Nem érdemes várni a szemölcs eltávolításával

Nem érdemes várni a szemölcs eltávolításával

Dr. Vincze Ildikó Módosítva: 2022.11.03 10:01

Vírusos szemölcs a test bármely pontján megjelenhet, nagy valószínűséggel, élete során legalább egyszer már mindenki találkozott a zavaró növedékekkel. Annak, aki hajlamos rá, és a szemölcs folyamatos kiújulásával küzd, érdemes elolvasnia dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica orvosának javaslatait a kezelésről és a megelőzésről.

A humán papilloma vírus okozza

A szemölcsök valójában egy vírusfertőzés következményei, a kórokozó általában valamilyen sérülés helyén jut a bőrbe: például felszakadt köröm, vagy a borotvával okozott apróbb vágás mentén. A bőrgyógyászok sem tudják a pontos okát annak, hogy egyeseknél miért jelentkezik gyakrabban, míg másoknál alig fordul elő szemölcs. Annyi bizonyos, hogy a gyermekek fogékonyabbak rá, hiszen az ő immunrendszerük még nem elég fejlett ahhoz, hogy a humán papilloma vírus sok típusa ellen megfelelő védelmet nyújtson.

Fertőzéssel terjedszemölcs eltávolítás

A szemölcsökkel való küzdelmet a könnyű újrafertőződés is nehezíti. Akár saját magunk is hozzájárulhatunk a fertőzés terjedéséhez: ha egy szemölcs érintése után nem mosunk kezet, könnyen átvihetjük más testrészeinkre is a kórokozót. Ha a szemölcs olyan helyen található, ahol borotvával könnyen felsérthetjük, akkor így is átvihetjük a vírust a test bármely más pontjára. A vírust közvetve is elkaphatjuk, például olyan törölközővel, vagy kád kilépővel érintkezve, amit előttünk szemölccsel fertőzött személy használt.

Nem minden szemölcs egyforma

A közönséges szemölcs - verruca vulgaris – főleg a tenyéren, talpon, de a test bármely területén jelentkezhet, vaskos szaruréteg jellemzi. A lapos szemölcsök - veruca plana juvenile - gyerekeknél, fiatal felnőtteknél arcon, kézfejen megjelenő pár mm-s lapos növedékek. Az uszoda szemölcs - molluscum contagiosum - főleg gyermekek bőrén fordul elő, 1-4 mm-s fehéres , vagy bőrszínű kiemelkedő, olykor közepükön behúzódó, félgömbszerű göbcsék, gyakran pattanásnak nézik. Szemölcsök a nemi szerveken is megjelenhetnek, ezek lapos, vagy rücskös felszínű bőrszínű növedékek.

Elmúlik magától?

Van olyan szemölcs, amely kezelés nélkül valóban elmúlik magától, ám ez akár hónapokig is eltarthat, a várakozás pedig gyakran többet árt, mint használ. A szemölcs ugyanis ez idő alatt is fertőz, így elképzelhető, hogy mire az elsőtől megszabadulunk, addigra több másik is megjelent helyette. A bőrgyógyászok ezért azt tanácsolják, hogy a szemölcsöt lehetőleg távolítsuk el.

Megoldás az otthoni ecsetelésen túl

A szemölcsök kezelésére ma már több otthoni ecsetelő készítmény is kapható. Ezekről fontos tudni, hogy terhesség idején és cukorbetegség esetén nem használhatóak! Ilyen esetben, illetve ha a szemölcs problémás helyre nőtt, - például nemi szervek területén - hogy kockázatos lehet a különböző készítménnyel, felügyelet nélkül kezelni, szintén keressünk fel bőrgyógyászt! A szakember – attól függően, hogy milyen típusú a szemölcs – különböző módon távolíthatja el a zavaró növedéket. „Bőrgyógyászati konzílium során először megállapítjuk, hogy milyen elváltozásról van szó, majd kiválasztjuk a leghatékonyabb kezelési, eltávolítási módot” – mondja dr. Vincze Ildikó. Ez lehet ecsetelés, fagyasztás, eltávolítás Volkmann kanál segítségével, kaparással, vagy rádiófrekvenciás készülékkel is történhet. Mindegyik eljárás közös vonása, hogy gyorsan és gyökeresen szünteti meg a problémát.

Megelőzhető?szemölcs eltávolítás

Habár a szemölcsök megjelenését teljes mértékben kivédeni nem lehet, kis odafigyeléssel mégis csökkenthetjük kialakulásuk kockázatát. A legfontosabb a rendszeres kézmosás, ez minden fertőző betegség megelőzésének is az alapja. Mivel a kórokozók a bőrön keresztül okoznak fertőzést, ezért nagyon fontos a bőr épségére ügyelni. „Sokan nem gondolnak rá, amikor immunerősítésről, betegségek megelőzéséről beszélünk, hogy valójában a bőr az első védelmi vonal, amin a kórokozók a szervezetbe juthatnak.” Ahhoz, hogy a bőr egészségét megőrizzük, fontos a rendszeres hidratálás, hiszen a kiszáradt, berepedt, sérült bőrön át a vírusok is könnyebben átjutnak. Amennyire lehetséges, próbáljuk meg kivédeni az apróbb vágásokat, sérüléseket, ha mégis bekövetkezik, lássuk el megfelelően. Dr. Vincze Ildikó szerint ez okból is fontos felhagyni a körömrágással, hiszen az is apróbb sérüléseket okoz a kezeken. Ha hajlamosak vagyunk a szemölcsre, akkor edzőteremben, szállodában használjunk inkább mindig saját törölközőt, a zuhanyzóban pedig papucsot.

Téma szakértője

  • Dr. Vincze Ildikó

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, kozmetológus
  • Specialitások:
    • Problémás és érzékeny bőr
    • Ekcéma
    • Anyajegyszűrés (kizárólag hétfőn!)
    • Bőratka szűrése
    • Ellátás 0 éves kortól

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit: hétfő, kedd

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Teljes teszttérképes anyajegyszűrésre csak a hétfői rendelésen van lehetőség! 

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes teszttérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni.

Orvos válaszol

Üdvözlöm! kb. 1 éve járok bőrgyógyászhoz,és sajnos semmi javulás nincs,sőt még rosszabb a helyzet, a mellem alatt volt egy piros folt,de mostanra már sebes,és nagyon viszket és fáj,mit tehetnék,és mi lehet ez?Köszönöm!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Kérdező,
A kérdéses problémát személyes konzultáció keretében tudjuk megbeszélni.
Készséggel várom rendelésemen.
Üdvözlettel:
Dr Vincze Ildikó
bőrgyógyász

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos vizsgálat

Nagyon szépen köszönjük mind a recepciónak és a doktornőnek a munkáját. Tökéletes és alapos kivizsgálás után a gyors megoldást .Biztosan legközelebb is idejövünk ha bármi problémánk lesz.

További vélemények

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK