A tartós barnaság megőrzésének titka

A tartós barnaság megőrzésének titka

dermatica.hu Létrehozva: 2013.07.31 Módosítva: 2017.04.13
Mindenki igyekszik minél hosszabban megőrizni napbarnított nyári bőrszínét, ami véglegesen nem tartható meg, azonban vannak praktikák, melyekkel tovább büszkélkedhetünk barnaságunkkal.

Ne akarjon azonnal lebarnulni

Persze az emberek többsége türelmetlen, és már 5 perc napozás után csodálatos, napbarnított bőrre vágyik. Sajnos sokszor épp ezért nem tartják be a napozás aranyszabályait – tehát hogy mindig használjanak napvédő krémet, és ne menjenek 11-15 óra között tűző napfényre -, mert azt gondolják, hogy ezekkel csak hátráltatnák a barnulásukat. Pedig érdemesebb betartani a fokozatosság elvét:  iába szereznek ilyenkor igazán hamar nyári színt, amilyen gyorsan megkapták, olyan gyorsan el is veszítik.

„Minél lassabban tesz szert barna színre, annál tartósabb marad.Tehát ha fokozatosan szerzi meg a színét, akkor nem csak a leégést és napszúrást kerülheti el, hanem tovább is megőrizheti a barnaságát, ugyanis ekkor a melanin termelés is fokozatos lesz” - mondja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa.

Egy kis csalás még nem árt

Amennyiben valakinek világos a bőre, az sajnos a legnagyobb igyekezete ellenére sem biztos, hogy sokáig megőrizheti nyári színét. Ilyenkor igénybe lehet venni önbarnítós testápolókat, melyek egyrészt hidratálják a bőrt - így nehezebben kopik le a szerzett szín -, másrészt napbarnított árnyalatot is kölcsönöznek. Amennyiben nagyon ellene van az ilyen termékeknek, akkor vegyen magas antioxidáns tartalmú készítményeket, pl. paradicsomos napozót, kakaóvajat, vagy bronzolaj amit régebben előszeretettel használtak, azonban ma már csak kevés helyen lehet kapni - de tudjuk, hogyan készíthet magának.

Vigyázzon a radírral és a hámlasztókkal

Bár olykor igazán jó szolgálatot tesznek a bőrradírok, mivel segítségükkel eltávolíthatóak az elhalt hámsejtek, így a bőr puhává válik, ráadásul lényegesen jobban tud a művelet után lélegezni. Azonban ha frissen lebarnult bőrre alkalmazza, akkor sajnos hamarabb elbúcsúzhat a színtől, csakúgy, mint ha gyakran borotválkozik, vagy gyantázza magát – ilyenkor mégiscsak lehet jobb választás a lézeres szőrtelenítés (persze nem nyáron).

Ha azonban a mégis úgy érzi, hogy fontos lenne önnek egy kis hámlasztás, akkor forduljon a jó öreg népi praktikához: vigyen fel a bőrére hideg tejfölt. Ezzel amellett, hogy hűsíti a bőrét, proteint is juttat a rétegekbe, és még egy nagyon enyhe tejsavas hámlasztásban is része lehet!

Legfontosabb a táplálkozás

Amennyiben meg szeretné hosszan őrizni a barnaságát, elengedhetetlen, hogy belülről is rásegítsen. Ezt megteheti mesterséges vitaminokkal, illetve különböző ételekkel is.

„A napozó vitaminok már egy ideje szinte az összes drogériában megtalálhatóak. Ezekbe a komplex készítményekbe arányosan tették bele azokat az antioxidánsokat, melyek elősegítik a reakciómentes gyors barnulást, és az áhított barna szín megtartását”- mondja a kozmetikus. „ De természetesen az étrendből származó pigmentek is befolyásolják a bőr színét. Ezek a karotinoidok, melyek legfontosabb és legismertebb képviselői a béta-karotin, a likopin, valamint a lutein. Ha azonban ezeket természetes úton szeretné magához venni, akkor részesítse előnyben a következő ételeket:

Béta-karotin: sárgarépa, sárgadinnye, sárgabarack, szilva, sütőtők, kurkuma, körömvirág, kukorica, kaliforniai és a magyar paprika.

Likopin: ez egy vörös színű karotin, és sokszor erősebb antioxidáns, mint a béta-karotin. A vörös színű növényekben fordul elő, például paradicsomban, csipkebogyóban, görögdinnyében, vérnarancsban, piros grapefriutban. A likopin azonban nem csak a barnaság miatt fontos, hanem ez az első számú védelmi vonal a napsugárzás ártalmai ellen, így nagy szerepet játszik a bőr egészségének és szépségének megőrzésében. (Ez van nagyobb mennyiségben a paradicsomos napozóban.)

Lutein: természetes forrása a leveles zöldségek, kelkáposzta, saláta ,spenót,brokkoli, burgonya, koriander, petrezselyem, borsó, cukkini.

Általában elmondható: minél élénkebb a színe a zöldségnek, gyümölcsnek, annál több  karotinoidot tartalmaznak. A növényeket is ezek az antioxidánsok védik az UV sugarakkal szemben. Így a belőlük készült natúr kozmetikumok, sajtolt olajok, párlatok már önmagukban is
rendelkeznek valamennyi UV–szűrővel. Ezek a kozmetikumok ráadásul még erős szabadgyök-fogók is, így regeneráló és sejtmegújító tulajdonságokkal bírnak.

„Aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annak bőre aranyosan sárgás-barnaszínű lesz. De ez nem csak nyáron igaz, ugyanis a szervezet a növényi pigmenteket A-vitaminná alakítja, és annak nagy mértékű bevitelének következményeaz ilyen árnyalat. Éppen ezért figyelhető meg a kisgyermekeknél, hogy szépen, egyenletesen barnulnak, mivel náluk még az ember odafigyel a sok gyümölcsre, zöldségre, meg persze a fokozatosságra a napozás alatt” - mondja a szakértő.

Veszélyes bergamott

Napozás előtt lehetőleg kerülje a bergamottal illatosított ételeket, italokat (legtöbbször a teák, teafüvek illatát fokozzák vele). Ez a bőrt érzékennyé, fototoxikussá teszi, így sajnos nagyobb dózisban pigment rendellenességet okozhat az arra hajlamosabb emberekben.

 

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

A kozmetikusom vette észre, hogy a szemhéjam ekcémás. Piros volt a bőröm, hámlott és néha viszketett is. Szerinte allergiás lehetek a sminklemosóra. Lehetséges?

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Ági! Igen,lehetséges. Sőt lehet, hogy nem csak a sminklemosóra, de bármely olyan anyagra, amit a szemkörnyéken használ. Pl.: A lemosáshoz használt műszálas vatta, szemhéjfestékek, szemránckrémek,éjszakai szemre helyezett szemtakarók, de lehet tetoválás késői szövődménye is.

Üdvözlettel,
Peterman Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz, pontos

Hosszú évek óta, 10-15 éve is van annak, hogy a kozmetikai kezeléseket igénybe veszem Peterman Krisztitől. Nagyon meg vagyok elégedve. Precíz, pontos, szép munkát kapok.

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok