Szakértő válaszol


LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.


Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Orvos válaszol - Éva

info@dermatica.hu

Tisztelt Bőrgyógyászat!

28 éves nő vagyok, soha nem volt pattanásos az arcbőröm sem más testrészem tinézser koromban sem volt jellemző. Azonban hónapok óta vörös, gyulladt pattanásszerű kiütéseim vannak a hátamon, mellkasomon és most már a nyakamon is megjelent. Nincs fehér tetejük, csomós, piros foltok sűrűn. Ha megpróbálom kinyomni borzalmasan fáj, kis genny kijön belőle, inkább vér majd vizes válladék. Lassan gyógyul, nem múlik el nyomtalanul. Nem viszket egyáltalán. Esztétikailag zavar. A patikában vény nélkül kapható többféle kenőccsel próbálkoztam már hatástalanul.

Okozhatja allergia? Kiütésnek tekinthető? Bőrgyógyász vagy kozmetikus szakembert kell felkeresnem?

Megtisztelő válaszukat várom!

Üdvözlettel:
Éva
Tisztelt Éva,

Felnőtt korban is előfordul, hogy pattanások jelentkeznek az állon, a dekoltázson, vagy a hát felső harmadában. Ez akkor is kialakulhat, ha serdülőkorban egyáltalán nem volt pattanásos a bőre.

A betegség oka a faggyúmirigyek kóros túlműködése. Bizonyos provokáló betegségek tovább ronthatják a tüneteket, pl: hormonális változások (terhesség, nemi hormonok változása, pajzsmirigy betegség), lactose intolerancia, stb. Ezek kivizsgálása javasolt.

Tüneti kezelése a serdülőkori pattanásos bőr kezelésével megegyezik. Enyhe formában hámlasztó hatású krémek használata javasolt, illetve antibiotikum tartalmú rázókeverékek a mindennapi ápolásra. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelést javasolhat a kezelőorvosa.
Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Orvos válaszol - katalin

info@dermatica.hu

Kedves dr úr/nő Az egyik kérdésem a következő lenne kismamaként ellenanyagot vettek észre szervezetembe leletem hepatitis b pizitivitás szerepel a vércsoportom 0 rh (D) pozitív a kérésem a lenne hogy biztosan fertőzött vagyok e vagy van ra esély hogy téves ? A második kérdésem párom egy hónapja szed roacuttan gyógyszert e gyógyszer szedése miatt mennie kell vérvizsgálatra hogy megtudják a roaccutan miként hat a májára ill veséjére. a gyógyszert továbbá úgy írják fel ha a máját nem károsítja . a kérésem ha a hepatitis befolyásolja majd neki a vérképet ? és lehetséges hogy a hapatitis miatt nem irják fel neki továbbá a roaccutant ? Válaszát előre is köszönöm,további szép napot ! Üdvözlettel Kata
Tisztelt Kata,

Hepatitis B: amennyiben kapott korábban Hepatitis B védőoltást, akkor a pozitív eredmény a védőoltást jelezheti. Ha nem kapott védőoltást, akkor fertőzésre utalhat. Az eredménnyel jelentkezzen háziorvosánál, akivel a további teendőket megbeszéli.

Roaccutan: az izotretinoin hatóanyagú gyógyszerek (pl. Roaccutan) ismert mellékhatása, hogy vérkép eltérést, vagy májenzim emelkedést okozhatnak. Ezt a gyógyszer elkezdése után 1 hónappal a kezelőorvosa laborvizsgálattal ellenőrzi. Ha nincs eltérés a laboreredményben, szedheti tovább a gyógyszert. Ha a kezelőorvosa eltérést talál, akkor előfordul, hogy nem szedheti tovább az adott gyógyszert.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Orvos válaszol - Katalin

info@dermatica.hu

Tisztelt Doktornő/Úr!

Az alábbi problémával kapcsolatban szeretném a segítségét/véleményét kérni:
78 éves nagymamámnak május 15-én combnyaktörése volt, megműtötték, egy hetet töltött kórházban, azóta otthon ápoljuk. Felkelni sajnos még nem tud csak segítséggel, szinte egész nap fekszik, pelenkázni kell. Sajnos orvoshoz vinni nem tudjuk jelen állapotában, a bőrgyógyászok pedig nem jönnek ki, hogy otthon megnézzék.
A hasa alatt területen (ahol a hasa rálóg az alatta lévő bőrre) több sötét, anyajegyszerű, dorozmás felületű képződmény van, a középen lévő a legnagyobb, kb 2-3 centis. Mama elmondása szerint régóta ott vannak, soha nem volt velük probléma.
Néhány napja vettük észre, hogy a has alatti terület, ahol ezek a képződmények vannak (mely egész nap pelenkában van), nagyon csúnyán ki van pirosodva, váladékozik, kellemetlen szaga van és tegnap este már viszketett is. Este leragasztottam gézlappal, ma reggelre szebbnek tűnt, nem váladékozott, kevésbé volt piros, a gézlapon nem látszott semmi.
Kérem szíveskedjen segíteni, véleményt mondani mi lehet ez és mit tehetünk vele? Talán valami gomba lehet ebben a melegben a folyamatos pelenka miatt? Nem merem bekenni semmivel, nehogy rosszat tegyek vele.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztel Katalin!

A hajlatban észlelt növedékek valószínűleg jóindulatú, hámeredetű képletek.
Javasolt hígított Betadine oldatos lemosás, majd Nizoral krém használata a hajlatba napi 2x.

Üdvözlettel:
Dr Vincze Ildikó
Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Orvos válaszol - Kemény Kornél

anyajegy

Üdvözlöm. A problémám a következő. Másfél hete észrevettem ,hogy a hasam alján lévő anyajegyet eldörzsölte a nadrág szíj. Voltam borgyógyásznál írtak krémet és azt mondták ki kel venni. Sebészeten egy hónap múlva kaptam időpontot kivételre. Nehezen gyógyul mivel rossz helyen van. Kérdésem az lenne nem e sok az idő még kiveszik ugyanis fekete sebes a anyajegy teteje. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Kemény Kornél,

Csak az eltávolítást javasló bőrgyógyásznak áll módjában azt eldönteni, hogy ez az idő mennyire sok.

Üdvözlettel:Budaházi Kata
Orvos válaszol - Balogh Zsuzsa

Allergia

Üdvözlöm !

Lányom tojásfehérjére allergiás , sebes pattanás jelenik meg a bal arcán . A tejfehérjére is allergiás ami hasmenés és hasgörcs tüneteket produkál . A tej allergiát nagyon szépen betartja , de a tojást rendszeresen figyelmen kívül hagyja , mert ugye bár nem fáj . Kérdésem , hogy mennyire ártalmas a szervezetre a tojás fogyasztása arra allergiás embereknél . Hogyan tudom rávenni , hogy mellőzze .
Köszönöm válaszát : Balogh Zsuzsa
Tisztelt Balogh Zsuzsanna,
Az autoimmun betegségeket ,mint az allergia, legtöbbször nagyon nehéz beazonosítani, hogy milyen jellegű autoimmun folyamat zajlik a szervezetben, hiszen a tünetek szerteágazóak és nem specifikusak. Az autoimmun betegségek számos testi szövetben megjelenhetnek a pajzsmirigytől kezdve a bőrön, az idegrendszeren át akár az agyszövetig, gyakorlatilag bármelyik szövetben.

Attól függően, hogy melyik szerv érintett és milyen fokú az autoimmun szöveti károsodás, az orvosi diagnózis szakorvos által állítható fel, de sajnos rendszerint már csak a szöveti károsodás későbbi fázisában. Ezért fontos, hogy a gyanús tünetek megjelenésénél időben tudjunk lépni, mielőtt az autoimmun folyamat visszafordíthatatlan szöveti károsodásokat okozna.
A kialakulóban lévő autoimmun betegségeket tehát nagyon nehéz, és sokszor nem is lehet egy jól körülhatárolt kategóriaként definiálni. Inkább egy spektrumként tudjuk meghatározni ezt az állapotot, amelyben az egyik végén vannak azok, akiknek diagnosztizált autoimmun betegségük van és krónikusan betegek. A másik végén pedig azok, akiknél csak kevés gyulladásos tünet jelentkezik, de már rajta vannak az úgynevezett ’autoimmun spektrumon’. Egy funkcionális egészségfejlesztésben jártas szakember, részletes kérdőívek segítségével fel tudja mérni, hogy a gyanús tünetekkel jelentkező illető vajon rajta van-e ezen a spektrumon, és ha igen, akkor még idejében meg tudja tenni a szükséges javaslatokat a tünetek visszafordítása, és a szöveti károsodások elkerülése érdekében.
Javasoljuk az orvos által előírt diéta betartását. Amennyiben ez nem sikerül, javasoljuk a szakember újboli felkeresését.
üdvözlette: Budaházi Kata
Orvos válaszol - Bende- Trapp Szilvia

Gyógyszerérzékenység

Üdvözlöm!
A problèmám a következő; nèhány hónapja súlyos csalánkiütèsem volt,az arcomon is. 3 hónapig tartott,a vèrnyomáscsökkentőm okozta. Ezidő alatt többfèle krèmet kaptam,gyulladáscsökkentő,bőrnyugtató hatásúakat. A kiütèsek elmúltak,gyógyszerváltás törtènt. Azóta viszont egyre több fehèr mitteszer jelenik meg az arcomon,legtöbb az orrom mellett,az államon illetve a halántèkomon. Használok tonizálót,arcradírt,tisztító maszkot illetve hidratáló krèmzselèt is,a tisztító termèkekből teafa olajat tartalmazót. Szeretnèm megkèrdezni hogy mit lehet tenni a mitteszerek ellen? köszönettel; Szilvia
Tisztelt Bende-Trapp Szilvia,

A leírás alapján gyógyszerérzékenység alakult ki a vérnyomáscsökkentőre. Ez okozhat csalánkiütést vagy apró miteszereket, bőrszínű kiütéseket is. Amennyiben a gyógyszer provokálta, akkor a gyógyszer leállítása után 4-6 héttel elmúlnak ezek a tünetek. A leírt arcradír és tisztító kezelések megfelelőek.
Ha nem múlnak el, akkor további kivizsgálás javasolt a kiváltó ok meghatározásához.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus
Orvos válaszol -  Marianna

Hiperhidrózis

Tisztelt Doktornő/Úr
Azzal kapcscsoltatosan keresem meg Önt mert hiperhidrózistól szenvedek. Tenyerem talpam annyira még nem is veszélyes de hónaljaban nagyon izzadok. Az az érdekes hogyha hazaérek akkor szinte mintha elvágták volna teljesen száraz leszek. Használtam mindent dezodorokat izzadásgátlókat de az igazság az hogy aluminium tartalma miatt nem szívesen kenek magamra már ilyeneket. Gondolkodtam a Miradry -en de tartok kicsit tőle. Félek hogy csak kárt okozok vele gondolok én nyirokcsomokra. Találtam egy készüléket Elektroantiperspirant iontoforézis. Nem olcsó 170e ft de ha működik és segít akkor megvenném. Erről a gépről érdeklődnék. A véleményére volnék kíváncsi hogy nem kidobott pénz lesz ez. Hatásos? Tényleg tudja a gép amit ígérnek? Válaszát előre is köszönöm! M
Kedves Marianna!
Köszönöm kérdését , megpróbálok kielégítő választ adni korántsem egyszerű kérdésére! A fokozott izzadás okai között szerepelhet szívbetegség, pajzsmirigy betegség, cukorbetegség ill. hormonális rendellenesség egyes fertőző ill.gócbetegségek. Először egy széleskörű kivizsgálást javasolnék !Ha nincs a háttérben kiváltó ok , alkati izzadásnak ill.funkcionálisnak minősíthetjük , mely munkahelyi stresszel lehet összefüggésben! Erre használhatók gyógyszertári alumínium mentes dezodorok, Idros gél ,spray, antisudorica oldat! Érdemes kipróbálni ! Kezelésként hatásos az iontoforézis ill.botox helyi injektálása.
A konkrét gépről nincsenek információim sajnos, de maga az eljárás hatásos.
Üdvözlettel, Zubek Krisztina bőrgyógyász
Orvos válaszol - Kulcsár Kristóf

info@dermatica.hu

Kedves Doktornő!
Az lenne a kérdésem, hogy atka okozta akne kezelésére melyik krémet vagy ecsetelő folyadékot
szokták felírni?
A másik kérdésem pedig az, hogy akne és bárányhimlő után maradt mély hegeket el tudja-e tüntetni egy plasztikai sebész?
Milyen módszer van erre, ha van egyáltalán?
Köszönöm szépen válaszát!
Kedves Kristóf!

Amennyiben egyértelműen demodex atka felelős aknés tüneteiért, akkor ivermectin tartalmú krémet szoktunk javasolni.
Sajnos nem ismerem a kórtörténetét, így további érdemi tanácsot nem tudok adni.
A heges tünetek csökkentésére többféle kozmetikai-, kozmetológiai-, lézeres- vagy rádiófrekvenciás kezelési módszer is alkalmazható, ezt is egyénileg célszerű megbeszélni.

Üdvözlettel:

Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász szakorvos

Orvos válaszol - Ibolya

allergia

Tisztelt Doktornő!
Körülbelül 1,5-2 hete észrevettem egy fura (kisujj köröm nagyságú) foltot a vádlimon. (nem viszket) Nem törődtem eleinte vele, bár az utóbbi 4-5 napban kentem FLP propolisz krémmel illetve aloe géllel. Meglepő módon nem segített rajta. 2 napja megjelentek apró pici pirosas pöttyök a testemen szétszórva, viszonylag távol egymástól. Nem olyan sok de napról napra több van, Jelenleg körülbelül 20 pötty van a combom felső részén, hasamon, derekamon illetve a hónalj környékén illetve 1-2 pötty a felkaromon. Nem viszket, nem is érzem őket, hogy ott vannak. Angliában élek és csak márciusban megyek haza így nyugtalanít, hogy mi lehet a bajom. Nem vagyok allergiás típus. Voltam itt orvosnál azt mondták hogy ezek csípések és ne aggódjak. Ha lehetséges tudok küldeni fotót a pöttyökről illetve a nagyobbacska foltról is. Köszönettel: Ibolya
Tisztelt Ibolya,

A pontos diagnózis felállításához szükséges a beteg vizsgálata és a pontos kórtörténet ismerete.
Hirtelen jelentkező kiütések esetén minden esetben érdemes átgondolni, hogy történt-e valami változás a gyógyszereiben (új gyógyszer bevezetése, gyógyszer váltás, étrendkiegészítő tabletták elkezdése stb), vagy az étrendjében.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus
Orvos válaszol - zsuzsanna

Kiütés

Üdvözletem!
A kérdésem az volna,hogy mi okozhatja az egyik kézfejemen lévő,köralakban elhelyezkedő,viszkető,pici hólyagokat.
3 ilyen kör van,5,és 10 forintos méretben,tele 1mm-es piros,viszkető hólyagocskákkal.Ha megvakarom,ég,és vérzik.
Érdemes ezzel mindenképpen orvoshoz fordulni,vagy elég,ha házilag kezelem valamilyen krémmel?
Nem a hidegtől van,és nem dörzsölődéstől keletkezett.És sehol máshol nincs,csak a bal kézfejemen.
Válaszát köszönöm.
Tisztelt Kérdező,
Leírása alapján feltétlenül mutassa meg bőrgyógyásznak.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények