5 dolog, ami pattanást okozhat

5 dolog, ami pattanást okozhat

Peterman Krisztina Módosítva: 2019.04.09 10:55

A hormonális változások mellett, több okból is megjelenhetnek időnként az arcon pattanások. De vajon igaz-e, hogy a felnőttkori bőrproblémákat a túl sok csokoládé, stressz, a kozmetikumok, vagy egy bőrön élő élősködő, a bőratka is okozhatja?

A zsíros bőrt a fokozott faggyútermelődés okozza, ennek következtében fénylő, tapintása olajos, síkos. Pattanás, vagy más néven akné akkor keletkezik, ha a faggyúmirigy kivezető nyílása elzáródik, benne a baktérium felszaporodik és elindul a gyulladásos folyamat – magyarázza Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa. Az elzáródás elsődleges oka a fokozott faggyútermelés, a szarusejtek nem optimális leválása, a nem megfelelő bőrápolás és kozmetikum használata, de a mozgáshiány és hormonzavar is szerepet játszhat.

1. Az étkezések nyomai a bőrünkön

A zsíros bőr örökletes tulajdonság is lehet, de megelőzésében és kezelésében valóban érdemes bizonyos táplálkozási tanácsokat is követnünk. A túlfűszerezett, sós és zsíros ételek fokozhatják a faggyútermelést, épp úgy, mint az olajos magvak, a csokoládé és a kakaó fogyasztása. A tavaszi időszakban elterjedt méregtelenítés és egyéb diéták következményeként is több pattanás jelentkezhet, mivel a tisztulási folyamat nyomai a bőrön is meglátszanak. Érdemes ezért a kettőt összekötni, a böjtkúrák mellett a tavaszi arctisztítást is elvégeztetni.

2. Stressz és babrálás

A stressz valóban hatással van az immun- és a hormonrendszer működésére is, ilyen módon pedig – közvetve - szerepet játszhat a bőr állapotának megváltozásában. Stresszes időszakban a szokásaink is eltérőek lehetnek. Valaki a haját, körmét, arcát babrálja idegességében. Mivel a használati tárgyaink soha nem lehetnek sterilek, így a telefon és billentyűzet után az arcon cirkáló koszos kéz érintése nyomot hagy a bőrön. Kozmetikai kezelések alkalmával jól látható, azt is meg lehet mondani a bőr állapotából, hogy jobb, vagy balkezes-e az illető – számol be tapasztalatairól Peterman Krisztina. Ezen kívül van, aki nassolással gyűri le a feszültséget, a bőr zsírosodását fokozó csokoládé pedig klasszikus „boldogság-forrás” az ilyen helyzetekben. Stresszes időszakban kevesebbet, rosszabbul is alszunk, ami szintén nyomot hagy az arcunkon.

pattanás-arcápolás3. Hiányos bőrápolás

A szép bőr sokak vágya, melynek elérésében valóban nagy segítséget nyújthatnak a megfelelő kozmetikumok. A készítmények helytelen használata azonban csak további problémákhoz vezethet. Ha nem a bőrtípusunknak megfelelő termékeket használjuk, vagy nem fordítunk kellő figyelmet az esti arcápolásra, a napközben hordott smink és egyéb szennyeződések maradványai eltömítik a pórusokat, ami pattanások kialakulását okozza.

4. A naptej eltömi a pórusokat és pattanást okoz?

A naptejek közt is létezik az arcbőr védelmére kifejlesztett változat, azon belül is találunk problémás bőrre való terméket, amit bátran alkalmazhatunk és a pattanások megjelenésétől sem kell tartanunk. Az elterjedt termékek mellett léteznek kevésbé ismert, gyógyszertárakból beszerezhető, hatékony készítmények is. A naptejek közt ma már mattító hatású készítményeket is találunk szép számmal, így a zsírosabb bőrűeknek sem kell aggódni a fénylő bőr miatt.

5. Pattanás bőratka miatt

A Demodex brevis az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, az ott található fehérjével és zsírral táplálkozik. A faggyúmirigyekben megtelepedő atkák irritálják a pórusokat, hatásukra fokozódik a faggyútermelés, pattanások, kiütések, göbök jelennek meg a bőrön. A problémás bőr kezelése kapcsán ezért érdemes elvégezni az atka-szűrést is, mert eltávolításuk csak célzott kezeléssel lehetséges.

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

Nekem a hüvelykujjam alatt vann egy ilyen szemölcs féleség! ha megnyomom nagyon fáj és váladék jön belölle de volt olyan hogy eltünt és utánnna megint vissza jött mi tehetek? mivel tudom ezt lekezellni? előre is köszönöm a segitséget!!

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Erdélyi Petra!

A pontos diagnózist bőrgyógyász szakorvosnak kell felállítani. Fontos lenne tudni, hogy mit jelent pontosan a szemölcs \"féleség \" A szemölcs legtöbbször nem is fáj. Ellenben fertőz, főleg ha váladékozik. Kérdés az is, hogy mit jelent a hüvelykujj alatt? A hüvelyk újj tenyéri felszínén, vagy a végpercén belül,a körme alatt? Mindenképpen mutassa meg bőrgyógyász orvosnak. Ha valóban szemölcs akkor többféle kezelési lehetőség is létezik. A szájon át bevehető gyógyszertől kezdve az ecsetelőn át a fagyasztásig. A házipraktika csak idő veszteség, főleg ha nem tudja pontosan mi az. A szemölcsök bizonyos életkorban spontán is eltünnek, de bizonyos elváltozások igen igen makacsak. Nagy kitartás kell a kiirtásukhoz. Bármilyen módszert is választunk ehhez. Bőrgyógyászati szakrendelésünkön lehetőség van a panasz kivizsgálására.
Üdvözlettel, Peterman Krisztina kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pattanásmentes bőröm neki köszönhetem

2008-ban, amikor a Krisztát megismertem igaz már a 30-as éveim közpén jártam, de az arcom még nagyon pattanásos volt. Az ő kezeléseinek köszönhetem, hogy azóta az arcom pattanásmentes, sima és mérsékelten ráncos. :) Nagyon szeretem a saját készítésű arckrémjeit. 

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK