Bőrgyulladás

Bőrgyulladás

Módosítva: 2024.06.07 16:38

A bőrgyulladás egy rendkívül gyakori tünet, amivel bőrgyógyászhoz fordulnak a betegek. A bőrgyulladás nem csupán esztétikai problémát jelent, hanem erősen viszkethet vagy égő érzés is jelentkezhet az érintett bőrterületen. Érdemes tudni, hogy a bőrgyulladás szisztémás betegségek jele lehet, ezért fontos a kivizsgálása.

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Dermatica Központban
Hogyan jön létre a bőrgyulladás?
Honnan tudhatom, hogy bőrgyulladás jelentkezett? Mik a tünetei?
Mi lehet a bőrgyulladás oka?
Hogyan vizsgálható ki a bőrgyulladás?
Hogyan kezelhető a bőrgyulladás?
Tehetek valamit otthon a bőrgyulladás ellen?

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Dermatica Központban

Hogyan jön létre a bőrgyulladás?

A bőrgyulladás a bőr különböző okokból létrejövő gyulladását jelenti. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy akkor jön létre gyulladás a szervezetben, ha az immunrendszer reagál egy olyan ingerre, ami veszélyes vagy amit ő veszélyesnek ítél meg. Az immunrendszerben számos különböző típusú sejt található, melyek ilyenkor aktiválódnak és különféle anyagokat bocsátanak ki. Az általuk kibocsátott anyagok között szerepel például a hisztamin, ami kitágítja és átjárhatóbbá teszi az ereket. Ez lehetővé teszi, hogy az immunválasz sejtjei könnyebben elérjék az érintett területet, viszont közben tüneteket is okoz. Bőrgyulladás esetén ezért jelenhet meg bőrpír, viszketés, melegség érzés és duzzanat az érintett területen.

Bőrgyulladás esetén tehát az immunrendszer válaszreakcióját láthatjuk lokálisan a bőrön. Ez a válaszreakció hasonló, azonban sok különböző dolog is beindíthatja. A bőrgyulladás hátterében állhat például a bőr gombás vagy bakteriális fertőzése, allergiás reakció és az immunrendszer betegségeiben is megjelenhet bőrgyulladás. A bőrgyulladás lehet akut, például allergia, bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzés esetén; valamint krónikus, például autoimmun betegség (pikkelysömör) esetén.

Honnan tudhatom, hogy bőrgyulladás jelentkezett? Mik a tünetei?

A bőrgyulladás típusos tünetekkel jelentkezik és látható a bőrünkön, így viszonylag könnyű észrevenni. Ha azonban olyan helyen alakul ki bőrgyulladás, amit nem látunk (például a hajas fejbőr), akkor más tünetek hívhatják fel a figyelmünket rá. A bőrgyulladás gyakori, általános tünetei a következők lehetnek:Bőrgyulladás - Dermatica Központ

 • bőrpír
 • viszketés
 • égő vagy csípő érzés a bőrgyulladás helyén
 • lapos vagy kiemelkedő kiütés
 • a bőr szárazsága, megvastagodása az érintett területen
 • sima vagy pikkelyes bőrfelszín
 • melegség az érintett területen
 • hólyagok vagy pattanások
 • repedezett bőrfelület, amely akár vérezhet is
 • a bőr hámlása a bőrgyulladás által érintett területen

Mi lehet a bőrgyulladás oka?

A bőrgyulladás hátterében számos különböző ok állhat, több típus is ismert bőrgyulladás esetén. Ezek a típusok kissé másmilyen klinikai képet mutatnak, ami megkönnyíti az orvosok számára a bőrgyulladás pontos okának felismerését.

A bőrgyulladás hátterében természetesen fertőzések is állhatnak, mint minden más gyulladás esetén. Bőrgyulladás kialakulhat a bőr bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzése miatt. Egyes fertőzések egy kis bőrfelületet érintenek, mások mélyebben is elterjedhetnek a bőrrétegekben és azon túl. Néhány példa a bőr gyulladását okozó fertőzésekre:

Előfordulhat, hogy a bőrgyulladás hátterében az immunrendszer nem megfelelő működése áll. Ilyen esetben az immunrendszer veszélyesnek vagy idegennek ismerheti fel a szervezet saját, normális sejtjeit is és immunválaszt indíthat ellenük. Ezt láthatjuk például egy gyakori krónikus bőrgyulladás, a pikkelysömör esetén. A szisztémás lupus erythematosus – egy másik autoimmun betegség - érzékenyebbé teheti a bőrt a napfényre, így könnyebben alakulhat ki bőrgyulladás. Emellett a cöliákiában szenvedő embereknél is előfordulhat egy dermatitis herpetiformis nevű bőrbetegség, amikor gluténtartalmú ételeket fogyasztanak. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a bőrgyulladás az első tünet, és az alapos kivizsgálás során derül fény az emésztőrendszeri autoimmun betegség fennállására. Ezért is fontos minden esetben kivizsgáltatni a bőrgyulladás tünetét.

Az immunrendszer túlzott reakciója, az allergiás reakció tünete is lehet a bőrgyulladás. Ez létrejöhet gyógyszerektől vagy bizonyos ételek fogyasztásától (csalánkiütés), de gyakori, hogy a bőrrel érintkező anyag (például egy öv fém csatja) váltja ki az allergiás reakciót és a bőrgyulladás tünetét. Ezt kontakt dermatitisznek nevezzük. A kontakt dermatitisz hátterében fémek, kozmetikai termékek, de kevésbé ismert, hogy mosó- vagy öblítőszer is állhat.
Az ekcéma - más néven atópiás dermatitisz – is az immunrendszer túlzott aktivitásának az eredménye. Ez száraz, vörös, viszkető bőrt okoz, ami könnyen megfertőződhet.

A hőkiütés is a bőrgyulladás egyik típusa, ami meglehetősen gyakori a gyermekeknél. A hőkiütést az eltömődött verejtékmirigyek okozzák. Amikor a testünk nem tudja a hőt izzadással leadni (például intenzív testmozgás vagy a napon való tartózkodás miatt), túlmelegedhetünk, és hőkiütés alakulhat ki. A verejtékmirigyeket elzáró kenőcsök vagy bőrtermékek hatására is létrejöhet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan vizsgálható ki a bőrgyulladás?

A bőrgyulladás kivizsgálását a bőrgyógyász szakorvosnak érdemes elvégeznie, ugyanis az ő szakterülete a bőrbetegségek kezelése. A bőrgyógyász általában fizikális vizsgálattal már tudja azonosítani a bőrgyulladás fennállását, de előfordulhat, hogy további vizsgálatokat kér. A fertőzés okozta bőrgyulladás legtöbb esete diagnosztizálható a kiütés fizikális vizsgálatával. Ha allergia gyanúja merül fel, allergiatesztet javasolhat, amely bőr- vagy vérvizsgálat formájában végezhető. A vérvizsgálat segíthet felmérni az egyéb alapanyagcserét érintő betegségeket is. Bizonyos esetekben az orvos bőrbiopsziát is vehet, melynek során egy kis bőrdarabot vesznek egy speciális eszközzel és mikroszkóp alatt megvizsgálják. Ezek a vizsgálatok segíthetnek pontosan azonosítani a bőrgyulladás hátterében álló okot. Sokat segíthet emellett a kórtörténet részletes felmérése, amellyel azonosíthatóak az esetleges társbetegségek is. A kórtörténet felvétele során orvosa azt is megkérdezheti, hogy a gyulladást egy bizonyos étel elfogyasztása, egy bizonyos gyógyszer szedése vagy egy bizonyos dologgal való közvetlen érintkezés után észlelte-e.

Kapcsolódó cikkünk

Allergia és toxikus reakciók a napfénytől

Napallergia, fényérzékenység? Sokkal több embert érint ez a probléma, mint talán gondolnánk, hiszen becslések szerint a népesség ötöde érintett lehet. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint azért is érdemes felállítani a pontos diagnózist, mert más bőrallergiák és bőrproblémák is okozhatnak hasonló tüneteket.

Hogyan kezelhető a bőrgyulladás?

A bőrgyulladás számos különböző módon kezelhető, attól függően, hogy pontosan mi áll a bőrgyulladás hátterében. Allergiás bőrgyulladás esetén elegendő lehet, ha kerüli a bőrgyulladás hátterében álló, kiváltó anyagokat (például a nikkelt). A bőrgyulladás más eseteiben gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Alapvetően a bőrgyulladás kezelését két csoportba oszthatjuk, vannak a helyileg alkalmazható és a szisztémás hatóanyagú gyógyszerek.

Helyileg alkalmazható szerek

Ilyen esetben a helyi kezeléseket közvetlenül a bőrön, a bőrgyulladás helyén alkalmazzák. Ezáltal a bőrgyulladás területén nagy koncentráció és nagyobb hatás érhető el, valamint nem okoznak (vagy csak csekély mértékben) szisztémás mellékhatásokat az alkalmazott szerek. Bőrgyulladás esetén a helyileg alkalmazható szerek például a következők lehetnek:

 • Kortikoszteroid krémek, amelyek segíthetnek a gyulladás csökkentésében
 • Immunmodulánsok, például kalcineurin-gátlók, amelyek közvetlenül az immunrendszerre hatnak a bőrgyulladás csökkentése érdekében
 • Antibakteriális vagy gombaellenes krémek fertőzések okozta bőrgyulladás kezelésére
 • Vény nélkül kapható viszketés elleni krémek, például hidrokortizon tartalmú krémek

Szájon át adható tabletták

A bőrgyulladás kezelésében a helyi szerek mellett nagy szerepet kapnak a szájon át szedett gyógyszerek is. Ezek szintén segítenek a bőrgyulladás enyhítésében, valamint a szisztémás gyulladásos választ is csökkentik. Bőrgyulladás esetén többek között a következő orális gyógyszereket ajánlhatják:

Tehetek valamit otthon a bőrgyulladás ellen?

Otthon is alkalmazhatunk néhány természetes módszert, hogy enyhítsünk a bőrgyulladás tünetein. Érdemes azonban bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni a bőrgyulladás tüneteivel, ugyanis ő tudja pontosan meghatározni, hogy miért alakulhatott ki, valamint hatékony kezelést is javasolni a bőrgyulladás ellen. Előfordulhat, hogy az otthoni módszerek is elégségesek (vagy annak tűnnek, mert ideig-óráig enyhítik a bőrgyulladás tüneteit), de súlyosabb bőrgyulladás esetén, vagy ha a bőrgyulladás egy szisztémás betegség tünete, mindenképpen szükség van orvosi vizsgálatra! Az alábbi módszerek segíthetnek, hogy enyhítse a bőrgyulladás panaszait:

 • Hidratálja a bőrét rendszeresen: Rendszeresen használjon hidratáló krémet, hogy bőre puha és nedves maradjon.
 • Kerülje az irritáló anyagokat: Kerülje azokat az anyagokat, amelyek irritálhatják a bőrét. Ilyen anyagok lehetnek bizonyos szappanok, mosószerek és egyéb kemikáliák. Érdemes hipoallergén kozmetikumokat és mosószert, öblítőszert választani azoknak, akik hajlamosak a bőrgyulladás kialakulására.
 • Viseljen pamut ruhát: A pamut ruha puha és nem irritálja, hanem engedi lélegezni a bőrt, valamint nem izzad be alatta, ezért a pamut ruha viselés is segíthet elkerülni a bőrgyulladás kialakulását.
 • Vegyen rövid, hideg zuhanyokat: A forró víz kiszáríthatja a bőrt. Érdemes kerülni a hosszú melegvizes ülőfürdőket, helyette vegyen inkább rövid, langyos vagy hideg zuhanyt.
 • Kezelje a stresszt: A stressz súlyosbíthatja a bőrgyulladás tüneteit. Próbáljon találni olyan tevékenységeket, amik kikapcsolják, megnyugtatják és ellazítják Önt, és iktassa be a mindennapjaiba. Ez lehet például zene hallgatás, sportolás, vagy valami kreatív tevékenység, például a festés.
 • D-vitamin kiegészítők: A D-vitamin-kiegészítők szedése segíthet az ekcémával járó bőrgyulladáson, ám ezt érdemes orvossal egyeztetni, mielőtt belekezdünk egy ilyen kúrába
 • Hagyja abba a dohányzást: A dohányzás sok más káros hatása mellett rontja a bőr vérellátását is, és súlyosbíthatja a bőrgyulladást.
 • Egészséges étrend: Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát. Ezek az élelmiszerek segítenek fenntartani a bőre egészségét.

  Téma szakértői

  Dr. Vincze Ildikó

  Dr. Vincze Ildikó

  bőrgyógyász, kozmetológus
  Dr. Brezán Edina

  Dr. Brezán Edina

  Bőrgyógyász - kozmetológus
  Dr. Borbola Kinga

  Dr. Borbola Kinga

  Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

Hírek

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcs - fontos megkülönböztetni a melanómától

Időskori szemölcsnek is nevezik a seborrhoeás keratózist, ami főként 50 év felett nagyon gyakori, jóindulatú, hámeredetű bőrelváltozás, de fiatalabbaknál is megjelenhet. Ez a lassan fejlődő, idővel leginkább szemölcsre hasonlító képlet önmagában nem igényel kezelést, de egyrészt fontos eldönteni, valóban erről van-e szó vagy bőrdaganatról, másrészt esztétikai okokból el is lehet távolítani. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa mondta el, hogyan.

További részletek
A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

A feje tetején kopaszodik? Ilyen okai lehetnek a férfias hajhullásnak nőknél

Egyre ritkább a haja a feje tetején, és úgy kopaszodik, ahogyan jellemzően a férfiak szoktak? Ez az úgynevezett androgén (vagyis férfias típusú) hajhullás, amely nőknél különösen önbizalom romboló hatású lehet. Dr. Karászi Viktória, a Dermatica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos a jelenség okaira és a megoldás lehetőségeire világított rá.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Brezán Edina
Dr. Brezán Edina Bőrgyógyász - kozmetológus
Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos
Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK