Hogyan terjed a szemölcs és hogyan lehet eltávolítani?

Hogyan terjed a szemölcs és hogyan lehet eltávolítani?

Dr. Brezán Edina Módosítva: 2023.11.28 10:49

A szemölcsöket alapvetően a HPV vírus okozza, és személyről személyre, illetve bizonyos felületekről személyre, sőt testrészről testrészre is terjedhetnek. A szemölcsök több típusa ismert, és többek közt ennek diagnosztizálása az első lépés az eltávolítás felé. A sokakat érintő témáról dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus beszélt.

A szemölcsnek több típusa is ismert

A HPV vírust nem, de a szemölcsöt el lehet távolítani.A szemölcsök a HPV (humán papilloma vírus) által okozott bőrképletek, amelyeknek több típusa létezik – például közönséges szemölcs, talpi szemölcs, nemi szemölcs -, de közös bennük, hogy mind tovább terjeszthető, vagyis fertőző. Ezek a bőrképletek a test bármely részén megjelenhetnek, leggyakrabban azonban az ujjakon, a kezeken, a lábfejeken és akár az arcon alakulnak ki. Jellemzően ártalmatlanok és főként esztétikailag lehetnek zavaróak, de amennyiben olyan testrészen jelennek meg, amelyen irritációnak vannak kitéve, vagyis például a talpon, a kéz- vagy a lábujjakon, akár kényelmetlenséget, fájdalmat is okozhatnak.   

Hogyan terjedhet a szemölcs személyről személyre?

Az egyik útja a szemölcs terjedésének, ha a fertőzött személy átadja azt egy addig nem fertőzöttnek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ha valaki megérinti a másik ember szemölcsét, feltétlenül el is kapja azt, hiszen az egyes személyek immunrendszere másként reagálhat a HPV-re.
A szemölcsöket okozó HPV vírustörzsek nagyon gyakoriak, és szinte mindenki találkozik velük, mégsem mindenkinél alakul ki szemölcs. A szemölcs növekedéséhez szükséges idő is személyenként változhat. Ha egy vágással, sérüléssel érintett terület érintkezik egy másik ember szemölcsével, nagyobb az esély a tovább terjedésre – többek közt az oka annak is, hogy a kisebb sérüléseket gyakrabban szerző gyerekek közt gyakoribb a szemölcs. Ugyanakkor a HPV-nak azon törzsei, amelyek nemi szemölcsöket okoznak, csak szexuális érintkezés során terjednek, és idetartozik minden bőrkontaktust igénylő szexuális kapcsolat. Ez utóbbi HPV vírus azonban különbözik a többi típustól, tehát nem alakulhat ki nemi szemölcs, ha a partnernek a kezén, vagy az ujjain van szemölcse.
Fontos tudni, hogy a nemi úton terjedő HPV ellen van oltás, de ez nem véd a többi HPV típus ellen, vagyis más jellegű szemölcsök oltás mellett is kialakulhatnak.

Hogyan terjedhet a szemölcs ugyanazon személynél más testrészről?

Ha valaki megérinti, dörzsöli vagy vakarja a szemölcsét egy bizonyos testrészén, majd más testrészéhez ér, a szemölcs az utóbbi helyen is megjelenhet. Éppen ezért a borotválkozással is elterjedhet a szemölcs, hiszen azzal apró felületi sérüléseket okozhatunk a bőrön, ami így nyitottabbá válik a kórokozók felé. 

Hogyan terjedhet a szemölcs felületről személyre?

Úgy is meg lehet fertőződni a vírussal, hogy valaki olyan felülettel érintkezik, amelyet egy aktív fertőzéssel élő személy is használt. Tipikusan ilyen felület lehet egy borotva vagy egy törölköző. A fertőződés kockázatát fokozza, ha az adott tárgy nedves, így például a talpi szemölcs terjedhet a nedves uszodakövön való mezítlábas járkálástól, ha azon korábban egy szemölccsel fertőzött is mezítláb járkált.

Ezek a megelőzés lépései

Teljes mértékben nem lehet magunkat megvédeni a HPV vírussal történő megfertőződéstől, de néhány óvintézkedést érdemes megtenni.

  • Ne érjünk a szemölcshöz, akár a sajátunk, akár máson van, illetve, ha ez történt, mossunk kezet és fertőtlenítsük le a kezünket (bőrfertőtlenítő gél vagy spray jó megoldás lehet).
  • Mindenki használja a saját eszközeit, törölközőjét, borotváját, papucsát, és ezek használatakor kerüljük a saját szemölccsel történő érintkezést. 
  • Tartsuk szárazon a szemölcsön, ne vakarjuk, piszkáljuk, érdemes lehet akár leragasztani. 
  • A nemi szemölcs elkerülése érdekében használjunk óvszert és érdemes az oltás lehetőségét is megfontolni.

Hogyan lehet eltávolítani a szemölcsöt?

A bőrgyógyász segít a makacs szemölcs eltávolításban.- A szemölcs eltávolításának módja mindig az adott típustól függ – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. - A leggyakrabban előforduló típus, a közönséges szemölcs esetében például szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, az elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolás és a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása. Talpi és tenyéri szemölcsnél leginkább ecsetelők, fagyasztás, esetleg sebészi eltávolítás válhat be, és alkalmazható speciális puhító kötés, amelynek használatával a felpuhult bőrképlet könnyebben eltávolítható. Az uszodaszemölcs (amelyet poxvírus okoz, nem HPV) eltávolítása történhet ecsetelővel vagy orvos által ún. Volkmann-kanállal, fagyasztással, lézerrel. Minden szemölcs kezelése fontos feladat, de a nemi szemölcsök esetében ez egyenesen kötelező, hiszen ezek akár a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növelhetik. Eltávolításukhoz a bőrgyógyász és/vagy a nőgyógyász javasolhat krémet, ecsetelőt, de történhet fagyasztás, leégetés, lézeres vagy műtéti eltávolítás is. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a szemölcs eltávolítása nem jelenti a HPV vírus kiirtását s szervezetből, így az sajnos kiújulhat.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértői

Dr. Vincze Ildikó

Dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga

Dr. Borbola Kinga

Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus

Orvos válaszol

Nekem a hüvelykujjam alatt vann egy ilyen szemölcs féleség! ha megnyomom nagyon fáj és váladék jön belölle de volt olyan hogy eltünt és utánnna megint vissza jött mi tehetek? mivel tudom ezt lekezellni? előre is köszönöm a segitséget!!

Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikus
Kedves Erdélyi Petra!

A pontos diagnózist bőrgyógyász szakorvosnak kell felállítani. Fontos lenne tudni, hogy mit jelent pontosan a szemölcs \"féleség \" A szemölcs legtöbbször nem is fáj. Ellenben fertőz, főleg ha váladékozik. Kérdés az is, hogy mit jelent a hüvelykujj alatt? A hüvelyk újj tenyéri felszínén, vagy a végpercén belül,a körme alatt? Mindenképpen mutassa meg bőrgyógyász orvosnak. Ha valóban szemölcs akkor többféle kezelési lehetőség is létezik. A szájon át bevehető gyógyszertől kezdve az ecsetelőn át a fagyasztásig. A házipraktika csak idő veszteség, főleg ha nem tudja pontosan mi az. A szemölcsök bizonyos életkorban spontán is eltünnek, de bizonyos elváltozások igen igen makacsak. Nagy kitartás kell a kiirtásukhoz. Bármilyen módszert is választunk ehhez. Bőrgyógyászati szakrendelésünkön lehetőség van a panasz kivizsgálására.
Üdvözlettel, Peterman Krisztina kozmetikus mester

Kapcsolódó oldalak

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK