A pattanások kialakulásának 11 fő oka

A pattanások kialakulásának 11 fő oka

dermatica.hu Módosítva: 2017.05.22 09:02
A pattanások, aknék rengeteg fiatal, sőt felnőtt életét megkeserítik. Az okok közt számos közismert és kevésbé ismert tényezőt lehet beazonosítani, amelyekről Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere beszélt.

A leggyakoribb okok

A pattanásosság – bár „csak” esztétikai probléma, jelentősége messze túlmutat a külsődleges jegyeken. Egyes tanulmányok szerint a zavaró bőrhibák akár a depresszió kialakulásához is hozzájárulhatnak. Ez teljesen érthető is, különösen, ha a szépséghibák éppen az arcot érintik. Mielőtt azonban „csodaszerekhez” folyamodnánk, érdemes szakemberrel feltérképezni, pontosan mi okozza a pattanásokat.

1. Túl sok cukor, tejtermék

Amerikai kutatások szerint a tejtermékekben és a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Fogyasszunk minél kevesebb cukrot, együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget!

2. Nem megfelelő arctisztítás

A napi kétszeri, finom arcmosás jót tesz a pattanásos arcnak. Nem szabad túlzásba vinni, túl gyakran vagy túl erős arcradírral dörzsölni, ajánlott gyengéd arcmosó készítményt, langyos vizet használni.

3. Otthoni, szakszerűtlen „nyomkodás”

A nem megfelelően kivitelezett, nem steril nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

4. Az arc, a pattanások piszkálása

Nagy önfegyelmet igényel, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg – különösen nem piszkos kézzel! A kezet és a körmöket mindig tisztán kell tartani rendszeres szappanos kézmosással, sőt, ajánlatos rövidre manikűrözni a körmöket. A bőrünkhöz rendszeresen hozzá érő tárgyakat, például a telefont, a sálat, a szemüveget, a napszemüveget is érdemes rendszeresen megtisztítani.

5. Műszálas ruhadarabok

Ha a pattanások a ruhával fedett területeken jelentkeznek, például a háton, a mellkason, a vállon, ajánlatos jól szellőző, nem műszálas ruhadarabokat viselni!

6. Nem megfelelő és/vagy nem megfelelően eltávolított smink

Nagyon fontos, hogy esténként mindenféle sminket maradéktalanul távolítsunk el, a szakértő által ajánlott, a bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Ajánlatos kifejezetten aknés, pattanásos, mitesszeres bőrre kifejlesztett termékeket használni.

 7. Ritka hajmosás

Gyakori, kíméletes hajmosás ajánlott és érdemes távol tartani a hajat az arctól.

8. Kevés idő a szabad levegőn

A pattanásoknak jót tehet, ha a déli órák kivételével jó időben, fürdőruhában a szabadban tartózkodunk, de vannak, akiknél a napsütés ronthat az állapoton – ezt egyéni tapasztalatok alapján lehet eldönteni. Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek, gyógynövények, fényérzékennyé tehetnek.

9. Kapkodó borotválkozás

Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak. Még a borotvahab felvitele előtt ajánlatos meleg, szappanos vízzel felpuhítani a bőrt, és igen finoman bánni a borotvával.

10. Hormonális változások

Serdülőkorban a hormonális változások hatására megnő a faggyútermelődés, a zsírosabb bőr pórusai könnyebben eltömődnek, részben ez is okozza ebben a korban a bőrhibák megjelenését. Szintén a hormonális változások okozhatnak pattanásokat a menstruáció környékén és a változókor idején is. Komolyabb panasz esetén gyógyszeres kezelés ajánlott, számos lokális készítmény áll rendelkezésre, súlyosabb akné esetén belsőleg adhatóak: antibiotikumok, antiandrogén fogamzásgátlók és retinoidok – erről kizárólag bőrgyógyász dönthet.

11. Elszaporodott bőratkák

A bőratka egy szabad szemmel nem látható élősködő, mely a szőrtüszőkben él és faggyúval táplálkozik. Egyre több bizonyíték támasztja alá, milyen fontos szerepet játszik a pattanások kialakulásában. Peterman Krisztina szerint nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de kitartó, több hónapos odafigyelésre van hozzá szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14-28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, a folyamatos utánpótlásuk biztosított.
- Az állapotot egy speciális atka-szűréssel lehet beazonosítani és a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal lehet megszüntetni – ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere. - A kezelés során gyakorlatilag ellehetetlenítjük az atkák életét. Annak érdekében, hogy megelőzzük a panaszok kiújulását, egy teljes kúrát érdemes végig csinálni, ami megközelítőleg három hónapot vesz igénybe. 

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

 

 

 

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

Kedves Szakértő,

Szeretnék tanácsot kérni, hogy mivel tehetném a gyantázást kevésbé fájdalmassá? Időpontom van kozmetikushoz, de eddig mindig borotváltam a lábszáramat és azt olvastam, hogy a hosszabb ideig borotvált bőrfelületen fájdalmasabb a gyantázás. Eléggé tartok tőle, mert a fájdalomtűrő küszöböm alacsony és nem akarok nyüszíteni a kezelés alatt. Utána olvastam, hogy mit tehetnék, de amit az egyik helyen javasolnak, azt a másik helyen már nagyon ellenzik, ezért kicsit összezavarodtam. Érzéstelenítő krém használhat esetleg? Vagy előtte egy langyos fürdő, hogy a pórusaim kitáguljanak?
Mit tehetek a kezelés után, hogy a bőröm gyorsabban regenerálódjon, főleg akkor, ha esetleg a hámréteg is sérül közben?

Köszönettel: Orsi

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Érdeklődő,
Először is elnézést kérek a megkésett válaszért..
A lábszárgyanta nem fáj annyira, hogy nyüszíteni kéne. A helyi érzéstelenítő egy kis tubus 10.000 Ft és plusz 20 perc. Szerintem felesleges. Nem szükséges félned. A kozmetikusod fog használni biztos előkezelőt és utókezelőt is. Ő fogja tudni mi való a bőrre ilyenkor. Te csak növeszd meg minimum fél cm-re a szőrt, hogy bele tudjon ragadni a gyantába.
Manapság már vannak multiflex típusú gyanták amivel jelentősen csökken a fájdalom az érintett felületen. Valamint nem okoznak hámhiányt még akkor sem, ha 2x3x vissza kell kenni a gyantát a megerősödött szőrszálakra. Kb. 3 alkalom gyantázás után pedig vissza gyengülnek a szálak ha nem fogsz közben borotválni.
A gyors regenerációért alkalmazhatsz otthon regeneráló krémeket, olajokat,testápolókat,zseléket,tejeket. Meglehetősen széles a paletta.
Mindenesetre aznap és másnap ne napoztasd, szoliztasd a frissen gyantázott területet, mert nem használna.

Szép és selymes lábakat :))
kozmetikus Kriszti

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Krisztit hosszabb idő óta ismerem. Úgy szakmai munkáját és emberi magatartását is nagyra becsülöm. Nagy empátiával viseltetik vendégeivel és készséges a külön kívánságok teljesítésében. Kedves és közvetlen ember, kitűnő minőségű anyagokkal dolgozik. Engem minden alkalommal újjá tud varázsolni testileg és lelkileg is.

További vélemények

Kapcsolodó tartalmak

Kozmetika kezelő 3
Kozmetika kezelő 3
Kozmetika_gépek 2
Kozmetika_gépek 2
Kezelő
Kezelő
Kozmetika kezelő 2
Kozmetika kezelő 2
Kozmetika kezelő 1
Kozmetika kezelő 1
Kozmetika kezelő 4
Kozmetika kezelő 4
Kozmetika váró
Kozmetika váró
Kozmetika_gépek 1
Kozmetika_gépek 1
VIO kozmetikai kezelő gép
VIO kozmetikai kezelő gép

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK