Hírek

Nem kell, hogy a bőrtisztítás fájdalommal járjon!

A problémás bőr kezelésében elengedhetetlen a rendszeres időközönként, szakember által végzett bőrtisztítás. A nyomkodással járó fájdalmak miatt sokan mégis inkább nem, vagy a szükségesnél ritkábban végeztetik el a kezelést, esetleg otthoni ápolással igyekeznek megszabadulni a zavaró bőrhibáktól. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa szerint sokan ok nélkül tartanak a kezelésektől, létezik ugyanis olyan fájdalomcsillapító pakolás, amellyel az arctisztítással járó kellemetlen érzés a minimálisra csökkenthető.

A problémás bőr kezelésében elengedhetetlen a rendszeres időközönként, szakember által végzett bőrtisztítás. A nyomkodással járó fájdalmak miatt sokan mégis inkább nem, vagy a szükségesnél ritkábban végeztetik el a kezelést, esetleg otthoni ápolással igyekeznek megszabadulni a zavaró bőrhibáktól. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa szerint sokan ok nélkül tartanak a kezelésektől, létezik ugyanis olyan fájdalomcsillapító pakolás, amellyel az arctisztítással járó kellemetlen érzés a minimálisra csökkenthető.

Bőrtípustól és életkortól független probléma

A mitesszerek nem csak a tinédzserek életét nehezítik meg, későbbi életkorban, felnőtteknél, idősebbeknél is gyakran okoz problémát a makacs bőrhibák kezelése – mondja Peterman Krisztina. Megjelenésük általában hormonális változásokhoz köthető, ezért jelentkezik először a nemi érés idején, serdülőknél, de nőknél a terhesség alatt, a menstruáció és később a menopauza idején is gyakori a bőrhibák előfordulása, vagy meglévő tünetek rosszabbodása. Tévhit, hogy mitesszerek csak a zsírosabb bőrtípusúaknál jelennek meg, kialakulásukra hajlamosít a tág pórusú bőr, vagy ha az arc nincs megfelelően tisztítva.

kozmetikus-mitesszer-pattanásNem mindegy, hogyan szabadul meg tőlük

A mitesszerek szakszerűtlen nyomkodásával könnyen felsérthetjük az érzékeny bőrt, emellett a gyakori ingerléssel könnyen a faggyútermelődés fokozódását idézhetjük elő, ami miatt idővel még több mitesszer jelenik meg az arcon. A mitesszerek kialakulásának oka ugyanis, hogy a faggyú nem tud szabadon távozni a pórusokon keresztül, hanem megreked, megül a pórusokban és elhalt hámsejtekkel keveredik. A levegő hatására oxidálódni kezd, besötétedik. Minél több faggyú termelődik tehát, annál valószínűbb, hogy mitesszerek jelennek meg a bőrön. Fokozott faggyútermelést okozhatnak rosszul megválasztott kozmetikumok bizonyos hatóanyagai épp úgy, mint a házi kozmetikai kezelésekben alkalmazott radírozás is. A túl gyakori, vagy erős bőrradír ugyanis irritálja a bőrt, ami védekezésképpen fokozott faggyútermelésbe kezd, hogy a bőr egyensúlyát helyreállítsa, így végül megint ott vagyunk, ahol a part szakad. A mitesszerek ellen vívott harcunk kezd teljesen kilátástalanná válni. Különösen, ha arra gondolunk, hogy nem csak az arcon, de egyedül nem elérhető testrészeinken, például a háton, vagy a fülben is megjelenhetnek.

Amit csak a szakember érhet el: a fülben lévő mitesszerek

Az arcon, egyéb testrészeken megjelenő mitesszerek jól láthatóak, de a fülben lévő mitesszerekről alig veszünk tudomást, vagy pedig nem megfelelően próbáljuk eltávolítani. Sajnos ez a terület a kozmetikában végzett kezelések során is gyakran kimarad, nem része az arc tisztításának, holott esztétikailag és egészségügyileg is fontos a fülkagylóban jelentkező bőrhibákat is kezelni – hívja fel a figyelmet Peterman Krisztina. Az ezen a területen keletkező mitesszerek eltávolítása azonban meglehetősen bonyolult, hiszen a fülben lévő kanyarulatokhoz nehéz hozzáférni. A nem hozzáértő beavatkozásoktól gyulladt, vagy az elhanyagolt mitesszeres fül komoly gennyes gócot eredményezhet, ami akár sebészeti kezelést is igényelhet. A problémás bőr kezelésében jártas szakember által, minimális fájdalommal megszüntethető probléma így akár könnyen orvosi esetté is válhat.

A szépségért nem feltétlenül kell megszenvedni

Akár az arcon, fülben vagy egyéb testrészen lévő mitesszer eltávolításáról legyen szó, nagyon fontos, hogy a művelet a bőr megfelelő előkészítése után, speciális, erre a célra szolgáló, megfelelően fertőtlenített eszközök segítségével történjen. Külön, vagy arckezeléssel egyben, a bőrt felpuhítva, a megfelelő utógondozással az apró, de kellemetlen szövődményeket is okozó bőrprobléma kezelhető. Ha valakit a művelettel járó fájdalom tart vissza attól, hogy szakemberhez forduljon, akkor érdemes helyi fájdalomcsillapítást kérnie a bőrtiszítás előtt- tanácsolja Krisztina. Nem kell semmitől tartania, ebben az esetben ez egy nagyon kellemes, enyhe hűsítő érzést okozó fájdalomcsillapító arcpakolást jelent, amit kezelés előtt gyengéd mozdulatokkal viszünk fel a bőrre. Ez természetesen alkalmazható más testrészeken, így a hát, mellkas, vagy a fül tisztítása előtt is. Rövid várakozási idő után a pakolást eltávolítjuk majd így kezdjük meg a bőr tisztítást. A visszajelzések alapján így nem csak a nyomkodások miatti fájdalmat tudjuk csökkenteni, de a kezelések utáni bőrpír is enyhébb, a bőr gyorsabban regenerálódik.

Téma szakértője


Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Orvos válaszol - Orsi

Orsi

Kedves Szakértő,

Szeretnék tanácsot kérni, hogy mivel tehetném a gyantázást kevésbé fájdalmassá? Időpontom van kozmetikushoz, de eddig mindig borotváltam a lábszáramat és azt olvastam, hogy a hosszabb ideig borotvált bőrfelületen fájdalmasabb a gyantázás. Eléggé tartok tőle, mert a fájdalomtűrő küszöböm alacsony és nem akarok nyüszíteni a kezelés alatt. Utána olvastam, hogy mit tehetnék, de amit az egyik helyen javasolnak, azt a másik helyen már nagyon ellenzik, ezért kicsit összezavarodtam. Érzéstelenítő krém használhat esetleg? Vagy előtte egy langyos fürdő, hogy a pórusaim kitáguljanak?
Mit tehetek a kezelés után, hogy a bőröm gyorsabban regenerálódjon, főleg akkor, ha esetleg a hámréteg is sérül közben?

Köszönettel: Orsi
Kedves Érdeklődő,
Először is elnézést kérek a megkésett válaszért..
A lábszárgyanta nem fáj annyira, hogy nyüszíteni kéne. A helyi érzéstelenítő egy kis tubus 10.000 Ft és plusz 20 perc. Szerintem felesleges. Nem szükséges félned. A kozmetikusod fog használni biztos előkezelőt és utókezelőt is. Ő fogja tudni mi való a bőrre ilyenkor. Te csak növeszd meg minimum fél cm-re a szőrt, hogy bele tudjon ragadni a gyantába.
Manapság már vannak multiflex típusú gyanták amivel jelentősen csökken a fájdalom az érintett felületen. Valamint nem okoznak hámhiányt még akkor sem, ha 2x3x vissza kell kenni a gyantát a megerősödött szőrszálakra. Kb. 3 alkalom gyantázás után pedig vissza gyengülnek a szálak ha nem fogsz közben borotválni.
A gyors regenerációért alkalmazhatsz otthon regeneráló krémeket, olajokat,testápolókat,zseléket,tejeket. Meglehetősen széles a paletta.
Mindenesetre aznap és másnap ne napoztasd, szoliztasd a frissen gyantázott területet, mert nem használna.

Szép és selymes lábakat :))
kozmetikus Kriszti

Kapcsolódó oldalak


Visszalépés az előző oldalra...

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények