelenség, és leginkább a kínzó viszketés miatti vakarás következtében jelentkezik. Nagyon ritkán, de a gyulladás érintheti a hajhagymákat is, ami szintén átmeneti hajhulláshoz vezethet. A gyulladás megfékezésével a hajvesztés általában megállítható.

Gombás betegség

A gombák közül elsősorban a tinea capitis az, amely bőrön élősködő gombafajtaként hajhullást, kopaszodást, korpásodást okozhat. Maga a gomba nem csak a hajas fejbőrön, de a szempillákon, a szemöldökön is megtelepedhet, így ott is elfordulhat azok hullása. Erre a betegségre jellemző a fejbőr viszketése, égő érzése, a foltos hajhullás (alopecia areata) és az élesen határolt, piros foltokat borító hámló réteg. Tipikus velejárója a haj töredezése, a fejbőrt érintő gyulladás miatti fájdalom. Leggyakrabban tizenéves korban fordul elő, ilyenkor jó esélye van annak, hogy nyom nélkül gyógyul és a haj újra kinő. A rosszul kezelt vagy legyengült immunrendszerű betegeknél azonban súlyosabb lehet a helyzet és a hegesedés állandósíthatja a foltos kopaszságot

- Már csak azért is fontos a hajhullás pontos okának diagnosztizálása, mert akár csak az említett három betegség is más-más kezelést igényel – ismerteti dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos. – Minél korábbi stádiumban fordul valaki szakorvoshoz, annál jobb az esély a folyamat megállítására, visszafordítására, a kiinduló ok kezelésére.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Karászi Viktória

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
  • Specialitások:
    • STD gondozás
    • Pattanásos bőr kezelése
    • Ekcéma
    • Hajhullás
    • Pikkelysömör
    • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési helyszín:

    • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Kedves Szakértő!

Hosszú évek óta tartó psoriasisom van, melyre már szinte MINDEN lehetséges gyógymódot kipróbáltam. Ez alapján egy szteroid tartalmú kenőcs bizonyult a legjobbnak, mellyel szinte tökéletesen kordában tudom tartani, bár szteroid tartalma miatt tudom, hogy nem épp egészséges.

Most viszont kiderült, hogy várandós vagyok (jelenleg két hónapos), így abbahagytam a kenőcs használatát. Emiatt viszont mostanra szinte a teljes testemen szétterjedt a pikkelysömörös, ekcémás terület, fájó, száraz, égő és viszkető foltokkal, mely nemcsak borzasztóan kellemetlen, de a fizikai megjelenésemen is erősen ront.

Próbáltam többféle testápolót, sajnos hasztalanok voltak, sőt némelyik után még jobban fellángolt a bőröm. Ugyanez történt a drágább szereknél, pl. az Uriage termékeknél is. A körömvirágkrém volt eddig az egyetlen, mely 1-2 órán keresztül csillapította a viszketést, de ezután visszatért minden addigi baj, és a foltok nem gyógyulnak.

Kérem tanácsát, mit tudnék használni, ami nem bántja a magzatot, viszont a problémámon enyhíteni tudna? Valami olyan megoldásra lenne szükségem, ami gyorsan hatásos, mert egyre fájóbb minden mozdulat a bőröm állapota miatt...

Köszönöm válaszát előre is!

Tisztelt Bettina,

A terhesség alatt használható steroid készítmények a következők: mometazon-furoat és a methylprednisolone aceponate hatóanyagú készítmények. Javasolt az intermittáló alkalmazás: másnaponta vagy heti két alkalommal történő használat. A köztes napokon zsíros testápolók csökkentik a viszketést.

Üdözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK