A túlzásba vitt napozás következményei

A túlzásba vitt napozás következményei

dermatica.hu Módosítva: 2017.04.13 17:32
A legtöbben pontosan tudjuk, hogy miért és mennyire fontos a megfelelő fényvédelem. Sokan azonban még mindig nem elégszer, vagy nem megfelelően használják a naptejeket, vagy a déli órákban is strandolnak, sportolnak a szabadban. Mindez azért különösen veszélyes, mert a gyakori napégés számos bőrelváltozás alapja lehet.

A napégésnek különböző fokozatai léteznek, a bőr vörössége mellett, súlyosabb esetben az érintett területen hólyagok megjelenése tapasztalható. A tünetek ugyan pár nap alatt elmúlnak, a napégés hatása azonban évekig megmarad, a károsodás hosszútávú szövődményei később jelentkezhetnek.

Egyenetlen bőrszín, ráncok

A túlzásba vitt napozás a bőr idő előtti öregedéséhez is vezethet. Bőrünk nem felejt, a korai ráncosodás ugyanis 80 százalékban azon napsugarak következménye, amelyeket még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk– mondja dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológus orvosa. A másik gyakori probléma, a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín. A túlzásba vitt napozás következményeként a bőrfelszín – jellemzően az arc bőrén – egyes részeken sötétebbnek, máshol világosabbnak tűnhet.

Májfolt

napozás-májfolt-anyajegy-melanomaVárandósok körében, hormonális hatásokra gyakran jelentkezik pigmentfolt, mely sötétebb bőrt okoz főként a homlok, orcák, áll, vagy az orr területén. Ezek a foltok a szülés utáni időszakban rendszerint halványodnak, elmúlnak, ha mégsem, megfelelő kozmetikumokkal kezelhetőek. A fényvédelem ez esetben is különösen fontos, mivel a tünetek tovább erősödhetnek napfény hatására.

Öregségi foltok

Esztétikailag zavaró, de komoly egészségügyi kockázatot nem jelent az öregségi foltok megjelenése. Nevükkel ellentétben fiatalabbakon is kialakulhat, ezért szintén a túlzásba vitt napozás a felelős. Megjelenésük is főként az arcon, kézfejeken, a napnak kitett testrészeken jellemző. Kozmetológiai kezelések segítségével a foltok halványabbá tehetők. Az ilyen beavatkozások azonban a bőrt érzékenyebbé tehetik, ezért az őszi-kora tavaszi időszakban javasolt elvégeztetni.

Anyajegyek, melanoma

A túlzásba vitt napozás hatására a kisebb, esztétikai problémák mellett megjelenhetnek súlyosabb, rákmegelőző állapotra utaló jelek is. A bőr daganatos betegségei különböző formában és valamennyi testrészen jelentkezhetnek. Sokan azt gondolják, hogy a már meglévő anyajegyeik jelentik a legnagyobb veszélyt, azonban ez nem feltétlenül igaz – magyarázza dr. Vincze Ildikó. Az önvizsgálat során minden olyan új, addig nem észlelt elváltozás is jelezheti a betegséget, amelyet korábban még nem észleltünk. Fontos, hogy az egész testfelületet átvizsgáljuk tetőtől-talpig, különös gonddal figyelve a napnak kitett területeket, az ajkainkról és a szemünkről se feledkezzünk meg. Emellett évente legalább egy alkalommal, panaszmentesség esetén is érdemes anyajegyeinket szakorvosnál ellenőriztetni.

Téma szakértője

  • Dr. Vincze Ildikó

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, kozmetológus
  • Specialitások:
    • Problémás és érzékeny bőr
    • Ekcéma
    • Anyajegyszűrés (kizárólag hétfőn!)
    • Bőratka szűrése
    • Ellátás 0 éves kortól

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit: hétfő, kedd

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Teljes teszttérképes anyajegyszűrésre csak a hétfői rendelésen van lehetőség! 

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes teszttérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni.

Orvos válaszol

Üdvözlöm! kb. 1 éve járok bőrgyógyászhoz,és sajnos semmi javulás nincs,sőt még rosszabb a helyzet, a mellem alatt volt egy piros folt,de mostanra már sebes,és nagyon viszket és fáj,mit tehetnék,és mi lehet ez?Köszönöm!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Kérdező,
A kérdéses problémát személyes konzultáció keretében tudjuk megbeszélni.
Készséggel várom rendelésemen.
Üdvözlettel:
Dr Vincze Ildikó
bőrgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

okokat keresi

Alapos, a panasz okait kereső hozzáállás, ami sajnos nem sok helyen tapasztalható.

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok