Élősködő is okozhatja a bőrpírral járó betegséget

Élősködő is okozhatja a bőrpírral járó betegséget

Peterman Krisztina Módosítva: 2018.11.26 14:56

A rosacea főként nők körében fordul elő, kezelés nélkül egyre súlyosbodó tünetekkel.  A bőrpanaszok kezelésének ma már több módja is létezik. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusának véleménye szerint azonban az eredmény egyik esetben sem lehet tartós, ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg. A rosacea kialakulásában a Demodex atka jelenléte is szerepet játszhat, érdemes ezért első körben szűrővizsgálatot végeztetni.

Borvirágos orcák

A rosacea kialakulása örökletes tényezőkkel, vagy hormonális változásokkal függ össze, nők körében jellemzően a menopauza időszakában, 40-50 éves kor között jelentkezik. Ritkábban ugyan, de férfiakon is kialakulhat, tünetei leginkább a túlzott alkohol fogyasztás következtében jelentkező borvirágos orra, arcra jellemzőek. A kezdetben enyhe enyhe bőrpír, majd megmaradó értágulatok után gennyes csomók is megjelenhetnek, majd végső stádiumban a sűrű csoportokban elhelyezkedő csomók összefüggővé vállhatnak, és – főként férfiaknál, jellemzően az orr vagy az áll területén - kialakul a rhynophymaként, vagyis karfiolszerűen megvastagodott bőr néven ismert torzító elváltozás.

A probléma gyökere

A rosacea kezelése során elsősorban érösszehúzó, gyulladáscsökkentő készítményeket alkalmazunk – mondja Peterman Krisztina. A bőrproblémák kapcsán azonban gyakran előfordul, hogy a megfelelő hatóanyagokkal történő külső kezelések mellett egyéb, a háttérben meghúzódó problémákat is szükséges orvosolni, a kezelés sikerességének érdekében. Az arcon megjelenő tünetek összefügghetnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel, azok gyulladásával is, de a rosacea hátterében vérnyomás ingadozás, vagy az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak. A Journal of Medical Microbiology 2012-es számában közölt egy kutatást, mely a Demodex atkák egy csoportjának, a Dermodex brevis egyik baktériumát, a Bacillus oleronius-t hozta összefüggésbe a rosacea megjelenésével.

Apró élősködőkrosacea, atka, bőratka

A kutatásban azt vizsgálták, hogy a rosacea kezelésében miért bizonyultak hatékonynak egyes antibiotikumok és miért nem a gyulladáscsökkentő hatású kortikoszteroidok. Feltételezték, hogy így valójában nem önmagában a gyulladás, hanem baktérium jelenléte játszik szerepet a tünetek megjelenésében. Vizsgálódásaik során meg is találták a kérdéses baktériumot, mégpedig a Demodex brevis atkákban, melyek jelenléte a felnőtt lakosság közel 40 százalékánál kimutatható. A kutatásból az is kiderül, hogy a rosaceás betegek arcán 10-szer több atka található. A baktériumok az atkák pusztulását követően jutnak a bőrre meglehetősen gyakran, hiszen az egyes atkák életciklusa mindössze 14-28 nap. Az atka igen gyorsan szaporodik, egy alkalommal 12-14 petét rak le a faggyúmirigyekben, a folyamatos körforgás tehát – kezelés hiányában – maximálisan biztosított. A Demodex baktériumainak, a rosacea megjelenésében játszott szerepét erősíti az a megfigyelés is, miszerint a betegek tünetei felerősödnek két, az atkák elszaporodásának is igen kedvező külső körülmény hatására: napsütés (meleg) és magas páratartalom.

Mikroszkóppal vizsgálható

A Demodex atkák szabad szemmel nem látható, 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködő. Vizsgálata ezért mikroszkóppal történik, teljesen fájdalommentesen végezhető. Az alapos áttekintést követően, amennyiben bebizonyosodik az atkák jelenléte az arcbőrön, a kezelés egyéntől, a tünetek milyenségétől függően folytatódhat – magyarázza a Dermatica kozmetikusa.

Cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el!
Bejelentkezés bőratka (demodex) kivizsgálásra és kezelésre:

+36 70 977 0752

online bejelentkezés bőratka kezelésére

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

Kedves Krisztina!

Bőrproblémámmal fordulnék Önhöz segítségért.
39 éves nő vagyok és már évek óta küszködök a nyakamon, dekoltázsomon,hátamon, karomon lévő kicsi gennyes tetejű pattanásokkal, illetve kemény, szúrós tetejű (talán) mitesszerekkel.Ilyenkor nyáron nagyon sok jelenik meg, ha hűvösebb az idő nem annyira drasztikus. Felkerestem már több bőrgyógyászt is, kezelték kívülről, belülről, de nagyobb javulást egyik sem hozott.
Nagyon sok kellemetlen percet okoztak már nekem, főleg így nyáron, amikor nem dughatom el őket.
Nagyon bízom a segítségében!
Tisztelettel:
Bohács Beáta

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Beáta,

Látatlanban a leírás alapján ez egy szarúsodási rendellenesség. Napos időben fokozott a szarusodás rosszabb időben kevésbé gyors. Úgy ahogyan ennek megfelelően észlelte is a tüneteket. A probléma oka ismeretlen. kezelése tüneti : koptatás, hámlasztás, puhítás, hidratálás. Ezek közül van, amit csak orvos ajánlhat és van, amit otthon megcsinálhatunk magunknak is.
Általában elmondható,hogy a sós tengeri víz, a belőlük készült kozmetikumok jó hatásúak. Irány a tenger, ha nem akkor a fürdővízbe 2-3- kanálnyi sót tegyen. Ebbe fürödjön naponta 10 percet minimum. A tusolást akkor inkább mellőzze.
Van egy test zselé ami kiegyensúlyozza a bőr egyes hasonló problémáit. Mielőtt ajánlanám jó lenne 1x látnom a tüneteit. Kérem keressen meg ha van rá módja.
Üdvözlettel : Peterman Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz, pontos

Hosszú évek óta, 10-15 éve is van annak, hogy a kozmetikai kezeléseket igénybe veszem Peterman Krisztitől. Nagyon meg vagyok elégedve. Precíz, pontos, szép munkát kapok.

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok