Kinek, milyen szerepe van az anyajegyek elváltozásainak észelésében

Kinek, milyen szerepe van az anyajegyek elváltozásainak észelésében

Dr. Vincze Ildikó Létrehozva: 2019.03.25 Módosítva: 2019.03.28

Melyek az ezüstion tartalmú habkötszerek előnyei a cukorbeteg számára? Milyen tüneteket okoznak a bőrön a különböző táplálékallergiák? Hogyan működik a digitális dermatoszkópia? Milyen tényezők befolyásolják a csalánkiütést és miért fontos, hogy társszakmák együttműködjenek, ha az anyajegyek elváltozásáról beszélünk?  - A bőr az egészség tükre előadáson többek között ezekről a témákról is beszéltek a szakértők!

2019-ben a harmadik Prima Medica Szakmai Napok alkalmából A bőr az egészség tükre címmel, a Dermatica Bőrgyógyászat és Gyógykozmetika szakembereinek előadásait hallgathatták, és tehették fel a témával kapcsolatos kérdéseiket az érdeklődők.

Festékes anyajegyek vizsgálata, ellátása a gyakorlatban (Amikor a bőrgyógyászati vizsgálat életmentő lehet)

Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus előadásaDr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus előadását a bőrgyógyászati vizsgálat céljának meghatározásával kezdte. A teljes testfelületre kiterjedő anyajegyszűrés fontossága kapcsán hangsúlyozta, hogy a bőr daganatos elváltozási korai stádiumban felismerve és sebészileg eltávolítva 100%-os gyógyulási eséllyel kezelhetők. Az idő előre haladtával, vagyis minél később kerül felismerésre a rosszindulatú elváltozás, a beteg túlélési esélyei jelentősen csökkennek. A korai diagnózis kapcsán kiemelte a társszakmák együttműködésének fontosságát. Mindenki, aki a beteg bőrével foglalkozik munkája során – például fogorvos, szemész, fodrász, pedikűrös vagy masszőr – fontos, hogy tudjon az anyajegyek elváltozásainak jeleiről. A prevenció kapcsán kiemelte a betegoktatás jelentőségét is.

Allergológiai kórképek a bőrgyógyászatban

Dr. Garaczi Edina PhD bőrgyógyász-allergológus előadásaDr. Garaczi Edina PhD bőrgyógyász-allergológus az urticaria, a gyógyszerallergia, az atópiás és a kontakt dermatitisz okait és kivizsgálását ismertette. Előadásából egyértelműen kiderült, hogy mindegyik kórkép kiváltó okainak felderítése komplex megközelítést igényel. A lakosság 20%-át érintő akut urticaria hátterében álló két leggyakoribb ok – gyógyszerek és ételek – mellett például fertőzések, bizonyos növények vagy illatanyagok is előidézhetik, de a kivizsgálás és a beteg kikérdezése során a szakembernek az étrendkiegészítők, multivitaminok és gyógynövény tartalmú tabletták szedésére is gondolni kell. A krónikus urticaria kapcsán megdöbbentő adatként hallgattuk, miszerint a pajzsmirigybetegek 30%-ánál előfordul. További meglepő és kevésbé ismert okairól is értesülhettünk: a hideg víz, vagy a táska viselése – a bőrre nehezedő nyomás – hatására fellépő csalánkiütésről. A gyógyszerek okozta adverz reakciók kapcsán előadásának végén beszélt a limfocita-transzformációs tesztek működéséről és szerepéről is.

Mi a pontosabb: a gépi bőrelemzés, vagy a bőrgyógyász szeme?

Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász előadásaDr. Rózsa Annamária bőrgyógyász előadásából megismerhettük a dermatoszkóp fejlődését, a kézi dermatoszkóp és a digitális dermatoszkópia működését napjainkban. A digitális követés előnyeit hangsúlyozva kiemelte a diagnosztikai pontosság javulását, a korai diagnózis jelentőségét, illetve a költségek – biopszia, kimetszés - csökkentését. A Foto Finder kapcsán további előnyként említette a hajdiagnosztikára való lehetőséget. Az automatizált teljes testtérképezésről szólva hangsúlyozta, hogy a teljes testfelület állapotát rögzítő képek standard körülmények között készülnek, ez fontos a későbbi összehasonlítás során. Előadásának végén, dr. Vincze Ildikóval egyetértésben kiemelték, hogy a digitális követés számos segítséget ad, de nem helyettesítheti a szakember tudását és munkáját az anyajegyek szűrésében.

Gasztorenterológiai betegségek bőrgyógyászati tünetei

Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus előadásaDr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus előadását a cöliákia kapcsán kialakuló hiányállapotok bőrtünetivel kezdte. Az érintetteknél a fel nem ismert betegség, a bélbolyhok károsodása miatt létrejövő felszívódási zavar vitamin-, vas- és fehérjehiányt is okozhat. A cink felszívódási zavar által okozott Acrodermatitis enteropathica mellett megismerhettük a gyulladásos bélbetegségek bőrtüneteit is. Megtudtuk például, hogy a colitis ulcerosa a beteg 7-10%-ánál jár pszoriázisos, 3-6%-ánál pedig erythema nodesum tüneteivel. A száj körüli területen megjelenő apró kiütések hátterében H.pylori fertőzés is állhat, a végbél körül jelentkező viszketést és kiütéseket pedig gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt okozhatja bélférgesség is. Említésre kerültek a májbetegségek és a szteroid atrófia bőrön látható jelei is. A részletes előadás végén pedig az olyan táplálékallergiák által okozott elváltozásokról is hallhattunk, mint az atópiás dermatitisz, az urticaria, a Quincke-ödéma és az orális allergia szindróma.

Sebkezelés, és ami mögötte áll

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc sebész előadásaDr. Arnold Dénes Arnold MSc sebész, GUNA bioterapeuta, a SOTE óraadó tanára, fájdalomspecialista, akupunktőr (HKO) a sebkezelés témaköre kapcsán a diabéteszes láb ellátásának alapjairól beszélt. Elsősorban felhívta a figyelmet arra, hogy a cukorbetegség a lábat fenyegető ischemia legmagasabb rizikófaktora, hazánkban a felnőtt lakosság 2 %-a szenved krónikus lábsebek miatt. A diabéteszes láb fő kóroki tényezői között Arnold doktor részletesen kitért a diabéteszes neuropathia, a micro- és macro angiopathia, a fokozott nyomás, a traumák, a helyi fertőzések és az ortopédiai problémák jellegzetességeire. Ezen összefüggések ismeretében a szakember ismertette az ezüstion tartalmú habkötszerek előnyeit, és a szakértő kezelés célját, amely nem más, mint a felvilágosítás és rendszeresen szűrés talaján kivitelezhető korai felismerés. Ennek azért is van különleges jelentősége, mert ilyenkor általában még elkerülhetők a súlyos szövődmények, a végtag elvesztése és a pszichés károk.

További információ

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Dermatica

+36 70 977 0752

online bejelentkezés dermatica

Téma szakértője

 • Dr. Vincze Ildikó

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, kozmetológus
 • Specialitások:
  • problémás és érzékeny bőr
  • ekcéma
  • anyajegy szűrés
  • bőratka szűrése
  • ellátás 0 éves kortól

  Távkonzultációs lehetőség >>>


  Teljes testtérképes anyajegyszűrésre csak a hérfői rendelésen van lehetőség

  Vélemények munkatársunkról>>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit: hétfő, kedd
  • Távkonzultáció (skype, telefon): csütörtök

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!
Férjem 50 éves és sok-sok éve van a hátán egy zsírcsomó, amit az elején próbáltunk kinyomni, de aztán már nem sikerült. A borsószem nagyságú csomóból majdnem diónyi nagyságú lett, de csak esztétikailag volt zavaró. múlt héten kicsit bepirosodott, most ha megnyomjuk erősen folyik belőle valami szagos folyadék. A kérdésem az lenne, hogy ki tud az a csomó így magától ürülni? Vagy esetleg veszélyes ez? Szabad nyomkodni, hogy ürüljön? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Asszonyom,
Az ilyen régóta fennálló cisztát mindenképpen meg kellene mutatni sebésznek, mert a gyógyuláshoz feltárás válhat szükségessé.

Üdvözlettel
Dr Vincze Ildikó

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Magasszintű orvosi ellátást kaptam, külön köszönöm dr.Vincze Ildikó lelkiismeretes munkáját, empátiáját. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Kapcsolodó tartalmak

C ukor
C ukor
Vér
Vér

Hírek

Orvosilag rendelt fogamzásgátló segíthet a pattanásos bőrön

Orvosilag rendelt fogamzásgátló segíthet a pattanásos bőrön

Életkortól függetlenül sok nő küzd a hormonális okok miatt kialakult, makacs pattanásokkal, amelyek komoly esztétikai és önértékelési problémákat okoznak. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza arról beszélt, milyen okok miatt rendelhető el a fogamzásgátló szedése.

További részletek
Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

A Prima Medica EgészségHálózat és páciensei ismét a ferencesekkel együtt segítenek a rászorulóknak.
 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr Brezán Edina
Dr Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Borbola Kinga Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Vincze Ildikó Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Zubek Krisztina Dr. Zubek Krisztina
Dr. Zubek Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Medgyesy Gábor dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész
Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
Dr. Pánczél Gitta Dr. Pánczél Gitta
Dr. Pánczél Gitta bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Rózsa Annamária dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Gyarmati Csaba
Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész