Tudod Te mit kensz magadra?

Tudod Te mit kensz magadra?

dermatica.hu Módosítva: 2017.03.31 13:24
A legtöbben még mindig az illata, reklámja, csomagolása alapján választanak kozmetikai termékeket maguknak. Bár egyre többen már azt is elolvassák, mi található a doboz hátoldalán, ahol a gyártók kötelesek az összetevőket feltüntetni, átlagos, hozzá nem értő ember képtelen a rövidítések és a latin nevek közt kiigazodni. Kozmetikus mesterünk segít az eligazodásban.

Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere ismerteti a leggyakoribbakat, hogy önök ez alapján már biztosabban tudják, akarnak-e magukra kenni belőlük, vagy inkább kísérleteznek házilag.

PEG

A PEG egy összefoglaló név, mely a segéd- és az adalékanyagokat (emulgeátor, sűrítő, szappanosító) foglalja magában. Bár leginkább szintetikus termékekben szokott előfordulni, legtöbbször teljesen ártalmatlan, azonban ha kőolaj származékokból állítják elő, akkor az károsíthatja a bőrt. Szerencsére csak a nagyon olcsó krémekben szokott így előfordulni, és úgy sem nagy mértékben. A PEG-ek a bőrt áteresztővé teszik, de nézőpont kérdése, hogy ez most jó-e, vagy rossz, hiszen ezáltal ugyanúgy segíti a hasznos anyagok felszívódását, mint a károsakét.

Paraffinum liquidum

Az egyik legtöbbet támadott anyag, mely lényegében a kőolajszármazékokat jelenti. Valóban számos negatív tulajdonságuk van, viszont ezeket lehet pozitívumként is értelmezni

 Hátrány  Előny
nem szívódik fel, mert nem bőrrokon olykor pont ez a cél (pl. napolajoknál)
vízzáró réteget képez a bőrön szeles, hideg időben ez épphogy hasznos
nem engedi lélegezni a bőrt ez a tulajdonság egyben csökkenti a láthatatlan vízleadást, és késlelteti az öregedést is

Ezeken kívül a paraffinum liquidum számlájára írják még pl. azt is, hogy elzárja a pórusokat, és emiatt mitesszerek képződnek. A kozmetikus szerint ez csak akkor igaz, ha esténként az illető nem mossa le jó alaposan az arcát. Amennyiben ezt megteszi, akkor a bőr éjszaka lélegezhet és regenerálódhat, és épp ezért nem ajánlott nappalra és éjszakára is paraffinos krémet használni: 24 órában ez valóban sok lenne a bőrnek.

Isopropil mirisztát/palmitát

A '60-as évek egyik legnagyobb sikert aratott kozmetikai alapanyaga. Jó tulajdonságai közt szerepel, hogy segíti a krémek kenhetőségét, valamint a fontos hatóanyagok áthatolását a bőr szarurétegén. Rossz oldala viszont, hogy az arra hajlamosaknál mitesszerek kialakulását okozhatja.

Sodium Lauryl Sulfate/Natrium Lauryl Sulfate

Számos kozmetikai termékben megtalálható (lemosók, szappanok, samponok, stb), azonban az egyik legirritatívabb anyag, így meglehetősen káros. Tisztító, nedvesítő, elszappanosító szerként került a forgalomba, azonban megfigyelték, hogy minél jobban tisztít, annál irritatívabb. Egyes vélemények szerint maradandó károsodást is okozhat, például ha a szembe kerül, akkor szürkehályogot és egyéb tartós szemproblémákat.

DEA

A PEG-hez hasolóan a DEA is egy összefoglaló név, mely az emulgeátorokat és tenzideket foglalja magában. Ezek jól stabilizálnak és tisztítanak, azonban szintén lehet irritatív, allergizáló hatásuk, mely az enyhétől a súlyosig terjedhet, ráadásul szárítanak is. Tehát akiknek eleve érzékenyebb a bőrük, lehetőleg kerüljék azokat a készítményeket, melyek összetevőinek listáján megtalálják a DEA-t.

Cera Alba

A Cera Alba fehér méhviaszt jelent, mely a méhek mirigyeinek gyúrható váladéka. Nem bőrrokon anyagról van szó, viszont a kozmetikumokban jótékony hatású, mivel remekül hidratál, viszont ha nem kellő tisztaságú, akkor irritatív lehet. Mivel drága, gyakran hamisítják faggyúval és parafinnal.

Leginkább krémekben, hajápoló termékekben, rúzsokban és szőrtelenítőkben használják.

Bisabolol

A bisabolol az egyik legjobb gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, bőrtápláló hírében áll, így a jobb minőségű kozmetikai termékek kedvelt anyaga. A kamillából nyerik ki, és az olaja egyik fontos összetevője.

Linalool/linalol

Bár töményen allergizálhat, megfelelő hígítással jótékony hatásokkal bír. Ez egy természetes alkohol, ami megtalálható például a levendula olajban is. Fertőzésgátló és nyugtató tulajdonságai miatt használják elsősorban, de több készítmény kellemes illatát is ez adja, mivel aromája rózsára, gyöngyvirágéra emlékeztet.

Allantoin

Általában sajnos mesterségesen állítják elő, viszont a természetben is megtalálható, méghozzá egyes emlősök vizeletében, valamint némely növényben (általában fekete nadályból és búzából nyerik ki). Sebgyógyító, bőrsimító, regeneráló tulajdonságai miatt a jobb minőségű öregedésgátló készítményekben előszeretettel használják, mivel serketi a sejtek megújulását, és igazán bőrbarát. Leginkább krémek, arcvizek, borotválkozási termékek, habok, zselék, púderek alapanyaga.

Propylparabén

A parabének kémiai tartósítószerek, ezek a leggyakoribb allergiák és gyulladások okozói, ráadásul többek szerint rákkeltőek is. Viszont többféle is van belőlük, és a fentiek csak az egyik csoportjukra igazak maradéktalanul. Az EU Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó része 2010-ben nyilvánosságra hozta a parabének kockázatait. Eszerint a hosszabb láncú szénvegyületek, mint pl. a propyl-butylparabének rákkeltőek lehetnek, és hormonális zavarokat is okozhatnak, viszont az etil-metilparabének adott koncentrációban biztonságosak

 

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK