Kinek, milyen szerepe van az anyajegyek elváltozásainak észelésében

Kinek, milyen szerepe van az anyajegyek elváltozásainak észelésében

Dr. Vincze Ildikó Módosítva: 2019.03.28 13:47

Melyek az ezüstion tartalmú habkötszerek előnyei a cukorbeteg számára? Milyen tüneteket okoznak a bőrön a különböző táplálékallergiák? Hogyan működik a digitális dermatoszkópia? Milyen tényezők befolyásolják a csalánkiütést és miért fontos, hogy társszakmák együttműködjenek, ha az anyajegyek elváltozásáról beszélünk?  - A bőr az egészség tükre előadáson többek között ezekről a témákról is beszéltek a szakértők!

2019-ben a harmadik Prima Medica Szakmai Napok alkalmából A bőr az egészség tükre címmel, a Dermatica Bőrgyógyászat és Gyógykozmetika szakembereinek előadásait hallgathatták, és tehették fel a témával kapcsolatos kérdéseiket az érdeklődők.

Festékes anyajegyek vizsgálata, ellátása a gyakorlatban (Amikor a bőrgyógyászati vizsgálat életmentő lehet)

Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus előadásaDr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus előadását a bőrgyógyászati vizsgálat céljának meghatározásával kezdte. A teljes testfelületre kiterjedő anyajegyszűrés fontossága kapcsán hangsúlyozta, hogy a bőr daganatos elváltozási korai stádiumban felismerve és sebészileg eltávolítva 100%-os gyógyulási eséllyel kezelhetők. Az idő előre haladtával, vagyis minél később kerül felismerésre a rosszindulatú elváltozás, a beteg túlélési esélyei jelentősen csökkennek. A korai diagnózis kapcsán kiemelte a társszakmák együttműködésének fontosságát. Mindenki, aki a beteg bőrével foglalkozik munkája során – például fogorvos, szemész, fodrász, pedikűrös vagy masszőr – fontos, hogy tudjon az anyajegyek elváltozásainak jeleiről. A prevenció kapcsán kiemelte a betegoktatás jelentőségét is.

Allergológiai kórképek a bőrgyógyászatban

Dr. Garaczi Edina PhD bőrgyógyász-allergológus előadásaDr. Garaczi Edina PhD bőrgyógyász-allergológus az urticaria, a gyógyszerallergia, az atópiás és a kontakt dermatitisz okait és kivizsgálását ismertette. Előadásából egyértelműen kiderült, hogy mindegyik kórkép kiváltó okainak felderítése komplex megközelítést igényel. A lakosság 20%-át érintő akut urticaria hátterében álló két leggyakoribb ok – gyógyszerek és ételek – mellett például fertőzések, bizonyos növények vagy illatanyagok is előidézhetik, de a kivizsgálás és a beteg kikérdezése során a szakembernek az étrendkiegészítők, multivitaminok és gyógynövény tartalmú tabletták szedésére is gondolni kell. A krónikus urticaria kapcsán megdöbbentő adatként hallgattuk, miszerint a pajzsmirigybetegek 30%-ánál előfordul. További meglepő és kevésbé ismert okairól is értesülhettünk: a hideg víz, vagy a táska viselése – a bőrre nehezedő nyomás – hatására fellépő csalánkiütésről. A gyógyszerek okozta adverz reakciók kapcsán előadásának végén beszélt a limfocita-transzformációs tesztek működéséről és szerepéről is.

Mi a pontosabb: a gépi bőrelemzés, vagy a bőrgyógyász szeme?

Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász előadásaDr. Rózsa Annamária bőrgyógyász előadásából megismerhettük a dermatoszkóp fejlődését, a kézi dermatoszkóp és a digitális dermatoszkópia működését napjainkban. A digitális követés előnyeit hangsúlyozva kiemelte a diagnosztikai pontosság javulását, a korai diagnózis jelentőségét, illetve a költségek – biopszia, kimetszés - csökkentését. A Foto Finder kapcsán további előnyként említette a hajdiagnosztikára való lehetőséget. Az automatizált teljes testtérképezésről szólva hangsúlyozta, hogy a teljes testfelület állapotát rögzítő képek standard körülmények között készülnek, ez fontos a későbbi összehasonlítás során. Előadásának végén, dr. Vincze Ildikóval egyetértésben kiemelték, hogy a digitális követés számos segítséget ad, de nem helyettesítheti a szakember tudását és munkáját az anyajegyek szűrésében.

Gasztorenterológiai betegségek bőrgyógyászati tünetei

Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus előadásaDr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus előadását a cöliákia kapcsán kialakuló hiányállapotok bőrtünetivel kezdte. Az érintetteknél a fel nem ismert betegség, a bélbolyhok károsodása miatt létrejövő felszívódási zavar vitamin-, vas- és fehérjehiányt is okozhat. A cink felszívódási zavar által okozott Acrodermatitis enteropathica mellett megismerhettük a gyulladásos bélbetegségek bőrtüneteit is. Megtudtuk például, hogy a colitis ulcerosa a beteg 7-10%-ánál jár pszoriázisos, 3-6%-ánál pedig erythema nodesum tüneteivel. A száj körüli területen megjelenő apró kiütések hátterében H.pylori fertőzés is állhat, a végbél körül jelentkező viszketést és kiütéseket pedig gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt okozhatja bélférgesség is. Említésre kerültek a májbetegségek és a szteroid atrófia bőrön látható jelei is. A részletes előadás végén pedig az olyan táplálékallergiák által okozott elváltozásokról is hallhattunk, mint az atópiás dermatitisz, az urticaria, a Quincke-ödéma és az orális allergia szindróma.

Sebkezelés, és ami mögötte áll

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc sebész előadásaDr. Arnold Dénes Arnold MSc sebész, GUNA bioterapeuta, a SOTE óraadó tanára, fájdalomspecialista, akupunktőr (HKO) a sebkezelés témaköre kapcsán a diabéteszes láb ellátásának alapjairól beszélt. Elsősorban felhívta a figyelmet arra, hogy a cukorbetegség a lábat fenyegető ischemia legmagasabb rizikófaktora, hazánkban a felnőtt lakosság 2 %-a szenved krónikus lábsebek miatt. A diabéteszes láb fő kóroki tényezői között Arnold doktor részletesen kitért a diabéteszes neuropathia, a micro- és macro angiopathia, a fokozott nyomás, a traumák, a helyi fertőzések és az ortopédiai problémák jellegzetességeire. Ezen összefüggések ismeretében a szakember ismertette az ezüstion tartalmú habkötszerek előnyeit, és a szakértő kezelés célját, amely nem más, mint a felvilágosítás és rendszeresen szűrés talaján kivitelezhető korai felismerés. Ennek azért is van különleges jelentősége, mert ilyenkor általában még elkerülhetők a súlyos szövődmények, a végtag elvesztése és a pszichés károk.

További információ

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés  vizsgálatra:

Dermatica

+36 70 977 0752

online bejelentkezés dermatica

Téma szakértője

  • Dr. Vincze Ildikó

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, kozmetológus
  • Specialitások:
    • Problémás és érzékeny bőr
    • Ekcéma
    • Anyajegyszűrés (kizárólag hétfőn!)
    • Bőratka szűrése
    • Ellátás 0 éves kortól

    Vélemények munkatársunkról »

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit: hétfő, kedd

     

    Rendelési helyszín:

    • 1015 Budapest Ostrom u. 16. (a Széll Kálmán térnél)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Teljes teszttérképes anyajegyszűrésre csak a hétfői rendelésen van lehetőség! 

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes teszttérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni.

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! 11 éves fiamnak vírusos szemölcsök vannak a talpán. Június elején jött az első három. Bőrgyógyászaton lefagyasztották, betadint, kenőcsöt, vérehulló fecskefüvet írt fel. Azt mondta, hogy tilos födőhelyen fürdeni. Tegnap visszamentünk a bőrgyógyászatra, másik orvos volt. aznap kijött a negyedik szemölcs. Fagyasztásos kezelés, duofilm oldat, áztatás, kaparás, fertőtlenítés. Az oldatos kezelést majd két hét múlva. Már elég sebesek és nagyok a szemölcsök. Ő azt mondta, hogy nyugodtan menjünk fürdeni. Szerintem nem kellene, mert vírusos. 1 hét múlva mennénk nyaralni wellnessbe. Kérem segítségét, hogy ilyen esetben mit csináljak. Ha nem lehet strandolni vele, le kell mondani a szállást. Előre is köszönöm!!!!!!! Tisztelettel, Anita

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Anita!

Vírusos szemölcs esetén medencés, melegvizes fürdőzés nem javasolt, különösen akkor nem, ha sebek is jelen vannak.

Üdvözlettel:
Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Magasszintű orvosi ellátást kaptam, külön köszönöm dr.Vincze Ildikó lelkiismeretes munkáját, empátiáját. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Kapcsolodó tartalmak

Vér
Vér
C ukor
C ukor

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK