A kozmetikus tanácsai a nyári szezonra

A kozmetikus tanácsai a nyári szezonra

dermatica.hu Módosítva: 2017.04.13 17:09
Nyáron több megpróbáltatás is éri a bőrünket. A napsugárzás, a meleg levegő és a fokozott verejtékezés kedvezőtlen hatásai ellen jó, ha még nyaralás előtt felkészülünk.

Nyáron több megpróbáltatás is éri a bőrünket. A napsugárzás, a meleg levegő és a fokozott verejtékezés kedvezőtlen hatásai ellen jó, ha még nyaralás előtt felkészülünk.

naptej-peeling-fényvédő-hámlasztásNapvédő mindenkor

A nyári szezonban a legideálisabb, ha mindig lapul a táskánkban egy naptej, amit szükség esetén használhatunk – tanácsolja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa. Fényvédelemre ne csak a strandon gondoljunk, egy városi séta alkalmával, sőt a hűsnek vélt fák árnyékában is könnyen leéghetünk. Fontos, hogy az arcon speciálisan erre a területre kifejlesztett napvédőt használjunk. Ezek általában kevésbé zsíros, könnyen felszívódó krémek, melyek magas, min. 30-as faktorszámmal rendelkeznek. A szemek körüli érzékeny bőr védelméről se feledkezzünk meg, illetve ritkuló haj esetén fontos, hogy a fejbőrt is védjük a leégéstől. Az ajkak védelmére is ügyeljünk: különböző faktorszámú UV filtert tartalmazó ajakápolók közül választhatunk, színezett ill. színtelen kivitelben.

Szalmakalap és friss víz

Az UV-sugarak a hajunkat sem kímélik, így hőségben javasolt szalmakalappal védekeznünk a káros hatások ellen. A nyári szezonban részesítsük előnyben az UV-szűrőt is tartalmazó hajápoló termékeket, válasszunk olajmentes készítményeket, így elkerülhetjük, hogy hajunk zsíros kinézetű legyen. A sós tengervíz és a medencék klórtartalma könnyen töredezetté, szárazzá teheti hajunkat. A vízparton ezért ügyeljünk rá, hogy fürdőzés után mindig zuhanyozzunk le és hajunkat is mossuk át.

Peeling

Lényeges, hogy az elhalt hámsejteket még a nyári időszak előtt eltávolítsuk. Különösen a szezon elején népszerű önbarnító krémek használata okozhat foltos barnaságot, az elhalt hámsejtekben felszívódott krém ugyanis sötétebb színt eredményez az adott területen. A mechanikai peeling során apró, kemény részecskék segítségével egyszerűen, dörzsöléssel távolítjuk el az elhalt hámsejteket – magyarázza Peterman Krisztina. A kémiai peeling esetén alfa-hidroxi savakat használunk a bőr hámlasztásához, fiatalításához.

Az ilyen típusú kozmetikai kezelést azonban az őszi időszakban javasolt elvégeztetni, mivel a savas hámlasztás során a bőrt védő keratin réteget oldjuk. A bőr fokozott érzékenységével pedig nő a leégés veszélye. Kellemetlen szövődményként ilyenkor jelentkezhet még hiperpigmentáció, egyenetlen barnulás, fokozódik a bőrgyulladások kialakulásának esélye. AHA kezelés után tehát mindenképpen szükség van megfelelő fényvédelemre és kerülni kell a napot, napozást. Kémiai hámlasztás ezért csak ősztől végezhető, amikor az erős napsütéses időszaknak már vége.

Pattanások ellen

Nyáron, a fokozott verejtékezés hatására a pórusok könnyebben eltömődnek, így nemcsak az arcon, de a háton, mellkason is pattanások jelenhetnek meg. A megelőzésben ilyenkor különösen fontos a rendszeres arctisztítás: reggel és este arctej és tonik használata. Testünket dörzshatású szivaccsal, mosdókesztyűvel tisztítsuk. A nyári időszakban a vastag smink viselése sem ajánlott. Válasszunk a bőrtípusnak és bőrszínnek megfelelő, vékonyan felvitt alapozót, vagy színezett, napvédő hatású nappali krémet, melyek biztosítják a bőr szabad légzését, de ugyanakkor nem tömítik el a pórusokat.

Téma szakértője

  • Peterman Krisztina

  • Szakterületek:
    • kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
  • Specialitások:
    • problémás / érzékeny bőr hatékony kezelése
    • pattanásos bőr hatékony kezelése
    • régi pattanásnyomok eltüntetése
    • bőratkás bőr kozmetikai kezelése
    • rozáceás bőr kozmetikai kezelése
    • ráncos-, száraz bőr kezelése

     

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Helyszín:  

    1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes konzultáció

     

    Bejelentkezés telefonon: +36 20 209 9939

Orvos válaszol

Kedves Szakértő,

Szeretnék tanácsot kérni, hogy mivel tehetném a gyantázást kevésbé fájdalmassá? Időpontom van kozmetikushoz, de eddig mindig borotváltam a lábszáramat és azt olvastam, hogy a hosszabb ideig borotvált bőrfelületen fájdalmasabb a gyantázás. Eléggé tartok tőle, mert a fájdalomtűrő küszöböm alacsony és nem akarok nyüszíteni a kezelés alatt. Utána olvastam, hogy mit tehetnék, de amit az egyik helyen javasolnak, azt a másik helyen már nagyon ellenzik, ezért kicsit összezavarodtam. Érzéstelenítő krém használhat esetleg? Vagy előtte egy langyos fürdő, hogy a pórusaim kitáguljanak?
Mit tehetek a kezelés után, hogy a bőröm gyorsabban regenerálódjon, főleg akkor, ha esetleg a hámréteg is sérül közben?

Köszönettel: Orsi

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Érdeklődő,
Először is elnézést kérek a megkésett válaszért..
A lábszárgyanta nem fáj annyira, hogy nyüszíteni kéne. A helyi érzéstelenítő egy kis tubus 10.000 Ft és plusz 20 perc. Szerintem felesleges. Nem szükséges félned. A kozmetikusod fog használni biztos előkezelőt és utókezelőt is. Ő fogja tudni mi való a bőrre ilyenkor. Te csak növeszd meg minimum fél cm-re a szőrt, hogy bele tudjon ragadni a gyantába.
Manapság már vannak multiflex típusú gyanták amivel jelentősen csökken a fájdalom az érintett felületen. Valamint nem okoznak hámhiányt még akkor sem, ha 2x3x vissza kell kenni a gyantát a megerősödött szőrszálakra. Kb. 3 alkalom gyantázás után pedig vissza gyengülnek a szálak ha nem fogsz közben borotválni.
A gyors regenerációért alkalmazhatsz otthon regeneráló krémeket, olajokat,testápolókat,zseléket,tejeket. Meglehetősen széles a paletta.
Mindenesetre aznap és másnap ne napoztasd, szoliztasd a frissen gyantázott területet, mert nem használna.

Szép és selymes lábakat :))
kozmetikus Kriszti

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Pattanásmentes bőröm neki köszönhetem

2008-ban, amikor a Krisztát megismertem igaz már a 30-as éveim közpén jártam, de az arcom még nagyon pattanásos volt. Az ő kezeléseinek köszönhetem, hogy azóta az arcom pattanásmentes, sima és mérsékelten ráncos. :) Nagyon szeretem a saját készítésű arckrémjeit. 

További vélemények

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK