Lepkehimlő

Lepkehimlő

Módosítva: 2024.04.09 13:03

Az erythema infectiosum a lepkehimlő néven is ismert betegség, ugyanis jellegzetes lepke alakú bőrkiütést okoz az arcon. A lepkehimlő főként gyermekeket érint, akik esetében enyhe lefolyású a betegség és pár nap alatt el is múlik. Sokkal súlyosabb állapotot okozhat azonban a lepkehimlő a várandós kismamák számára, illetve a gyengült immunrendszerrel élő gyermekeknek.

Kapcsolódó szoláltatásaink a Dermatica Központban
Mi okozza a lepkehimlőt és hogyan terjed?
Mik a lepkehimlő jellemző tünetei?
Milyen a lepkehimlő betegség lefolyása?
Minden esetben enyhe a lepkehimlő?
Hogyan történik a kivizsgálás lepkehimlő esetén?
Hogyan kezelhető a lepkehimlő?

Kapcsolódó szoláltatásaink a Dermatica Központban

Mi okozza a  lepkehimlőt és hogyan terjed?

A lepkehimlő egy gyakori, fertőző betegség a gyermekek körében. Hátterében egy vírusfertőzés, a parvovírus B19 áll, mely cseppfertőzés útján terjed. A cseppfertőzés azt jelenti, hogy a köhögés, tüsszentés vagy a beszéd során a levegőbe kerülő apró vizes részecskékkel tud terjedni a lepkehimlő. Éppen ezért könnyen okoz fertőzéseket zárt közösségekben, például óvodai vagy iskolai csoportokban. A lepkehimlő helyi járványokat okozhat, előfordulhat, hogy a csoport vagy az osztály nagyrésze megbetegszik általa, ugyanis a cseppfertőzéssel terjedő vírusok általában nagy fertőzőképességűek. Ilyen például a koronavírus is.

A lepkehimlő előfordulása a tavaszi és nyári hónapokban gyakori, és jellemzően az óvodás vagy általános iskolás korú, 5 és 15 év közötti gyermekeket érinti. A lepkehimlő a hat leggyakoribb vírusos kiütések (kanyaró, skarlát, rubeola, Dukes-kór, rózsahimlő) között szerepel a gyermekeknél. Ritkán ugyan, de felnőttek is megbetegedhetnek a lepkehimlő által. A legtöbb felnőtt azonban már gyermekkorában átesett a lepkehimlőn, így az immunrendszerük hatékonyan védi őket a megfertőződéstől. Felnőttek esetében súlyosabb lehet a lepkehimlő lefolyása, különösen a várandós kismamák esetében.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mik az lepkehimlő jellemző tünetei?

A lepkehimlő általában egy pár nap alatt gyógyuló, enyhe betegséget okoz a gyermekeknek. Még ha javulnak is a gyermekek tünetei, érdemes őket otthon marasztalni a teljes gyógyulásig, hogy ne fertőzzenek meg másokat az óvodai vagy iskolai csoportjukban. A lepkehimlő tüneteit két csoportra oszthatjuk: a fertőzés korai és késői szakaszában jelentkező tünetekre.

A lepkehimlő korai tünetei

A lepkehimlő tünetei a megfertőződést követően pár nappal vagy 1-2 héttel később jelentkezhetnek. Érdemes tudni, hogy a betegség a korai szakaszában a leginkább fertőző. Ezt a szakaszt főként az influenzaszerű tünetek dominálják, azon belül is gyakori a lepkehimlő korai szakaszában a következő tünetek jelentkezése:

 • Láz és fáradtság: A lepkehimlő kezdeti szakaszában sok gyermeknél enyhe vagy mérsékelt láz jelentkezik.
 • Torokfájás, orrfolyás: Sok gyermek panaszkodik torokfájdalomról is a betegség korai időszakában.
 • Orrfolyás: Gyakori a híg, vizes orrfolyás is a lepkehimlő első napjaiban.
 • Fejfájás: Fejfájás is előfordulhat a lepkehimlő korai, fertőző szakaszában.
 • Ízületi fájdalom: Felnőttek esteében ízületi fájdalom is jelentkezhet a lepkehimlő korai szakaszában.

A lepkehimlő későbbi tünetei

A fenti tüneteket követően, pár nappal később a lepkehimlő bőrkiütés formájában jelentkezik, ez azonban felnőttek esetében sokszor elmarad. Érdemes tudErythema infectiosum - Dermatica Központni, hogy ilyenkor - a bőrkiütés időszakában - már nem fertőző a betegség! Ebben az időszakban már javul a gyermekek állapota és a közérzetük is, azonban több napba telik, mire visszahúzódnak a bőrkiütések. A lepkehimlő jellegzetes tünete a piros, kiemelkedő kiütés, amely a gyermek arcán jelentkezik. Alakját tekintve a kiütés egy lepkére emlékeztethet, éppen ezért a lepkehimlő  néven is elterjed a köznyelvben. A kiütés először az arcon jelentkezik, majd a test felső részén, a fenéken és a végtagokon is jelentkezhet. A kiütés viszkethet, ami további bosszúságot okozhat a gyermekeknek. Ilyenkor azonban az általános állapotuk már jobb és a láz is elmúlt. A bőrkiütés körülbelül 5-10 nap alatt halványul el a gyermekeknél. Néhány gyermek hasfájást vagy hasmenést is tapasztalhat az lepkehimlősorán, azonban sok esetben egyáltalán nem okoz tüneteket a betegség. Sok gyermek úgy vészeli át az lepkehimlő betegséget, hogy nem is tudta, hogy megbetegedett. Habár esetükben tünetmentes ilyenkor a fertőzés, ők maguk tudják terjeszteni a vírust, és megbetegíthetik társaikat.

Milyen az lepkehimlő betegség lefolyása?

A legtöbb esetben az lepkehimlő egy enyhe betegség. Általában a megfertőződést követő 4-14 napos lappangási időszak után jelentkeznek az lepkehimlő első tünetei. Pár napig influenzaszerű tünetek állhatnak fent lázzal, torokfájással és orrfolyással. Ilyenkor a leginkább fertőző az lepkehimlő betegség, ilyenkor érdemes kerülniük a közösségeket a gyermekeknek. Ahogyan a láz és a torokfájás enyhül, megjelenik az lepkehimlő másik jellegzetes tünete a lepke alakú bőrkiütés az arcon, mely 1-2 hétig is megmaradhat. Az lepkehimlő gyermekek esetében magától vagy minimális kezeléssel elmúló betegség.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Minden esetben enyhe az lepkehimlő?

Az lepkehimlőaz esetek nagyrészében és gyermekek esetében egy enyhe betegség, melynek tüneteit és lefolyását a korábbiakban ismertettük. Vannak azonban bizonyos rizikócsoportok, akik számára veszélyes lehet az lepkehimlő, mert sokkal súlyosabb tüneteket és szövődményeket okozhat. Az lepkehimlő a következő csoportok számára lehet veszélyes és a következő szövődményeket okozhatja:

Várandós kismamák

Az lepkehimlő a terhesség minden szakaszában szövődményeket okozhat, de ezek előfordulása gyakoribb a második trimeszterben lévő kismamák esetén. A fertőzés magzati vérszegénységet, hydrops fetalis-t vagy méhen belüli halált eredményezhet. A hydrops fetalis egy életveszélyes állapot, melyet a magzat ödémásodása jellemez. Ezek a szövődmények azonban szerencsére ritkán fordulnak elő. A legtöbb felnőtt és terhes nő már megfertőződött az lepkehimlő vírusával, így ha szervezetük találkozik vele, hamar leküzdi és nem alakul ki komolyabb betegség vagy szövődmény.

Gyengült immunrendszerrel élők

Az lepkehimlő azok számára is veszélyes lehet, akik gyengült immunrendszerrel élnek vagy immunszupresszív terápiában részesülnek. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzött betegek, kemoterápiában vagy transzplantációt követő immunszuppresszióban részesülők és a veleszületett immunhiányban szenvedő betegek. Esetükben krónikus vérszegénységgel járó fertőzést okozhat az lepkehimlő, mert szervezetük nem tud hatékony megküzdeni a vírussal.

Vér- vagy vérképzőszervi betegséggel élők

Az lepkehimlő vírusa, a Parvovírus B19 akadályozhatja a vörösvérsejtek termelődését. Ez a mechanizmus akkor válik veszélyessé, ha valaki amúgy is valamilyen vér- vagy vérképzőszervi betegséggel él. Ilyen lehet például a leukémia vagy bizonyos típusú vérszegénységek, mint például a sarlósejtes vérszegénység és a thalasszémia. Esetükben olyan kritikus szintre csökkenhet a vörösvértestek aránya, hogy vérátömlesztésre lesz szükség.

Hogyan történik a kivizsgálás lepkehimlő esetén?

A diagnózis megadása általában a jellegzetes bőrkiütés és a korábbi tünetek alapján történiklepkehimlő esetén. Az arcon lepke alakban elhelyezkedő kiütés tipikus erre a betegségre. Ha ez influenzaszerű tünetekkel járt együtt a megelőző napokban, az már elégséges bizonyíték. Így minden egyéb vizsgálat nélkül diagnosztizálhatja az orvos az lepkehimlőt gyermekénél. Előfordulhat azonban, hogy gyermekorvosa vérvizsgálatot kezdeményez az lepkehimlő diagnózisának megerősítéséhez. A vérben található Parvovírus B19 ellenanyag kimutatása bizonyítja az lepkehimlő diagnózisát.

Hogyan kezelhető az lepkehimlő?

Az lepkehimlő általában egy magától gyógyuló betegség a gyermekek esetében. A gyógyulást elősegíthetjük otthon tüneti kezeléssel. A láz, a fejfájás és az ízületi fájdalom enyhítésére adhatók például vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint például a paracetamol vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok). Láz esetén különösen érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, ugyanis ilyenkor több folyadékot veszít a szervezet. Ez nehéz feladat lehet, ha a torokfájás miatt nem akar inni a gyermek, de érdemes mégis rávenni őket kortyonként. A veszélyeztetett csoportok a tünetek súlyosságtól függően akár kórházi kezelést is igényelhetnek. Mindemellett a lepkehimlő korai, fertőző szakaszában különösen fontos az alapvető higiéniai intézkedések betartása. Biztassunk gyermekünket a gyakori kézmosásra, arra, hogy a könyökhajlatába tüsszentsen és a kezébe köhögjön. Takarítsunk és szellőztessünk gyakrabban. Tartsuk távol a közösségektől és különösen a várandósoktól a lepkehimlő által érintett gyermekeket a betegség korai szakaszában. Ezekkel az apró lépésekkel sokkal tehetünk hogy megvédjük egymást a fertőzéstől.

Téma szakértője

 • Dr. Karászi Viktória

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • STD gondozás
  • Pattanásos bőr kezelése
  • Ekcéma
  • Hajhullás
  • Pikkelysömör
  • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín:

  • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK