Hírek

Tudod Te mit kensz magadra?

A legtöbben még mindig az illata, reklámja, csomagolása alapján választanak kozmetikai termékeket maguknak. Bár egyre többen már azt is elolvassák, mi található a doboz hátoldalán, ahol a gyártók kötelesek az összetevőket feltüntetni, átlagos, hozzá nem értő ember képtelen a rövidítések és a latin nevek közt kiigazodni. Kozmetikus mesterünk segít az eligazodásban.

Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere ismerteti a leggyakoribbakat, hogy önök ez alapján már biztosabban tudják, akarnak-e magukra kenni belőlük, vagy inkább kísérleteznek házilag.

PEG

A PEG egy összefoglaló név, mely a segéd- és az adalékanyagokat (emulgeátor, sűrítő, szappanosító) foglalja magában. Bár leginkább szintetikus termékekben szokott előfordulni, legtöbbször teljesen ártalmatlan, azonban ha kőolaj származékokból állítják elő, akkor az károsíthatja a bőrt. Szerencsére csak a nagyon olcsó krémekben szokott így előfordulni, és úgy sem nagy mértékben. A PEG-ek a bőrt áteresztővé teszik, de nézőpont kérdése, hogy ez most jó-e, vagy rossz, hiszen ezáltal ugyanúgy segíti a hasznos anyagok felszívódását, mint a károsakét.

Paraffinum liquidum

Az egyik legtöbbet támadott anyag, mely lényegében a kőolajszármazékokat jelenti. Valóban számos negatív tulajdonságuk van, viszont ezeket lehet pozitívumként is értelmezni

 Hátrány  Előny
nem szívódik fel, mert nem bőrrokon olykor pont ez a cél (pl. napolajoknál)
vízzáró réteget képez a bőrön szeles, hideg időben ez épphogy hasznos
nem engedi lélegezni a bőrt ez a tulajdonság egyben csökkenti a láthatatlan vízleadást, és késlelteti az öregedést is

Ezeken kívül a paraffinum liquidum számlájára írják még pl. azt is, hogy elzárja a pórusokat, és emiatt mitesszerek képződnek. A kozmetikus szerint ez csak akkor igaz, ha esténként az illető nem mossa le jó alaposan az arcát. Amennyiben ezt megteszi, akkor a bőr éjszaka lélegezhet és regenerálódhat, és épp ezért nem ajánlott nappalra és éjszakára is paraffinos krémet használni: 24 órában ez valóban sok lenne a bőrnek.

Isopropil mirisztát/palmitát

A '60-as évek egyik legnagyobb sikert aratott kozmetikai alapanyaga. Jó tulajdonságai közt szerepel, hogy segíti a krémek kenhetőségét, valamint a fontos hatóanyagok áthatolását a bőr szarurétegén. Rossz oldala viszont, hogy az arra hajlamosaknál mitesszerek kialakulását okozhatja.

Sodium Lauryl Sulfate/Natrium Lauryl Sulfate

Számos kozmetikai termékben megtalálható (lemosók, szappanok, samponok, stb), azonban az egyik legirritatívabb anyag, így meglehetősen káros. Tisztító, nedvesítő, elszappanosító szerként került a forgalomba, azonban megfigyelték, hogy minél jobban tisztít, annál irritatívabb. Egyes vélemények szerint maradandó károsodást is okozhat, például ha a szembe kerül, akkor szürkehályogot és egyéb tartós szemproblémákat.

DEA

A PEG-hez hasolóan a DEA is egy összefoglaló név, mely az emulgeátorokat és tenzideket foglalja magában. Ezek jól stabilizálnak és tisztítanak, azonban szintén lehet irritatív, allergizáló hatásuk, mely az enyhétől a súlyosig terjedhet, ráadásul szárítanak is. Tehát akiknek eleve érzékenyebb a bőrük, lehetőleg kerüljék azokat a készítményeket, melyek összetevőinek listáján megtalálják a DEA-t.

Cera Alba

A Cera Alba fehér méhviaszt jelent, mely a méhek mirigyeinek gyúrható váladéka. Nem bőrrokon anyagról van szó, viszont a kozmetikumokban jótékony hatású, mivel remekül hidratál, viszont ha nem kellő tisztaságú, akkor irritatív lehet. Mivel drága, gyakran hamisítják faggyúval és parafinnal.

Leginkább krémekben, hajápoló termékekben, rúzsokban és szőrtelenítőkben használják.

Bisabolol

A bisabolol az egyik legjobb gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, bőrtápláló hírében áll, így a jobb minőségű kozmetikai termékek kedvelt anyaga. A kamillából nyerik ki, és az olaja egyik fontos összetevője.

Linalool/linalol

Bár töményen allergizálhat, megfelelő hígítással jótékony hatásokkal bír. Ez egy természetes alkohol, ami megtalálható például a levendula olajban is. Fertőzésgátló és nyugtató tulajdonságai miatt használják elsősorban, de több készítmény kellemes illatát is ez adja, mivel aromája rózsára, gyöngyvirágéra emlékeztet.

Allantoin

Általában sajnos mesterségesen állítják elő, viszont a természetben is megtalálható, méghozzá egyes emlősök vizeletében, valamint némely növényben (általában fekete nadályból és búzából nyerik ki). Sebgyógyító, bőrsimító, regeneráló tulajdonságai miatt a jobb minőségű öregedésgátló készítményekben előszeretettel használják, mivel serketi a sejtek megújulását, és igazán bőrbarát. Leginkább krémek, arcvizek, borotválkozási termékek, habok, zselék, púderek alapanyaga.

Propylparabén

A parabének kémiai tartósítószerek, ezek a leggyakoribb allergiák és gyulladások okozói, ráadásul többek szerint rákkeltőek is. Viszont többféle is van belőlük, és a fentiek csak az egyik csoportjukra igazak maradéktalanul. Az EU Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó része 2010-ben nyilvánosságra hozta a parabének kockázatait. Eszerint a hosszabb láncú szénvegyületek, mint pl. a propyl-butylparabének rákkeltőek lehetnek, és hormonális zavarokat is okozhatnak, viszont az etil-metilparabének adott koncentrációban biztonságosak

 

Visszalépés az előző oldalra...

Bejelentkezés

A Dermatica Bőrgyógyászat és Kozmetika kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban fogad vendégeket.

Rólunk mondták

Régóta járok Krisztihez, és sosem csalódtam benne és munkájában sem. Pedig nem vagyok könnyű eset. A.N.

Anyukám hozott el kamaszkoromban ide a kozmetikába. Akkor persze nem tetszett, hogy ide kell járnom. Most már pattanásaim nincsenek - sőt nyomai sem - és már önként jövök Krisztihez bőrápolásra. Van két szép gyermekem. Ha nagyok lesznek, őket is ide fogom hozni. Barna

További vélemények