Milyen ápolást igényel a zsíros bőr?

Milyen ápolást igényel a zsíros bőr?

dermatica.hu Létrehozva: 2014.04.29 Módosítva: 2017.04.13
Kamaszkorban a legjellemzőbb, de sokan felnőttként is küzdenek a fokozott faggyúműködés miatt csillogó, olajos hatású bőr okozta kellemetlen tünetekkel. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa szerint mégis kevesen kérnek szakértő segítséget, az otthoni kezelés pedig gyakran csak tovább ront a problémás bőr állapotán.

Kamaszkorban a legjellemzőbb, de sokan felnőttként is küzdenek a fokozott faggyúműködés miatt csillogó, olajos hatású bőr okozta kellemetlen tünetekkel. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa szerint mégis kevesen kérnek szakértő segítséget, az otthoni kezelés pedig gyakran csak tovább ront a problémás bőr állapotán.

Nem szabad túlszárítani!

- A leggyakoribb hiba, amit az olajos szeborreás panaszokkal küzdő vendégeim elkövetnek, hogy a zsírosodás elkerülésére túlzásba viszik a faggyúműködést csökkentő, a bőrt szárító készítmények használatát. Ma már igen széles a zsíros bőr ápolására kifejlesztett termékek skálája, de mégsem mindegy, hogy a sok közül melyik készítményt választjuk –figyelmeztet Peterman Krisztina.  A szeborrea kifejezés faggyúáradatot, faggyútúltengést jelent. A faggyúmirigyek túlzott működése miatt a smink napközben átfénylik, a bőr csillogó, olajos hatású, ami az érintettek komfortérzetét, önbizalmát jelentősen csökkentheti. A túlzásba vitt szárítás másik hátulütője, hogy a bőr védekezésképp még több faggyút termel, hogy az egyensúlyt helyreállítsa, tehát épp ellenkező hatást érünk el.

Bőrdiagnosztika

Az olajos szeborreás bőrön egy időben több probléma is jelentkezik. A faggyúmirigy túltengés miatt könnyebben felborulhat a normál bőrflóra és hamarabb kialakulnak gennyes pattanások. Nemcsak a faggyú mennyisége növekszik meg, hanem megváltozik a faggyú kémiai összetétele is: a szeborreások faggyújában több a telítetlen zsírsav, koleszterin-észter és kolin, mint a normál bőrök esetében. Az arcbőr kellemetlen szagú, amit az avas faggyú okoz. Olajos szeborrea esetén néha előfordul, hogy a faggyú egészen olajszerű folyékony, ezeket lágy comedónak nevezzük. Szeborrea a homlok, orr, áll, mellcsont tájékán, a háton és a hajas fejbőrön is megjelenhet.

Zsíros bőr kialakulásának okai

A szeborreás bőrtípus megjelenésében fontos szerepet játszik a genetika, így gyakran előfordul, hogy szülő-gyermek azonos problémával, közösen érkeznek hozzám kezelésre – meséli a Dermatica kozmetikusa. Belső tényezők is szerepet játszhatnak kialakulásában: fokozott faggyútermelést anyagcserezavar, az androgén hormonok túltermelődése, vagy a vegetatív idegrendszer zavarai is okozhatnak, ilyen esetekben belgyógyászati, endokrinológiai kivizsgálás szükséges. A külső kiváltó tényezők közt említendő a levegő, a mozgás és a napfény hiánya, az aknogén táplálékok - csoki, mogyoró, dió, zsíros magvak - fokozott bevitele, a nem megfelelő személyi higiéne és a kozmetikumok helytelen használata.

Kozmetikai és házi kezelések

Az olajos szeborrea kezelésében a legfontosabb a rendszeres időközönként elvégzett kíméletes, de alapos tisztítás. A szőrtüszőben pangó faggyú kitűnő táptalaja a baktériumoknak, benne a kórokozók gyorsan elszaporodnak, eltávolítása azért is szükséges, mert idővel acne fejlődhet ki belőle.  A tisztítás mellett lényeges az elhalt hámsejtek eltávolítása, ezáltal a bőrlégzés javítása, a gyulladásos folyamatok csökkentése és a zsírsavak E-vitaminnal történő visszapótlása. Több természetes összetevő is eredményesen alkalmazható a tisztításban, táplálásban is: ilyen például az uborka, csipkebogyó, B-vitamin, iszap, agyagpakolások, vagy az ichtiol. A 3-4 hetente ismételt kozmetikai kezelés mellett természetesen nagyon fontos az otthoni bőrápolás is, a bőrtípushoz leginkább megfelelő, hidratáló, de nem túlzsírozó kozmetikumokkal.
 

 

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

Nekem a hüvelykujjam alatt vann egy ilyen szemölcs féleség! ha megnyomom nagyon fáj és váladék jön belölle de volt olyan hogy eltünt és utánnna megint vissza jött mi tehetek? mivel tudom ezt lekezellni? előre is köszönöm a segitséget!!

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Erdélyi Petra!

A pontos diagnózist bőrgyógyász szakorvosnak kell felállítani. Fontos lenne tudni, hogy mit jelent pontosan a szemölcs \"féleség \" A szemölcs legtöbbször nem is fáj. Ellenben fertőz, főleg ha váladékozik. Kérdés az is, hogy mit jelent a hüvelykujj alatt? A hüvelyk újj tenyéri felszínén, vagy a végpercén belül,a körme alatt? Mindenképpen mutassa meg bőrgyógyász orvosnak. Ha valóban szemölcs akkor többféle kezelési lehetőség is létezik. A szájon át bevehető gyógyszertől kezdve az ecsetelőn át a fagyasztásig. A házipraktika csak idő veszteség, főleg ha nem tudja pontosan mi az. A szemölcsök bizonyos életkorban spontán is eltünnek, de bizonyos elváltozások igen igen makacsak. Nagy kitartás kell a kiirtásukhoz. Bármilyen módszert is választunk ehhez. Bőrgyógyászati szakrendelésünkön lehetőség van a panasz kivizsgálására.
Üdvözlettel, Peterman Krisztina kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló szakember

Kriszta kivalo szakember, csak ajanlani tudom!!!!! szuper jo keszitmenyei vannak, amiert csak halas lehetek neki! Mindig keszseges es segitokesz, a problema hatteret akarja felkutatni, ami eleg ritka a kozmetikusoknal! 5* minden tekintetben!

További vélemények

Hírek

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek
Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Pikkelysömör is lehet foltos hajhullás oka – így lehet megállítani

Több pikkelysömörös beteg tapasztalhatja, hogy foltokban hullik és nem nő ki a haja. Ez a rendkívül kellemetlen jelenség a plakkok nem megfelelő eltávolításával és a hegesedéssel függ össze, aminek kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a psoriasis gondos és kitartó kezelésének jelentőségét. A részletekbe dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus avatott be.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

Prima Medica Egészségközpontok