Visszatérő szempanaszait bőratka is okozhatja

Visszatérő szempanaszait bőratka is okozhatja

Peterman Krisztina Módosítva: 2018.11.26 13:46

Már gyermekkorban megtanultuk, hogy ne piszkáljuk a szemünket, mert így könnyen vihetünk át a kezünkről kórokozókat. De mit tegyünk, ha a fertőzés forrása a szemünk közvetlen környezetében él, a szempillák tövében megbújva okoz különböző tüneteket? Erre a lehetőségre is gondolni kell, ha gyakran szenved szemszárazságtól, égő érzéstől, gyulladástól, szemei gyakran viszketnek és váladékozás jelentkezik.

Bőratka a szempillák közt

A bőratka egy apró, szabad szemmel nem látható élősködő, mely a szőrtüszőkben él és faggyúval táplálkozik. Korábbi kutatások szerint jelenléte fontos szerepet játszik bizonyos bőrbetegségek - elsősorban a rosacea és a pattanás – kialakulásában, de több vizsgálat igazolta azt is, hogy bizonyos szemproblémák megjelenéséhez is közük lehet. Az Archives of Medical Science folyóirat korábbi számában megjelent kutatásban, szakemberek a szempillákon vizsgálták a bőratkákat. A 290 résztvevőtől vett szempilla mintákat mikroszkóp alatt kielemezve megállapították, hogy 41 százalékuk esetében kimutatható a bőratka jelenléte.

Gyorsan szaporodnak és könnyen terjednek

A bőratkák száma a serdülőkor környékén drasztikusan megnövekedhet. A bőratkák ugyanis elhalt bőrsejtekkel és faggyúval táplálkoznak, a hormonális változások következtében pedig ebben a korban a bőr faggyútermelődése intenzívebbé válik, ezáltal a bőratkák életfeltételei is jelentősen javulnak – magyarázza Peterman Krisztina mesterkozmetikus, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica szakembere. A 0,1-0,4 milliméter hosszúságú élősködők igen gyorsan szaporodnak. Egy atka egy alkalommal 12-14 petét rak le a faggyúmirigyekben, ezért a kor előrehaladtával számuk tovább emelkedhet. A bőratkák emellett könnyen is terjednek, közös törölköző, szempillaspirál, vagy fésű használatával is átadható, de elterjedését segíti a rossz higiéniai környezet – mosdatlanság, hetekig nem cserélt törölköző és ágyneműhuzat – is.

Szemhéjszéli gyulladást is okozhatnak

A Klinika Oczna folyóiratban közült tanulmányban, lengyel kutatók a bőratka szerepét vizsgálták a krónikus blepharitis kialakulásában. A 435, 3 és 96 év közötti résztvevőtől szempilla mintákat gyűjtöttek, majd azokat mikroszkóp alatt vizsgálták. A kor előrehaladtával egyre több résztvevőnél mutatták ki az atka jelenlétét. A 3-15 évesek 13 százalékánál, a 19 és 25 év közöttiek 34 százalékánál, a 31 és 50 év közöttiek 69 százalékánál, 51 és 70 év közöttiek 87 százalékánál, 71 év felett pedig 96 százaléknál. Azon résztvevők közül, akiknél kimutatták az atka jelenlétét, 58 százalékuk küzdött rendszeresen a szemhéjszéli gyulladás visszatérő tüneteivel.

Az atkák jelenléte a kúszóhályog kialakulásával is összefügghet

A Medical Hypotheses folyóirat közelmúltban megjelent tanulmánya szerint azok körében, akiknél a Pterygium, vagy kúszóhályog nevű szembetegség tünetei jelentkeztek, majdnem minden esetben igazolni tudták a bőratkák jelenlétét. A vizsgált 69 résztvevő közül 39-nél diagnosztizálták a szemrés területében jelentkező fájdalommentes – ha begyullad, akkor égő, irritáló érzéssel kísért - kötőhártya megvastagodással járó betegséget. Ebben a csoportban 93,33%-os arányban mutatták ki a bőratkák jelenlétét, míg az egészséges egyének között mindössze 20.51%-os volt az előfordulása.

Fontos a bőrflóra helyreállítása

A fokozott faggyútermelődés mellett a rossz higiéniai környezet is kedvező életfeltételeket biztosít az atkák elterjedéséhez. Peterman Krisztina szerint azonban nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de kitartó, több hónapos odafigyelésre van hozzá szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14-28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, a folyamatos utánpótlásuk biztosított. Ebbe a folyamatba a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal tudunk beavatkozni, így gyakorlatilag a megmaradásukhoz kedvezőtlen életfeltételeket teremtünk. Annak érdekében, hogy megelőzzük a panaszok kiújulását, egy teljes kúrát érdemes végig csinálni, ami megközelítőleg három hónapot vesz igénybe.

További híreink>>>

Cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el!
Bejelentkezés bőratka (demodex) kivizsgálásra és kezelésre:

+36 70 977 0752

online bejelentkezés bőratka kezelésére

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő! 16 éves vagyok és rengeteg pattanásom van: az arcomon, a mellkasomon, a hátamon. Nagyon zavarnak, de eddig semmilyen hatékony módszert nem találtam, amivel újra széppé varázsolhatnám a bőröm. Mit tehetnék?

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Gabriella, Ne csak Ön próbáljon ki újabbnál újabb \"módszereket.\" Ezek csak otthoni kísérletezések maradnak. Keressen fel egy kozmetikus szakembert. Ő tudni fog segíteni neked. Ha pedig úgy ítéli meg a tünetei alapján, hogy nem elég csak a kozmetikai beavatkozás, akkor fog ajánlani egy bőrgyógyászt, aki elkezdi a góckutatást. A vizsgálati eredmények alapján pedig felszámolható lesz a problémája. Az orvos, a kozmetikus fog tudni segíteni. A Dermatica szakrendelőnkben a kozmetikai szolgáltatásokon kívül bőrgyógyász szakorvosok is rendelkezésre állnak. Szeretettel várjuk!
Üdvözlettel:
Peterman Krisztina,
kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Precíz, pontos

Hosszú évek óta, 10-15 éve is van annak, hogy a kozmetikai kezeléseket igénybe veszem Peterman Krisztitől. Nagyon meg vagyok elégedve. Precíz, pontos, szép munkát kapok.

További vélemények

Hírek

Szemölcs az arcon? Ne próbáljuk otthon leszedni!

Szemölcs az arcon? Ne próbáljuk otthon leszedni!

Az arcon megjelenő szemölcs nagyon zavaró lehet, de ha házilagos módszerekkel kívánunk megszabadulni tőle, esetleg olyan készítményekkel próbálkozunk, amelyekkel nem szabad az arcot kezelni, sokkal nagyobb bajt is okozhatunk. A legjobb tehát, ha felkeressük a bőrgyógyászt, aki professzionális módszereket alkalmaz a szemölcs eltávolításban. A témáról dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus beszélt.

További részletek
Mi a teendő, ha otthon nem sikerül a szemölcs eltávolítás?

Mi a teendő, ha otthon nem sikerül a szemölcs eltávolítás?

Alig van olyan ember, aki ne találkozna élete során a szemölccsel, ezzel a legtöbbször vírus okozta bőrnövedékkel. Sokszor egyáltalán nem könnyű megszabadulni tőle, a házi kezelések, vény nélküli szerek nem mindig hozzák meg a kívánt eredményt. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemi gyógyász szakorvos elmondta, mit lehet ilyenkor tenni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK