Okozhat hajhullást a seborrhoeás dermatitisz?

Okozhat hajhullást a seborrhoeás dermatitisz?

Dr. Borbola Kinga Módosítva: 2020.06.16 14:49

A seborrhoeás dermatitisz miatt viszkető, sárgás foltok és korpaszerű lemezkék jelenhetnek meg többek közt a fejbőrön. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a betegség ritkán, de hajhullást is okozhat. 

Hogyan okozhat a seborrhoeás dermatitisz hajhullást?

A seborrhoeás dermatitisz egy gyulladásos állapot, ami többnyire a fejbőrön mutatkozik meg, de gyakran megjelenhet az arcon, főleg a szemöldökök közötti területen és az ún. nasolabialis redőben, a mellkason és ritkán a háton is. A zsíros, sárga foltokon túl keményebb, fehér lemezkéket, duzzadt, pirosas bőrt és néha égő, viszkető érzést is produkál az érintett területen.
A hajhullás lehet a viszkető, seborreás fejbőr következménye is.A betegséggel járó hajhullás nem gyakori jelenség, és jobbára a kínzó viszketés miatti vakarás miatt jelentkezik. Nagyon ritkán, de a gyulladás érintheti a hajhagymákat is, ami szintén átmeneti hajhulláshoz vezethet. A gyulladás megfékezésével a hajvesztés általában megállítható.
- Ha hajhullás is jelentkezik egy páciensnél, fontos, hogy hatékonyan meg tudjuk fékezni a gyulladást, hiszen ha az emiatt jelentkező égő érzés, viszketés csökken, a hajhullás is abbamaradhat – ismerteti dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.  – Ugyanakkor, ha a hajvesztés nagyobb mértékű, meg kell vizsgálni, nem a seborrhoeás dermatitisz mellett megjelenő társbetegség okozza-e azt. Tipikusan ilyen lehet az androgén alopecia, vagyis a férfias típusú hajhullás.

Hogyan csökkenthető a gyulladás?

Bár a seborrhoeás dermatitisz önmagában nem gyógyítható meg teljes mértékben, a tünetek jelentősen visszaszoríthatók, illetve az állapot tünetmentessé tehető.
A hajhullás olyan tünet, amit bőrgyógyásznak kell kivizsgálnia.- Enyhe tünetek esetén felmerülhet olyan természetes kezelések, mint az aloe vera vagy a teafa olaj, amelyek a gyulladás ellen és a korpaszerű lemezkék megjelenése ellen is beválhatnak – mondja Borbola doktornő. – Természetesen, ha a tünetek nem múlnak, esetleg súlyosbodnak, mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni. Más kezelést javaslunk a gyerekeknek, a kamaszoknak és a felnőtteknek. Utóbbi két csoportnál főként a szelén-szulfid, a szalicilsav és a kén tartalmú samponok jöhetnek szóba, de ha például a háttérben gombás fertőzés merül fel, akkor nyilvánvalóan ezt kell megszüntetnünk.  Ha a betegség különösen súlyos, fellángoló fázisban van, elrendelhetünk vényköteles szereket is, például olyan, lokális szteroid tartalmú készítményeket (ezeket inkább csak felnőttkorban), amelyek erőteljesen képesek visszaszorítani a gyulladást.
Érdemes szem előtt tartani, hogy a babáknál 6-12 hónapos kor között fordul elő leginkább a seborrhoeás dermatitisz, amely később, a hormonális változások időszakában, vagyis a pubertáskorban gyakran visszatér. Felnőttek esetében sem ritka, hogy időről időre kiújul a probléma, ezért az erre hajlamosoknál hasznos lehet a megelőző kezelés, a bőrgyógyász által ajánlott termékek használatával. Amennyiben pedig hajhullás is jelentkezik, mindenképpen fontos az orvosi kivizsgálás, hiszen ki kell deríteni a valódi okot, és annak megfelelően szükséges elrendelni a kezelést.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértője

  • Dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • anyajegyszűrés
    • szépészeti bőrgyógyászat
    • bőrrák gyanú kivizsgálása
    • melanoma szűrés
    • hyperhidrosis
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Vélemények munkatársunkról>>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves

Nagyon elégedett voltam a kiváló szakorvosi ellátással, empatikus, páciens-központú vizsgálattal és konzultációval. A Doktornőnek külön köszönom a kedvességét!

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok