Okozhat hajhullást a seborrhoeás dermatitisz?

Okozhat hajhullást a seborrhoeás dermatitisz?

Dr. Borbola Kinga Módosítva: 2024.04.19 15:26

A seborrhoeás dermatitisz miatt viszkető, sárgás foltok és korpaszerű lemezkék jelenhetnek meg többek közt a fejbőrön. Ez a betegség ritkán, de hajhullást is okozhat. 

Online Bejelentkezés

Dr. Karászi Viktória

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18

Hogyan okozhat a seborrhoeás dermatitisz hajhullást?

A seborrhoeás dermatitisz egy gyulladásos állapot, ami többnyire a fejbőrön mutatkozik meg, de gyakran megjelenhet az arcon, főleg a szemöldökök közötti területen és az ún. nasolabialis redőben, a mellkason és ritkán a háton is. A zsíros, sárga foltokon túl keményebb, fehér lemezkéket, duzzadt, pirosas bőrt és néha égő, viszkető érzést is produkál az érintett területen.
A betegséggel járó hajhullás nem gyakori jelenség, és jobbára a kínzó viszketés miatti vakarás miatt jelentkezik. Nagyon ritkán, de a gyulladás érintheti a hajhagymákat is, ami szintén átmeneti hajhulláshoz vezethet. A gyulladás megfékezésével a hajvesztés általában megállítható.
- Ha hajhullás is jelentkezik egy páciensnél, fontos, hogy hatékonyan meg tudjuk fékezni a gyulladást, hiszen ha az emiatt jelentkező égő érzés, viszketés csökken, a hajhullás is abbamaradhat – ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.  – Ugyanakkor, ha a hajvesztés nagyobb mértékű, meg kell vizsgálni, nem a seborrhoeás dermatitisz mellett megjelenő társbetegség okozza-e azt. Tipikusan ilyen lehet az androgén alopecia, vagyis a férfias típusú hajhullás.hogyan kezelhető a hajhullás

Hogyan csökkenthető a gyulladás?

Bár a seborrhoeás dermatitisz önmagában nem gyógyítható meg teljes mértékben, a tünetek jelentősen visszaszoríthatók, illetve az állapot tünetmentessé tehető.
- Enyhe tünetek esetén felmerülhet olyan természetes kezelések, mint az aloe vera vagy a teafa olaj, amelyek a gyulladás ellen és a korpaszerű lemezkék megjelenése ellen is beválhatnak – mondja Borbola doktornő. – Természetesen, ha a tünetek nem múlnak, esetleg súlyosbodnak, mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni. Más kezelést javaslunk a gyerekeknek, a kamaszoknak és a felnőtteknek. Utóbbi két csoportnál főként a szelén-szulfid, a szalicilsav és a kén tartalmú samponok jöhetnek szóba, de ha például a háttérben gombás fertőzés merül fel, akkor nyilvánvalóan ezt kell megszüntetnünk.  Ha a betegség különösen súlyos, fellángoló fázisban van, elrendelhetünk vényköteles szereket is, például olyan, lokális szteroid tartalmú készítményeket (ezeket inkább csak felnőttkorban), amelyek erőteljesen képesek visszaszorítani a gyulladást.
Érdemes szem előtt tartani, hogy a babáknál 6-12 hónapos kor között fordul elő leginkább a seborrhoeás dermatitisz, amely később, a hormonális változások időszakában, vagyis a pubertáskorban gyakran visszatér. Felnőttek esetében sem ritka, hogy időről időre kiújul a probléma, ezért az erre hajlamosoknál hasznos lehet a megelőző kezelés, a bőrgyógyász által ajánlott termékek használatával. Amennyiben pedig hajhullás is jelentkezik, mindenképpen fontos az orvosi kivizsgálás, hiszen ki kell deríteni a valódi okot, és annak megfelelően szükséges elrendelni a kezelést.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Karászi Viktória

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
  • Specialitások:
    • STD gondozás
    • Pattanásos bőr kezelése
    • Ekcéma
    • Hajhullás
    • Pikkelysömör
    • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési helyszín:

    • 1147 Budapest, Csömöri út 18.

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Szemölcs az arcon? Ne próbáljuk otthon leszedni!

Szemölcs az arcon? Ne próbáljuk otthon leszedni!

Az arcon megjelenő szemölcs nagyon zavaró lehet, de ha házilagos módszerekkel kívánunk megszabadulni tőle, esetleg olyan készítményekkel próbálkozunk, amelyekkel nem szabad az arcot kezelni, sokkal nagyobb bajt is okozhatunk. A legjobb tehát, ha felkeressük a bőrgyógyászt, aki professzionális módszereket alkalmaz a szemölcs eltávolításban. A témáról dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus beszélt.

További részletek
Mi a teendő, ha otthon nem sikerül a szemölcs eltávolítás?

Mi a teendő, ha otthon nem sikerül a szemölcs eltávolítás?

Alig van olyan ember, aki ne találkozna élete során a szemölccsel, ezzel a legtöbbször vírus okozta bőrnövedékkel. Sokszor egyáltalán nem könnyű megszabadulni tőle, a házi kezelések, vény nélküli szerek nem mindig hozzák meg a kívánt eredményt. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemi gyógyász szakorvos elmondta, mit lehet ilyenkor tenni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK