Igenis meg lehet szabadulni a szemölcstől!

Igenis meg lehet szabadulni a szemölcstől!

dermatica.hu Létrehozva: 2017.11.16 Módosítva: 2024.01.10

Akinek volt már dolga szemölccsel, tudja, hogy nem olyan könnyű megszabadulni tőle. A különböző szemölcsöket a humán papillomavírus – HPV – okozza, amelynek több mint 65 típusa ismert. 

Vírus okozza

Terjedhetnek mikrosérüléseken keresztül és nemi úton is, sokszor nehéz felismerni és megkülönböztetni őket egyes anyajegyektől vagy bőrnövedékektől, amelyek megjelenési formája függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helyétől. Már csak a pontos diagnózis miatt is érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a szemölcs eltüntetése végett, hiszen teljesen más módszerrel kezelhető például a kisebb gyerekeknél gyakran jelentkező, úgynevezett uszodaszemölcs és más az eljárás a felnőtteknél szexuális úton terjedő szemölcsök, vagy a köröm szélén jelentkező szemölcs esetén.
- Sokan azt gondolják, a szemölcsök a legyengült immunrendszer miatt alakulnak ki, de ez nem egészen így van. A vírus sok esetben parányi sérüléseken keresztül hatol be a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást elősegíthetik a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás, sőt a láb deformitásai is. Ez korántsem jelenti feltétlenül azt, hogy bármilyen immunzavar lenne a háttérben.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Kerek és kocsányos is lehet

  • A leggyakrabban előforduló típus a verruca vulgaris (közönséges szemölcs) főként a tenyéren, talpon, ujjakon, a gyermekeknél ritkábban a térden, könyökön fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. Jellemzően kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, pontozott, érdes felszínű göbcse, amely nem okoz gyulladást és csak akkor fáj, ha megsérül.
  • A gyerekeknél gyakori, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt fejlődik ki szemölcs a köröm alatt, és ez enyhe fájdalommal is járhat.
  • Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek.
  • A nemi szervek környékén kávébarna vagy bőrszínű, puha, barázdált felszínű növedékek jelentkezhetnek, amelyek nemi úton terjednek.
  • A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” fájdalmassága miatt akár járási nehézséget is okozhat.

A fenti felsorolás természetesen nem teljes, csupán a gyakori típusokat tartalmazza. A különböző szemölcsök ugyanis változatos formákban, testszerte megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva – ismerteti dr. Rózsa Annamária. – Vagyis az esetek többségében valódi indoka van az eltávolításnak, amelynek módja természetesen a szemölcs típusától függ. A szemölcshpv szemölcs helyzetét, típusát, méretét tekintetbe véve választhatunk a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás, és a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása közül, vagyis számolni kell azzal, hogy a vény nélkül kapható szerek esetleg azért nem hatnak, mert nem megfelelőek az adott típusú szemölcs kiirtására.   

Hogyan csökkenthetjük a vírusfertőzés esélyét?

  • Ne piszkáljuk, harapdáljuk, vagdossuk otthon a már kialakult szemölcsöt.
  • Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, különös tekintettel a hajlatokra, a lábujjközökre.
  • Hordjunk tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot, így elkerülhetjük a bőr felázását, felpuhulását, ami megkönnyíti a vírusok bőrbe jutását.
  • Mindenki használjon saját törölközőt, saját papucsot.
  • Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.
  • Fertőtlenítsük rendszeresen a cipőinket.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértői

Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus

Orvos válaszol

Nekem a hüvelykujjam alatt vann egy ilyen szemölcs féleség! ha megnyomom nagyon fáj és váladék jön belölle de volt olyan hogy eltünt és utánnna megint vissza jött mi tehetek? mivel tudom ezt lekezellni? előre is köszönöm a segitséget!!

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Erdélyi Petra!

A pontos diagnózist bőrgyógyász szakorvosnak kell felállítani. Fontos lenne tudni, hogy mit jelent pontosan a szemölcs \"féleség \" A szemölcs legtöbbször nem is fáj. Ellenben fertőz, főleg ha váladékozik. Kérdés az is, hogy mit jelent a hüvelykujj alatt? A hüvelyk újj tenyéri felszínén, vagy a végpercén belül,a körme alatt? Mindenképpen mutassa meg bőrgyógyász orvosnak. Ha valóban szemölcs akkor többféle kezelési lehetőség is létezik. A szájon át bevehető gyógyszertől kezdve az ecsetelőn át a fagyasztásig. A házipraktika csak idő veszteség, főleg ha nem tudja pontosan mi az. A szemölcsök bizonyos életkorban spontán is eltünnek, de bizonyos elváltozások igen igen makacsak. Nagy kitartás kell a kiirtásukhoz. Bármilyen módszert is választunk ehhez. Bőrgyógyászati szakrendelésünkön lehetőség van a panasz kivizsgálására.
Üdvözlettel, Peterman Krisztina kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok