Pikkelysömörrel a kozmetikusnál

Pikkelysömörrel a kozmetikusnál

dermatica.hu Létrehozva: 2016.12.13 Módosítva: 2017.04.13
A pikkelysömör tünetei gyakran jelennek meg a fejbőrön, a hajas fejbőr és a homlok határán, de érinthetik a fülkagyló, a külső hallójárat területét is. A pikkelysömörös bőr kozmetikai kezelése ezért speciális hatóanyagokat és különös gondosságot igényel.

A pikkelysömör tünetei gyakran jelennek meg a fejbőrön, a hajas fejbőr és a homlok határán, de érinthetik a fülkagyló, a külső hallójárat területét is. A pikkelysömörös bőr kozmetikai kezelése ezért speciális hatóanyagokat és különös gondosságot igényel.

pikkelysömörSokan nem ismerik fel a tüneteket

A pikkelysömör első tünetei bármilyen életkorban megjelenhetnek, leggyakrabban mégis 20-30 év között jelentkeznek. A könyök és a térd területe mellett a betegség gyakran a hajas fejbőrön és a körmökön is elváltozásokat okoz. A viaszfehér, pikkelyesen, foltokban hámló tünetek a pikkelysömör jelei. Sokan nem tudják, hogy ez a betegség nem fertőz, emiatt a pikkelysömörrel élők társadalmi kirekesztettsége még napjainkban is jellemző.

Speciális ápolást igényel

A pikkelysömör kozmetikai kezelése során a vendég lelkét is ugyanúgy ápolni kell, mint a bőrét – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa. „Sokan valóban félve járnak kozmetikushoz, mert attól tartanak, hogy nem tudja, hogy milyen kezeléseket alkalmazhat a pikkelysömörös bőrön, emiatt nem vállalja el a kezelést, vagy ami még rosszabb, elvégzi ugyan, de nem körültekintően választ hozzá hatóanyagokat.” Krisztina szerint a kedvezőtlen tapasztalatok miatt sokan inkább otthon oldják meg a bőrápolást, ám a szakember arra is figyelmeztet, hogy sokan épp az ebből eredő „mellékhatások” miatt is fordulnak végül hozzá.

Ne kísérletezzen otthoni kezeléssel!

Az otthoni kozmetikával a legtöbben ott hibáznak, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a bőr felpuhítására. A sömörös foltokban is lehet akne, vagy komedó, amit el kell távolítani. Itt a bőr érzékenyebb lehet és a nyomkodás is jobban fájhat, különösen akkor, ha a bőrt előtte nem radírozzuk le alaposan és puhítjuk fel eléggé – magyarázza Peterman Krisztina. Vannak azonban olyan területek is, ahol egyedül nem is kivitelezhető az otthoni kezelés. A fülekben lévő bőrhibák nehezen hozzáférhetők és eltávolításuk - különösen megfelelő előkészítés hiányában - a terület érzékenysége miatt még fájdalmasabb lehet.

A kozmetikai kezelés lépései

A fentiekből adódik, hogy a pikkelysömörös bőr kozmetikai kezelésénél nagyon fontos a bőrt radírozni és felpuhítani. A gyógynövényes mélyhámlasztás ennél a bőrtípusnál nem javasolt, de enzimes radírozással nagyon szép és látványos eredményt lehet elérni. A kezelések után nagyon szépen nyugtatnak a kénes, ichtiolos pakolások, uborka pakolás. Masszírozáshoz nyugtató hatású, gyógynövényes krémek javasolhatók: például körömvirág, aloe krém, feketenadály. Ha különös kényeztetést szeretnénk, akkor Krisztina a pikkelysömörös bőrre a parafangó pakolást javasolja. Az iszap és a paraffin meleg egyvelegét az arcra és a testre is lehet használni, gyönyörűen helyreállítja a bőr egyensúlyát.
Az egyéb kiegészítő, otthonra is javasolható kezelésekhez jó szolgálatot tesznek a kénes, ichtiolos samponok, kénes, D-vitaminos krémek, különböző testolajok és más egyéb, bőrtípustól függően, a szakember által javasolt készítmények is.

További híreink>>>

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

A kozmetikusom vette észre, hogy a szemhéjam ekcémás. Piros volt a bőröm, hámlott és néha viszketett is. Szerinte allergiás lehetek a sminklemosóra. Lehetséges?

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Ági! Igen,lehetséges. Sőt lehet, hogy nem csak a sminklemosóra, de bármely olyan anyagra, amit a szemkörnyéken használ. Pl.: A lemosáshoz használt műszálas vatta, szemhéjfestékek, szemránckrémek,éjszakai szemre helyezett szemtakarók, de lehet tetoválás késői szövődménye is.

Üdvözlettel,
Peterman Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz, pontos

Hosszú évek óta, 10-15 éve is van annak, hogy a kozmetikai kezeléseket igénybe veszem Peterman Krisztitől. Nagyon meg vagyok elégedve. Precíz, pontos, szép munkát kapok.

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok