Hírek

Nem kell, hogy a bőrtisztítás fájdalommal járjon!

A problémás bőr kezelésében elengedhetetlen a rendszeres időközönként, szakember által végzett bőrtisztítás. A nyomkodással járó fájdalmak miatt sokan mégis inkább nem, vagy a szükségesnél ritkábban végeztetik el a kezelést, esetleg otthoni ápolással igyekeznek megszabadulni a zavaró bőrhibáktól. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa szerint sokan ok nélkül tartanak a kezelésektől, létezik ugyanis olyan fájdalomcsillapító pakolás, amellyel az arctisztítással járó kellemetlen érzés a minimálisra csökkenthető.

A problémás bőr kezelésében elengedhetetlen a rendszeres időközönként, szakember által végzett bőrtisztítás. A nyomkodással járó fájdalmak miatt sokan mégis inkább nem, vagy a szükségesnél ritkábban végeztetik el a kezelést, esetleg otthoni ápolással igyekeznek megszabadulni a zavaró bőrhibáktól. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa szerint sokan ok nélkül tartanak a kezelésektől, létezik ugyanis olyan fájdalomcsillapító pakolás, amellyel az arctisztítással járó kellemetlen érzés a minimálisra csökkenthető.

Bőrtípustól és életkortól független probléma

A mitesszerek nem csak a tinédzserek életét nehezítik meg, későbbi életkorban, felnőtteknél, idősebbeknél is gyakran okoz problémát a makacs bőrhibák kezelése – mondja Peterman Krisztina. Megjelenésük általában hormonális változásokhoz köthető, ezért jelentkezik először a nemi érés idején, serdülőknél, de nőknél a terhesség alatt, a menstruáció és később a menopauza idején is gyakori a bőrhibák előfordulása, vagy meglévő tünetek rosszabbodása. Tévhit, hogy mitesszerek csak a zsírosabb bőrtípusúaknál jelennek meg, kialakulásukra hajlamosít a tág pórusú bőr, vagy ha az arc nincs megfelelően tisztítva.

kozmetikus-mitesszer-pattanásNem mindegy, hogyan szabadul meg tőlük

A mitesszerek szakszerűtlen nyomkodásával könnyen felsérthetjük az érzékeny bőrt, emellett a gyakori ingerléssel könnyen a faggyútermelődés fokozódását idézhetjük elő, ami miatt idővel még több mitesszer jelenik meg az arcon. A mitesszerek kialakulásának oka ugyanis, hogy a faggyú nem tud szabadon távozni a pórusokon keresztül, hanem megreked, megül a pórusokban és elhalt hámsejtekkel keveredik. A levegő hatására oxidálódni kezd, besötétedik. Minél több faggyú termelődik tehát, annál valószínűbb, hogy mitesszerek jelennek meg a bőrön. Fokozott faggyútermelést okozhatnak rosszul megválasztott kozmetikumok bizonyos hatóanyagai épp úgy, mint a házi kozmetikai kezelésekben alkalmazott radírozás is. A túl gyakori, vagy erős bőrradír ugyanis irritálja a bőrt, ami védekezésképpen fokozott faggyútermelésbe kezd, hogy a bőr egyensúlyát helyreállítsa, így végül megint ott vagyunk, ahol a part szakad. A mitesszerek ellen vívott harcunk kezd teljesen kilátástalanná válni. Különösen, ha arra gondolunk, hogy nem csak az arcon, de egyedül nem elérhető testrészeinken, például a háton, vagy a fülben is megjelenhetnek.

Amit csak a szakember érhet el: a fülben lévő mitesszerek

Az arcon, egyéb testrészeken megjelenő mitesszerek jól láthatóak, de a fülben lévő mitesszerekről alig veszünk tudomást, vagy pedig nem megfelelően próbáljuk eltávolítani. Sajnos ez a terület a kozmetikában végzett kezelések során is gyakran kimarad, nem része az arc tisztításának, holott esztétikailag és egészségügyileg is fontos a fülkagylóban jelentkező bőrhibákat is kezelni – hívja fel a figyelmet Peterman Krisztina. Az ezen a területen keletkező mitesszerek eltávolítása azonban meglehetősen bonyolult, hiszen a fülben lévő kanyarulatokhoz nehéz hozzáférni. A nem hozzáértő beavatkozásoktól gyulladt, vagy az elhanyagolt mitesszeres fül komoly gennyes gócot eredményezhet, ami akár sebészeti kezelést is igényelhet. A problémás bőr kezelésében jártas szakember által, minimális fájdalommal megszüntethető probléma így akár könnyen orvosi esetté is válhat.

A szépségért nem feltétlenül kell megszenvedni

Akár az arcon, fülben vagy egyéb testrészen lévő mitesszer eltávolításáról legyen szó, nagyon fontos, hogy a művelet a bőr megfelelő előkészítése után, speciális, erre a célra szolgáló, megfelelően fertőtlenített eszközök segítségével történjen. Külön, vagy arckezeléssel egyben, a bőrt felpuhítva, a megfelelő utógondozással az apró, de kellemetlen szövődményeket is okozó bőrprobléma kezelhető. Ha valakit a művelettel járó fájdalom tart vissza attól, hogy szakemberhez forduljon, akkor érdemes helyi fájdalomcsillapítást kérnie a bőrtiszítás előtt- tanácsolja Krisztina. Nem kell semmitől tartania, ebben az esetben ez egy nagyon kellemes, enyhe hűsítő érzést okozó fájdalomcsillapító arcpakolást jelent, amit kezelés előtt gyengéd mozdulatokkal viszünk fel a bőrre. Ez természetesen alkalmazható más testrészeken, így a hát, mellkas, vagy a fül tisztítása előtt is. Rövid várakozási idő után a pakolást eltávolítjuk majd így kezdjük meg a bőr tisztítást. A visszajelzések alapján így nem csak a nyomkodások miatti fájdalmat tudjuk csökkenteni, de a kezelések utáni bőrpír is enyhébb, a bőr gyorsabban regenerálódik.

Téma szakértője


Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Orvos válaszol - Gál Niki

Gál Niki

Kedves Szakértő,
Napvédővel kapcsolatos a kérdésem. Kékszemű, fehér bőrű vagyok, du 5-kor is kb 8 perc alatt pecsenyére tudok égni, ezért NEM napozom és 50-es faktort használok, kiránduláskor, szabadság alatt szabadban-járkáláskor. A napkrémekkel gondban vagyok: használtam egyVichy terméket, lehet, hogy nincs összefüggés, de erőteljes hasmenést kaptam (semmi más szokatlant, újat nem ettem), a régi-megszokott LaRoche-Posay krémemmel meg nem lélegzik jól a bőröm. Mit használjak, ami nem ragacsos-nehéz, de véd?
Köszönettel: Niki
Kedves Nikolett! Nagyon sok jó minőségű fényvédő van már forgalomban. Ha ennyire érzékeny a bőre, akkor végig kell zongorázni néhányat. Mindenképpen olyat amit, szakember ajánl. Mind a bőrgyógyászok, mind a kozmetikusok sok esetben tudnak adni minta terméket kipróbálásra vagy csak szalon forgalmazásban kaphatót kell venni, amiről sok a visszajelzés. Valamint nem használnám a mindennapokba ua. a napkrémet az arcomra ill. a testemre. Például váll,kar,dekoltázs. Pont a ragacsosság elkerülése miatt és a bőrlégzés megtartása miatt. A bőrünk testtájanként nem egyformán reagál. A helyében nem zárkóznék el a fizikai fényvédelemtől sem. Egy szép szalmakalap, napszemüveg nem csak öltöztet, de jól véd is. Kaphatóak ma már szájon át szedhető nagy antioxidáns tartalmú készítmények is amit javasolnék. A hasmenése nem valószínű, hogy a krémtől volt. Ezen a nyáron sajnos sok volt a vírusos hátterű bélprobléma.

Üdvözlettel,
Peterman Krisztina

Kapcsolódó oldalak


Visszalépés az előző oldalra...

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények