Ekcémás? A kozmetikus sokat segíthet

Ekcémás? A kozmetikus sokat segíthet

Peterman Krisztina Módosítva: 2018.03.01 08:28

Az ekcémás bőr ápolásában a bőrgyógyászati ellátáson túl a kozmetikai kezelés is rendkívül hangsúlyos. Peterman Krisztina, a Dermatica mesterkozmetikusa, gyógykozmetikusa a tünetek fellángolásának megelőzésére, a nem érintett bőrterületek ápolására hívta fel a figyelmet.

Mi az a dermatitis?

A dermatitis bőrgyulladást jelent. Leggyakrabban kontakt dermatitis-szel találkozunk, ami kialakulhat irritatív vagy allergiás alapon. Ez esetben a panaszokat a bőrrel érintkező valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapok során gyakran használt tárgyak, kozmetikumok, vegyszerek váltják ki. Súlyosabb esetben a közvetlenül érintkező bőrfelületek mellett más testrészen is megjelenhetnek hasonló tünetek. Az atópiás dermatitis elsősorban a gyermekkor bőrbetegsége, azonban a tünetek elhúzódhatnak egészen a felnőttkorig, főként az arcon, a végtagokon, a kezeken jelentkeznek a vörös, viszkető foltok, plakkok, nedvedző hólyagocskák is kialakulhatnak. A plakkok egymásra rétegződhetnek, így megvastagodhat a bőrfelület, ami továbbra is viszket, gyulladt és tovább vastagszik - beindul egy ördögi kör. Ezután kisebb-nagyobb mértékben hámlik is a felszíne. Ilyenkor könnyen felülfertőződik, ami tovább rontja a bőrképletet. A hólyagok kivakarásával aztán tovább nő a góc kiterjedése.
Az ekcémáról tudni kell, hogy váltakoznak a krónikus és akut időszakai. Az erős viszketési inger az akut szakaszban jelentkezik, és a tünetmentes időszakokban megszűnik.

Mi minden provokálhat?

Az atópia hajlamot jelent, vagyis ez a bőrbetegség genetikailag erre hajlamos személyeknél alakul ki, ám az öröklődés mellett a külső környezeti faktorok, például az étkezés, a hideg, a fagyás, a csípős szél, a bőr fokozott igénybe vétele (mosogató- tisztítószerek, egyéb vegyi anyagok használata) is provokálhatják vagy súlyosbíthatják a tüneteket. Az érintetteknél gyakrabban fordul elő egyéb allergia, szénanátha, súlyosabb esetben asztma. A stressz, a fáradtság ront az ekcémás tüneteken. A javulás mögött is állhat például a visszanyert lelki egyensúly, egyes esetekben a napfény és minden esetben sokat segíthet a gyógykozmetikusi kezelés.

Mi a cél az ekcémás bőr kozmetikai kezelésekor?

ekcéma gyógykozmetikus- A kozmetikai kezelés célja kiegészíteni az orvosi kezelést, illetve javítani a régóta fennálló állapoton. Bizonyos testrészekről az ekcéma láthatóan teljesen visszaszorítható, ami természetesen nagyon nagy változást, életminőség javulást jelenthet a páciensnek, akinek tisztában kell lennie azzal, hogy bár a betegség nem gyógyítható, de sokáig tünetmentessé tehető - hangsúlyozza Peterman Krisztina, a Dermatica mesterkozmetikusa, gyógykozmetikusa.

Milyen kozmetikai célok érhetők el ekcémás pácienseknél?
- a mikrokeringés javítása,
- a viszketés csillapítása, a gyulladás csökkentése, a bőr felsarjadzásának, megvastagodásának megelőzése, illetve visszakoptatása,
- a bőr irritációs terhelésének csökkentése,
- a bőr helyi anyagcseréjének felgyorsítása,
- szükség szerint a bőr hidratálása személyre szabott, speciális hatóanyagokkal krónikus stádiumban,
- felülfertőzések kialakulásának megakadályozása, megszüntetése,
- a kellemes közérzet fenntartása.
Peterman Krisztina szerint, ha a páciens kitartóan, következetesen végigviszi a kúrát és nem feledkezik meg az otthoni kezelésről sem, helyileg javul a bőrének állapota, tapintása és elnyújtható a tünetmentes időszakok hossza.

Jó tanácsok a mindennapokra

- Bőrszárazság esetén a legfontosabb teendő a megfelelő és rendszeres hidratálás, lehetőség szerint speciálisan az ekcémás bőrre kifejlesztett termékekkel.
- Használhatnak a gyógynövényes (palástfű, katángkóró, szederlevél, ánizsmag, tejoltó galaj, fűzfakéreg) borogatások, leöntések, kénes gyógyfürdők.
- Ha kizárható a bőrtünetek mögött meghúzódó ételintolerancia, nem szükséges speciális diéta, bár a gyógykozmetikus szerint hasznos lehet a fehérjemegvonás. Ajánlatos kerülni az erős, fűszeres ételeket, a tartósítószereket és adalékanyagokat és friss, teljes értékű élelmiszert fogyasztani.
- Műszálas ruhák, angóra és gyapjú helyett ajánlott jól szellőző, nedvszívó pamutruhát választani.
- A szívtől távol lévő testrészeket kell a legmelegebben tartani, kerüljük a bokavillantást a téli időben. A keringést és a kötőszöveteket is terheli a hidegnek kitettség.
- A fém kiegészítők irritálhatják a bőrt, fokozzák a kontakt dermatitis kockázatát.
- Panaszmentesen is hasznos, ha évszakváltáskor felkeressük a gyógykozmetikust, aki előkészítheti a bőrt a változásra.

 

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)


 

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

TISZTELT DRERMATICA!
A PANASZOM A KÖVETKEZŐ;A FÜLEM ALATT A NYAKAMON A CIKLUSOM KÖZEPÉN TELE VAGYOK PATTANÀSOKKAL.Az arcomon is van egy-két makacs a fülem előtt.Mit javasolnak?Köszönöm

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Orsolya!
Részesítse előnyben a kénes , ichtiolos,és fertőtlenítő hatású aromaolajos készítményeket hosszabb távon. Így samponban, szappanban, tonikokban, arckrémekben . Alkalmazhat só szappant a tisztálkodáshoz, csinálhat magának otthon speciális fürdőket, borogatásokat melyek immunerősítők, bőrtisztítók,táplálók v. fertőtlenítők. Vegyen igénybe rendszeresen szaunát melynek méregtelenítő,tisztító, immunerősítő,szépítő hatása jól ismert. Keverhet ki házi pakolásokat -ezekből tucat szám van fenn a világhálón - alkalmazhat iszap és ásványi agyag maszkokat.
De ha megmutatja magát egy orvosnak, kozmetikusnak, természetgyógyásznak, ki-ki a saját módján segíteni fog. Sajnos ilyenkor végig kell zongorázni, hogy melyik a leg célra vezetőbb kezelés. Esetleg szükséges-e valamilyen vizsgálat mielőtt elkezdenek alkalmazni egy-egy gyógymódot.

Üdvözlettel,
Peterman Krisztina
gyógykozmetikus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Sosem csalódtam benne

Kriszti volt az első kozmetikus akinél jártam, és azóta egyszer sem csalódtam a munkájában. Professzionális és barátságos a környezet, a zenéi pedig megunhatatlanok :) 

További vélemények

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK