Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Még a gyakori nemi fertőzéseket is fontos kezelni

Dr. Karászi Viktória Módosítva: 2023.11.27 11:44

Az STD, vagyis a nemi úton terjedő betegségek jelenléte még mindig sokakban feszengést okoz, ami miatt szégyellnek orvoshoz fordulni. Holott a szakszerű kezeléssel nem csak a kellemetlen tünetektől lehet gyorsabban megszabadulni, de a kiújulás, a továbbfertőzés is megelőzhető lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakori nemi betegségeket nem csak a kicsapongó életet élők kaphatják el, de bárki, aki él szexuális életet.

3 gyakori szexuális úton terjedő fertőzés kezelése

  • Gombás fertőzések

Nőknél a viszketés, az érzékenység, a sűrű, fehér, szagtalan folyás leginkább gombás fertőzésre utal, amely, ha átterjed a húgycsőre és a húgyhólyagra, más tünetek is kísérhetik, mint például a gyakori vizelési inger, és az égő, csípő vizelés. Ilyenkor a kórokozó leggyakrabban a Candida gomba, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Néha azonban betegségeket okozhat, amelyet néhány hajlamosító tényező is elősegíthet, főként a cukorbetegség, a terhesség, az antibiotikum- vagy szteroid-kezelés, a túlzott cukorfogyasztás, a gyakori partnerváltás, a hüvelygyűrű és tampon használata. A férfiaknál gyakran tünetmentesen meglévő fertőzés szexuális élet útján is tovább kerülhet, ezért a partnereket együtt kell kezelni, hogy az újrafertőződést – az ún. ping-pong effektust- megakadályozhassuk.
- A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrát bevitel, főként a cukor visszaszorítása az étrendben. Érdemes kerülni a műszálas fehérneműt és a vízből kilépve lecserélni a vizes fürdőruhát, valamint számos szempont miatt ajánlatos a gumióvszer használata – hangsúlyozza Karászi doktornő.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

  • Chlamydia fertőzés

A Chlamydia fertőzés nem kizárólag szexuális aktus során terjed, bár ez a legnagyobb kockázatot jelentő forrás – ide értve az orális szexet és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Nem kell tartani azonban attól, hogy csókolózás, közös wc használat, vagy uszodai úszás során kerülnénk kapcsolatba a chlamydiával. Mivel nemi úton terjedő kórokozóról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a megfelelő védekezés- az aktus teljes tartama alatt. Az óvszer mellett lehet még helyi fogamzásgátló és antibakteriális hatású hüvelytablettát vagy krémet is használni. Leginkább azonban a gyakori partnerváltás kerülése csökkenti a fertőződés veszélyét.
A tévhitekkel szemben a gyakori hüvelyöblítés nem tesz jót, hiszen kimossa az egészséges baktériumflórát is. Az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebben átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb aktus után zuhanyozni, és sárgás folyás, fájdalmas szexuális együttlét, férfiaknál vizeléskor jelentkező égető érzés esetén mihamarabb orvoshoz fordulni.

  • Herpesz

A szexuális úton terjedő fertőzések kezelése nemi gyógyász feladata.A statisztikák szerint az 50 évesnél idősebb felnőttek kétharmadában jelen van a herpeszt okozó HSV-1, és HSV-2 vagyis a Herpes Simplex vírus. Előbbi leggyakrabban az ajkakon, utóbbi általában a nemi szerveken okoz tünetet. Ugyanakkor csak a vírushordozók 30%-ánál jelentkeznek tünetek, nagy részben az ajkakon, kisebb részben a nemi szerveken. Maga a herpesz bárhol megjelenhet a bőrön, még a nyelven is, és akinél egyszer jelentkezett, erre sajnos később is bármikor sor kerülhet - a vírus hordozása miatt. A nemi herpesz eleinte fájdalommal, viszketéssel, égő jellegű érzéssel jár, majd órákkal, de bizonyos esetekben csak 1-2 nappal később jelennek meg a típusos, fájdalmas herpeszes hólyagok.
A herpesz ellenes kezelések lehetnek antivirális, antimikrobiális hatásúak, illetve immunerősítő jellegűek is. Céljuk a vírus terjedésének megállítása, a további fertőzések elkerülése, a fájdalom és a diszkomfort érzet csökkentése.

Ezért fontos a nemi fertőzések szakszerű kezelése

- A szexuális úton terjedő betegségeknél az egyik legfontosabb cél, hogy minél előbb megszabadítsuk a beteget a kínzó tünetektől, erre sokféle tüneti kezelés lehetőséget ad. Ezen kívül nagy hangsúlyt kell fektetnünk a továbbfertőződés megakadályozására és a későbbiekben a megelőzésre – ismerteti dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos. – Ezért nem csak a megfelelő kezelést rendeljük el, de egyfajta felvilágosító szerepünk is van. Ennek kapcsán a védekezés hatékony lehetőségeire és a partner kezelésének jelentőségére hívjuk fel a figyelmet, de például olyan látszólag kis részletekre is, hogy az otthoni kezelések alkalmazása előtt mindig mossunk kezet. A legfontosabb, hogy senki ne érezze zavarban magát egy nemi úton terjedő betegség miatt, inkább használja ki a szakorvosi kezelés nyújtotta gyógyulás lehetőségét. 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

Téma szakértője

  • Dr. Karászi Viktória

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
  • Specialitások:
    • STD gondozás
    • Pattanásos bőr kezelése
    • Ekcéma
    • Hajhullás
    • Pikkelysömör
    • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési helyszín:

    • 1036 Budapest, Lajos u. 66.  'B' lépcsőház, V. emelet

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK