Okozhat hajhullást a seborrhoeás dermatitisz?

Okozhat hajhullást a seborrhoeás dermatitisz?

Dr. Borbola Kinga Módosítva: 2024.04.19 15:26

A seborrhoeás dermatitisz miatt viszkető, sárgás foltok és korpaszerű lemezkék jelenhetnek meg többek közt a fejbőrön. Ez a betegség ritkán, de hajhullást is okozhat. 

Online Bejelentkezés

Dr. Karászi Viktória

Bosnyák tér - 1147 Budapest, Csömöri út 18

Hogyan okozhat a seborrhoeás dermatitisz hajhullást?

A seborrhoeás dermatitisz egy gyulladásos állapot, ami többnyire a fejbőrön mutatkozik meg, de gyakran megjelenhet az arcon, főleg a szemöldökök közötti területen és az ún. nasolabialis redőben, a mellkason és ritkán a háton is. A zsíros, sárga foltokon túl keményebb, fehér lemezkéket, duzzadt, pirosas bőrt és néha égő, viszkető érzést is produkál az érintett területen.
A betegséggel járó hajhullás nem gyakori jelenség, és jobbára a kínzó viszketés miatti vakarás miatt jelentkezik. Nagyon ritkán, de a gyulladás érintheti a hajhagymákat is, ami szintén átmeneti hajhulláshoz vezethet. A gyulladás megfékezésével a hajvesztés általában megállítható.
- Ha hajhullás is jelentkezik egy páciensnél, fontos, hogy hatékonyan meg tudjuk fékezni a gyulladást, hiszen ha az emiatt jelentkező égő érzés, viszketés csökken, a hajhullás is abbamaradhat – ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.  – Ugyanakkor, ha a hajvesztés nagyobb mértékű, meg kell vizsgálni, nem a seborrhoeás dermatitisz mellett megjelenő társbetegség okozza-e azt. Tipikusan ilyen lehet az androgén alopecia, vagyis a férfias típusú hajhullás.hogyan kezelhető a hajhullás

Hogyan csökkenthető a gyulladás?

Bár a seborrhoeás dermatitisz önmagában nem gyógyítható meg teljes mértékben, a tünetek jelentősen visszaszoríthatók, illetve az állapot tünetmentessé tehető.
- Enyhe tünetek esetén felmerülhet olyan természetes kezelések, mint az aloe vera vagy a teafa olaj, amelyek a gyulladás ellen és a korpaszerű lemezkék megjelenése ellen is beválhatnak – mondja Borbola doktornő. – Természetesen, ha a tünetek nem múlnak, esetleg súlyosbodnak, mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni. Más kezelést javaslunk a gyerekeknek, a kamaszoknak és a felnőtteknek. Utóbbi két csoportnál főként a szelén-szulfid, a szalicilsav és a kén tartalmú samponok jöhetnek szóba, de ha például a háttérben gombás fertőzés merül fel, akkor nyilvánvalóan ezt kell megszüntetnünk.  Ha a betegség különösen súlyos, fellángoló fázisban van, elrendelhetünk vényköteles szereket is, például olyan, lokális szteroid tartalmú készítményeket (ezeket inkább csak felnőttkorban), amelyek erőteljesen képesek visszaszorítani a gyulladást.
Érdemes szem előtt tartani, hogy a babáknál 6-12 hónapos kor között fordul elő leginkább a seborrhoeás dermatitisz, amely később, a hormonális változások időszakában, vagyis a pubertáskorban gyakran visszatér. Felnőttek esetében sem ritka, hogy időről időre kiújul a probléma, ezért az erre hajlamosoknál hasznos lehet a megelőző kezelés, a bőrgyógyász által ajánlott termékek használatával. Amennyiben pedig hajhullás is jelentkezik, mindenképpen fontos az orvosi kivizsgálás, hiszen ki kell deríteni a valódi okot, és annak megfelelően szükséges elrendelni a kezelést.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Karászi Viktória

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
 • Specialitások:
  • STD gondozás
  • Pattanásos bőr kezelése
  • Ekcéma
  • Hajhullás
  • Pikkelysömör
  • Kozmetológiai panaszok diganosztizálása és kezelése

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

  Rendelési helyszín:

  • ideiglenesen 1147 Budapest, Csömöri út 18.

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK