Hajhullást bőratka is okozhat

Hajhullást bőratka is okozhat

Dr. Vincze Ildikó Létrehozva: 2014.03.02 Módosítva: 2018.12.03

Tavasszal, a fésülködés és hajmosás során elvesztett hajszálak mennyisége ijesztően megszaporodhat. Az évszakkal járó természetes hajhullás mellett aggodalomra ad okot, ha reggel a párnán, vagy napközben a ruhán folyamatosan újabb hajszálak jelennek meg. Az alapos kivizsgálás nemcsak az esetleges vitaminhiányt, vagy hormonproblémákat kutatja, de kiterjed a fejbőrben lévő élősködők ellenőrzésére is.

Ritkuló hajkorona

A hajhullás megítélése mindig erősen szubjektív. Általában napi 60-100 szálat tekintünk normális mennyiségnek, ennyi hajszál elvesztése még nem mutat kóros folyamatot. Persze aligha képes bárki is pontosan összeszámolni az egy nap alatt elhullott hajszálait, ezért inkább a jól látható jelek észlelésekor javasoljuk szakember felkeresését a probléma orvoslásához – tanácsolja dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosa. Ha a korábban egészséges haj elveszti fényességét, töredezetté válik, a hajszálak elvékonyodnak, a hajhullást a hajkorona jól észrevehető ritkulása kíséri. A panaszok rendszerint arról árulkodnak, hogy a fejbőr és a hajtüszők tápanyagellátása nem megfelelő, ezt pedig bőratkák jelenléte is okozhatja. 

Pattanások, rozácea, hajhullás

Az atkák jelenléte többféle bőrproblémával is összefüggésbe hozható. A Demodex atkák egy csoportja, a Demodex brevis az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, az ott található hámsejtekből és faggyúváladékból táplálkozik. Sok esetben felelős pattanásos tünetek, vagy rozácea megjelenéséért.  Az atkák másik csoportja, a Demodex folliculorum a szőrtüszökben él, elszaporodásuk fokozott hajhullást, a fejbőrön viszketését, hámlást okoz. A Demodex folliculorum  a hajtüszőkben élősködve gyulladásos reakciót indít meg, így károsítja  a normál hajképződést, a haj szerkezetének károsodását okozza:  ritkuló, egészségtelen hajat, hajvesztést és gyulladt, hámló fejbőrt. 

A fertőzöttség jelei

A bőratka jelenlétére a hajhullás mellett több tünet is utalhat. A legjellemzőbb a viszketés, emellett korpásodás és az érzékeny, gyulladt fejbőrön pattanások is megjelenhetnek.  

Célzott kezelés

Dr. Vincze Ildikótól megtudtuk, hogy a bőratka jelenléte a fejbőrről vett hámkaparék mikroszkópos vizsgálatával kimutatható. Amennyiben az élősködő jelenléte beigazolódik, speciális kezelésre van szükség, amely – a bőratkák életciklusa miatt - több hetet vesz igénybe. A kezelés ideje alatt, a kezelőorvos által javasolt készítmények használata mellett, a higiéniás szabályok fokozott betartására is ügyelni kell. Könnyen visszafertőzhet a közös fésű-, és sapkahasználat is, de javasolt az alváshoz használt párnahuzatot is gyakrabban cserélni. Célzott kezeléssel és a fenti szabályok betartásával a bőratkák jelenléte és így az általuk okozott kellemetlen panaszok is megszüntethetők.

Cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el!
Bejelentkezés bőratka (demodex) kivizsgálásra és kezelésre:

+36 70 977 0752

online bejelentkezés bőratka bőrgyógyászati kezelésére

Téma szakértője

  • Dr. Vincze Ildikó

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, kozmetológus
  • Specialitások:
    • Problémás és érzékeny bőr
    • Ekcéma
    • Anyajegyszűrés (kizárólag hétfőn!)
    • Bőratka szűrése
    • Ellátás 0 éves kortól

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit: hétfő, kedd

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Teljes teszttérképes anyajegyszűrésre csak a hétfői rendelésen van lehetőség! 

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes teszttérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni.

Orvos válaszol

Üdvözlöm! kb. 1 éve járok bőrgyógyászhoz,és sajnos semmi javulás nincs,sőt még rosszabb a helyzet, a mellem alatt volt egy piros folt,de mostanra már sebes,és nagyon viszket és fáj,mit tehetnék,és mi lehet ez?Köszönöm!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Kérdező,
A kérdéses problémát személyes konzultáció keretében tudjuk megbeszélni.
Készséggel várom rendelésemen.
Üdvözlettel:
Dr Vincze Ildikó
bőrgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos vizsgálat

Nagyon szépen köszönjük mind a recepciónak és a doktornőnek a munkáját. Tökéletes és alapos kivizsgálás után a gyors megoldást .Biztosan legközelebb is idejövünk ha bármi problémánk lesz.

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok