Plakk, folt a bőrön - a Bowen-kór rákmegelőző állapot is lehet

Plakk, folt a bőrön - a Bowen-kór rákmegelőző állapot is lehet

dr. Rózsa Annamária Módosítva: 2020.03.11 13:21

A bőrön megjelenő foltok és plakkok orvosi ellenőriztetése azért is fontos, mert előfordulhat, hogy a Bowen-kór jelentkezik ilyen formában, ami egyes esetekben rákmegelőző állapot is lehet. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel szakemberhez kell fordulni.

A Bowen-kór jelei

A Bowen-betegség olyan bőrbetegség, amely vörös, pikkelyes foltok kialakulását okozza a bőrön, az epidermisz legkülső rétegeit érintő bőrsejt-változások miatt. A bőrgyógyászok úgy vélik, ez az elváltozás lehet a laphámsejtes bőrrák egyik korai formája is, bár a Bowen-kór csak az esetek negyedében alakul daganattá. Ez a betegség nagyon hasonlíthat megjelenésében a napfény okozta keratózisra, bár ez utóbbi általában kisebb méretű foltokat okoz, és a Bowen-kór olyan, kevésbé látható helyeken is megjelenhet, mint a külső nemi tájék és a végbél környéke. 
Ha plakk, folt jelenik meg a bőrön, bőrgyógyászati vizsgálat szükséges.- A Bowen-kór okozta léziók tipikusan száraz, plakkos megjelenésűek, hajlamosak viszketni, érzékennyé válni és esetleg vérezni is. Ugyanakkor a diagnózis felállítása nem minden esetben könnyű, hiszen a tünetek hasonlíthatnak ekcémára, pikkelysömörre, gombás bőrbetegségre is – ismerteti dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – A betegség az esetek egy részében rákmegelőző állapotként is jelentkezhet, a már előrehaladottabb stádiumra utalhat, ha a plakk megkeményedik, ha nagyon érzékennyé és vérzékennyé válik vagy csomóssá válik a megjelenése. Ha korábban nem is fordult valaki orvoshoz, ezeknél a jeleknél mindenképpen meg kell tennie.

Miért alakulnak ki a plakkok és mit lehet tenni ellenük?

Bár a Bowen-kór kialakulásának pontos oka nem ismert, számos rizikófaktort már sikerült beazonosítani. Ezek az alábbiak:

  • Idősödés (60 év felett gyakoribb).
  • Krónikus arzén expozíció (akár szennyezett kútvíz, akár bizonyos munkakörök miatt).
  • Erős és tartós napfényterhelés (különösen világos bőr esetén).
  • HPV-vírus jelenléte.
  • Betegség vagy gyógyszerelés miatt legyengült immunrendszer.

A plakkok a bőrön figyelmeztető lehetnek lehetnek.- Amikor a kezelésről kell döntenünk, olyan tényezőket is figyelembe veszünk, mint az életkor, az általános egészségi állapot, illetve a tünetek megjelenési helye. Minden kezelésnek vannak előnyei és bizonyos kockázatai, természetesen ezeket is mérlegelnünk kell - hangsúlyozza Rózsa doktornő. -  Mivel a gyógyszeres kezelésre ez esetben nincs lehetőség, az elváltozás sebészi eltávolítással, illetve helyi besugárzással rendszerint gyógyítható. Ha a műtét utáni szövettani vizsgálat valódi karcinómát igazol, a gyógyítást további műtéttel és sugárkezeléssel, terápiás protokollok szerint kell folytatni. Ugyanakkor bármi is a pontos diagnózis és a kezelés, mind a betegség kialakulásában, mind a kiújulás megelőzésében döntő szerepe lehet a fényvédelemnek, amely egyaránt vonatkozik a természetes napfényre és a szoláriumra. A legfontosabb pedig, hogy a páciensek minden olyan tünettel forduljanak bőrgyógyászhoz, amely újként jelentkezik, vagy amely változást mutat a korábbi állapotokhoz képest.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)

Téma szakértői

Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász - kozmetológus

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Pár éve a téli hónapokban a kezem nagyon kiszárad a hidegtől, sebes, érdes, eléggé fájdalmas is. Nagyon sok krémet kipróbáltam(Neutrogena- tol a gyógynövényes kremekig), de vagy nem használ, vagy csak ront a helyzeten. :(
Tudna esetleg olyan krémet ajánlani ami erre a hideg" allergiára" segítség lehet? Vagy ezek vényköteles termékek?
Előre köszönöm a segítségét!

Üdvözlettel,
Ábrahámné Acél Gabriella

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász kozmetológus
Tisztelt Gabriella!

Amennyiben panaszai lipidpótló készítmények mellett nem javulnak, valószínüleg már ekcemas tünetek is jelentkeznek.
Javaslom szakorvos felkeresését ahol megoldást találnak problémájára.

Üdvözlettel:

Dr Vincze Ildikó
börgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Kapcsolodó tartalmak

Vér
Vér
C ukor
C ukor

Hírek

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek
Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

Lipóma vagy faggyúciszta? Melyiket és miért kell eltávolítani?

A lipóma egy körülírt, zsírszöveti, bőr alatti csomó, amely elsősorban esztétikai problémát okozhat, de mérettől függetlenül nyomhatja az alatta lévő idegeket. A faggyúciszta (atheroma) a bőrből indul ki, bár akár a bőr alá is terjedhet. Melyiket és miért kell, vagy lehet eltávolítani, és mi erre a legjobb megoldás? Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze adott választ a kérdésekre.

 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK