Neurodermitisz

Neurodermitisz

Módosítva: 2024.06.26 10:52

A neurodermitisz, más néven atópiás dermatitisz, az egyik leggyakoribb krónikus bőrgyógyászati betegség gyermekeknél. Ez a betegség nemcsak fizikai tünetekkel jár, mint a viszketés, bőrpír és hámlás, hanem jelentős hatással lehet a gyermek életminőségére és jólétére is. Az alábbiakban bemutatjuk a neurodermitisz hatékony kezelésének kulcsfontosságú elemeit, hogy segítsük a szülőket a gyermekek bőrének védelmében és a fellángolások megelőzésében. 

Mi az a neurodermitisz?

A neurodermitisz okai

A neurodemitisz tünetei

Milyen más bőrgyógyászati betegségekhez hasonlíthat a neurodermitisz?

A nurodermitisz kezelése

Központjaink kapcsolódó szolgáltatásai neurodermitisz esetén

Mi az a neurodermitisz?

A neurodermitisz, más néven atopiás dermatitisz vagy atopiás ekcéma, egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Általában az immunrendszer túlzott reakciójaként alakul ki, és genetikai hajlam is szerepet játszhat a kialakulásában. A betegség leggyakrabban gyermekkorban kezdődik, de felnőtteknél is előfordulhat.

A neurodermitisz jellemző tünetei közé tartozik a bőr viszketése, pirossága, szárazsága és hámlása. Gyakran előfordul, hogy az érintett területeken hólyagok, repedések és nedvedző sebek is kialakulnak. A betegség lefolyása hullámzó lehet, időszakosan rosszabbodhat és javulhat is.

A kezelés általában a bőr hidratálására, gyulladáscsökkentő krémek és kenőcsök használatára, valamint az esetleges kiváltó tényezők kerülésére épül. Fontos szerepe van az életmódbeli tényezőknek is a betegség kezeléseében. Ilyen például az étrend és a stressz kezelése is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A neurodermitisz okai

A neurodermitisz, vagy atópiás dermatitisz okai összetettek, és több tényező együttes hatásának eredményeként alakulnak ki. Gyermekeknél különösen fontosak az alábbi okok és tényezők:

 • Genetikai hajlam: A neurodermitisz gyakran családi halmozódást mutat, ami arra utal, hogy genetikai tényezők fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Ha az egyik vagy mindkét szülő atópiás betegségekben (például asztmában, szénanáthában vagy ekcémában) szenved, nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermeknél is megjelennek a neurodermitisz jellemző tünetei.
 • Immunrendszeri eltérések: Az érintett gyermekek immunrendszere túlzottan reagál a környezeti allergénekre, mint például a pollen, házi poratka, állati szőr vagy bizonyos élelmiszerek. Ez a túlzott immunválasz gyulladást okoz a bőrben.
 • Bőrbarrier funkciózavara: A neurodermitisz esetében az érintett gyermekek bőre általában szárazabb és érzékenyebb, mert a bőr természetes védőrétege (bőrbarrier) sérült. Ez lehetővé teszi, hogy irritáló anyagok és allergének könnyebben behatoljanak a bőrbe, ami így gyulladást vált ki.
 • Környezet: A környezeti tényezők, mint például a hideg időjárás, alacsony páratartalom, légszennyezés, és a túlzott tisztálkodás, amelyek károsítják a bőr természetes védőrétegét, szintén hozzájárulhatnak a neurodermitisz kialakulásához és súlyosbodásához.
 • Élelmiszer-allergia: Különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél az élelmiszer-allergia (például tej, tojás, szója, búza) gyakran összefüggésben állhat az atópiás dermatitisz, vagyis a neurodermitisz tüneteivel.
 • Stressz: A pszichológiai tényezők, mint például a stressz és a szorongás, ronthatják a bőr állapotát és súlyosbíthatják a tüneteket.
 • Hormonális változások: Bizonyos hormonális változások, például a pubertás során, befolyásolhatják a betegség lefolyását.

A neurodermitisz kezelése gyermekeknél magában foglalja a tünetek enyhítését és a kiváltó tényezők kerülését. A rendszeres hidratálás, a bőrbarát tisztálkodószerek használata, a gyulladáscsökkentő kezelések, valamint az allergének kerülése fontos elemei a kezelésnek. Az orvosok gyakran ajánlanak helyi kortikoszteroidokat vagy más gyulladáscsökkentő szereket a fellángolások kezelésére.

Kapcsolódó cikkünk

Intim területen is okozhat viszketést az ekcéma

Az intim területeken megjelenő gyulladás, viszketés sokakban felveti a nemi betegség gyanúját, de már csak azért is érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mert sok esetben nem erről, hanem más bőrbetegségekről van szó. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor olyan krónikus problémák jelennek meg ezekben a zónákban, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma.

A neurodemitisz tünetei

A neurodermitiszntünetei gyermekeknél változatosak lehetnek, és a betegség súlyosságától, valamint az életkortól függően különbözőképpen jelentkezhetnek. Az alábbiakban lehet megtalálni a leggyakoribb tüneteket neurodermitisz esetén:

Csecsemők (0-2 év)

 • Száraz, hámló bőr: A bőr száraz és érdes tapintású, gyakran apró pikkelyszerűen hámló.
 • Vörös foltok: Az arc, különösen az orcák, valamint a fejbőr és a homlok területén vörös, gyulladt foltok jelenhetnek meg.
 • Viszketés: Az intenzív viszketés gyakori, ami miatt a csecsemő nyugtalan lehet, és sokat vakaródzik, különösen éjszaka.
 • Nedvedző bőrelváltozások: A vakarás következtében a bőrön nedvedző sebek, hólyagok alakulhatnak ki, amelyek később pörkké válhatnak.
 • Kiterjedt bőrpír: A neurodermitisz gyakran érinti a hajlatokat, például a könyök- és térdhajlatokat, valamint a nyakat és a csuklókat.

Kisgyermekek (2-12 év)

 • Gyulladt bőrfelületek: A könyök- és térdhajlatok, a nyak, a csuklók és a bokák területe gyakran érintett.
 • Viszketés és vakaródzás: Az intenzív viszketés miatt a gyermek sokat vakaródzik, ami tovább súlyosbíthatja a bőr gyulladását.
 • Sötétebb bőrszín: Az érintett területeken a bőr sötétebbé válhat (lichenifikáció) a hosszan tartó gyulladás és vakarás következtében.
 • Bőrvastagodás: A hosszan tartó vakarás miatt a bőr megvastagodhat és érdessé válhat.
 • Repedezett bőr: Az érintett területeken a bőr repedezett és fájdalmas lehet.

Serdülők és felnőttek (12 éves kor felett)

 • Gyulladt, viszkető területek: A könyök- és térdhajlatok, a nyak, a csuklók és a bokák továbbra is gyakran érintettek, de a tünetek a kezekre, lábakra és az arcra is kiterjedhetnek.
 • Bőrvastagodás és lichenifikáció: Az érintett területeken a bőr megvastagszik és sötétebbé válik a hosszan tartó gyulladás és vakarás miatt.
 • Krónikus viszketés: Az intenzív viszketés továbbra is fennáll, ami a bőr állapotának további romlását eredményezheti.
 • Repedezett bőr és sebek: A gyakori vakarás miatt a bőr könnyen megrepedhet és sebek alakulhatnak ki.

Általános tünetek

 • Éjszakai viszketés: Az éjszakai viszketés gyakran alvászavarokat okoz, ami befolyásolhatja a gyermek általános jólétét és napi tevékenységeit.
 • Bőrfertőzések: A gyakori vakarás következtében a bőr könnyen felülfertőződhet bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzésekkel.
 • Érzelmi és pszichológiai hatások: A krónikus viszketés és a bőr állapotával kapcsolatos szorongás pszichológiai stresszt és érzelmi problémákat okozhat.

Milyen más bőrgyógyászati betegségekhez hasonlíthat a neurodermitisz?

A neurodermitisz számos más bőrgyógyászati betegséghez hasonlíthat, különösen gyermekeNeurodermitiszk esetében, mivel a tünetek gyakran átfedhetnek. Az alábbiakban részletesen lehet megtalálni, hogy mely betegségek lehetnek összetéveszthetőek a neurodermitisszel és hogyan különböztethetők meg egymástól.

Seborrheás dermatitisz

A seborrheás dermatitisz, különösen csecsemők esetében, gyakran hasonlít a neurodermitisz képéhez. Mindkettő vörös, hámló bőrt okozhat, különösen a fejbőrön. Azonban a seborrheás dermatitisz általában zsíros, sárgás pikkelyek formájában jelenik meg, míg a neurodermitisz esetében a bőr szárazabb és viszketőbb.

Kontakt dermatitisz

A kontakt dermatitisz egy másik bőrgyógyászati betegség, amely tünetei alapján összetéveszthető a neurodermitisz tüneteivel. Ez a betegség akkor alakul ki, amikor a bőr valamilyen irritáló anyaggal vagy allergénnel érintkezik. Bár mindkét betegség gyulladást és viszketést okozhat, a kontakt dermatitisz általában korlátozottabb területeken jelenik meg, ahol a bőr közvetlenül érintkezett az irritáló anyaggal.

Pikkelysömör (psoriasis)

A pikkelysömör és a neurodermitisz tünetei szintén átfedhetnek, különösen a vörös, pikkelyes foltok tekintetében. A pikkelysömör esetében azonban a pikkelyek vastagabbak és ezüstösek, míg a neurodermitisz esetén a bőr inkább száraz és viszkető. Emellett a pikkelysömör gyakran érinti a könyököket, térdeket és a fejbőrt, míg a neurodermitisz gyakran a hajlatokban jelenik meg.

Impetigo

Az impetigo egy bakteriális fertőzés, amely szintén összetéveszthető a neurodermitisz képével, különösen, ha a neurodermitisz fellángolásakor másodlagos fertőzés alakul ki. Az impetigo jellemzője a nedvedző hólyagok és mézsárga pörkök kialakulása, míg a neurodermitisz általában száraz, viszkető foltokkal jár.

Gombás fertőzések

A gombás fertőzések, mint például a tinea, szintén hasonlíthatnak a neurodermitiszhez, különösen ha vörös, viszkető foltok alakulnak ki. A gombás fertőzések esetében azonban a foltok gyakran kör alakúak és éles határvonalúak, míg a neurodermitisz foltjai általában szabálytalanabbak.

Rovarcsípések és urticaria (csalánkiütés)

A rovarcsípések és az urticaria is hasonlíthatnak a neurodermitiszre, mivel mindkettő vörös, viszkető bőrelváltozásokat okozhat. Az urticaria esetében azonban a bőrelváltozások általában rövidebb ideig tartanak és gyorsan eltűnnek, míg a neurodermitisz krónikus és hosszabb ideig fennáll.

Ichthyosis

Az ichthyosis, egy örökletes bőrbetegség, amely száraz, pikkelyes bőrt okoz, szintén összetéveszthető a neurodermitisszel. Azonban az ichthyosis esetében a pikkelyek szimmetrikusan jelennek meg a végtagokon és a törzsön, míg a neurodermitisz foltjai inkább a hajlatokban és az arc környékén fordulnak elő.

A neurodermitisz tünetei sokszor átfednek más bőrgyógyászati betegségekével, ezért fontos a pontos diagnózis felállítása. Bármilyen bőrprobléma esetén érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, hogy megfelelő kezelést kapjunk és kizárjuk a hasonló tünetekkel járó betegségeket.

A neurodermitisz kezelése

A neurodermitisz kezelése gyermekek esetén összetett, és a célja a tünetek enyhítése, a fellángolások megelőzése és a bőr állapotának javítása. Az alábbiakban részletesen megtalálható a neurodermitisz kezelésének főbb elemeit gyermekeknél.

Bőrápolás és hidratálás

A bőr megfelelő hidratálása alapvető fontosságú a neurodermitisz kezelésében. Az alábbi lépések segítenek megőrizni a bőr nedvességtartalmát:

 • Hidratáló krémek: Rendszeres használatuk (napi 2-3 alkalommal) segít megőrizni a bőr nedvességét. Ajánlott illat- és színezékmentes krémeket használni.
 • Fürdés: Rövid, langyos vizes fürdőzés, amely után azonnal hidratálót kell alkalmazni. Kerülni kell a forró vizet és az irritáló szappanokat.

Gyulladáscsökkentő kezelések

 • Kortikoszteroid krémek: Helyileg alkalmazott kortikoszteroidok hatékonyan csökkentik a gyulladást és a viszketést. Fontos az orvos utasításait követni a mellékhatások elkerülése érdekében.

Viszketés csillapítása

 • Antihisztaminok: Az orvos orális antihisztaminokat írhat fel az éjszakai viszketés enyhítésére és az alvás javítására.
 • Hűsítő borogatások: Hideg borogatások vagy nedves kendők alkalmazása a viszkető területeken csökkentheti a viszketést.

Kiváltó tényezők kerülése

A neurodermitisz tüneteit kiváltó tényezők azonosítása és kerülése fontos a fellángolások megelőzése érdekében. Ezek lehetnek:

 • Allergének: Élelmiszerallergiák (például tej, tojás, mogyoró) vagy környezeti allergének (például pollen, poratka).
 • Irritáló anyagok: Durva szappanok, parfümök, dohányfüst, egyes ruházati anyagok (például gyapjú).

Ruházat és környezeti tényezők

 • Pamut ruházat: Pamutból készült ruházat viselése ajánlott, mivel a gyapjú és a szintetikus anyagok irritálják az egyébként is érzékeny bőrt.
 • Légkondicionálás és párásítás: A bőr kiszáradásának megelőzése érdekében fontos a megfelelő beltéri páratartalom fenntartása.

Diéta és táplálkozás

 • Étrendváltoztatás: Ha élelmiszerallergia gyanúja merül fel a neurodermitisz tünetei mögött, úgy a tünetek kiváltásáért felelős ételt kerülni kell.
 • Omega-3 zsírsavak: Ezek a zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak és segíthetnek a bőr állapotának javításában.

Pszichológiai támogatás

 • Stresszkezelés: A stressz és a szorongás súlyosbíthatja a neurodermitisz tüneteit. Gyermekeknél fontos a megfelelő érzelmi támogatás biztosítása és a stresszkezelési technikák (például relaxációs gyakorlatok) megtanítása.
 • Viselkedésterápia: Súlyos esetekben, amikor a gyermek nem tudja kontrollálni a vakaródzást, viselkedésterápia is hasznos lehet.

Orvosi felügyelet

 • Rendszeres orvosi ellenőrzés: Fontos, hogy a gyermek rendszeresen látogassa meg a bőrgyógyászt a kezelés nyomon követése és szükség esetén módosítása érdekében.

A neurodermitisz kezelése gyermekeknél átfogó és egyéni megközelítést igényel, amely magában foglalja a bőr megfelelő ápolását, a gyulladás csökkentését, a viszketés enyhítését, valamint az esetleges kiváltó tényezők kerülését. Az orvosi felügyelet és a szülők támogatása elengedhetetlen a gyermek bőrének és általános jólétének javítása érdekében.

Téma szakértői

Dr. Karászi Viktória

Dr. Karászi Viktória

bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK