Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkjana965@citromail.hu kérdést tesz fel önnek.Tisztelt Doktornő! A problémám 12 nappal ez előtt kezdődött: első nap viszkettem, de semmi nem jelent meg a testemen. Másnap elkezdtem szedni az allergia gyógyszeremet (Cetirizin hexal), a viszketés el is múlt. De 2 nappal később azt vettem észre, hogy erősebb érintésre a bőröm kipirosodik. Nem fáj, nem viszket, csak kipirosodik és néhány perc múlva elmúlik. Pl.: törölközéstől vagy akár attól is, ha az ujjammal húzok egy csíkot a bőrömön. Szedtem kalciumot is (500 mg-os tabletta),de nem használt. Mi lehet ennek a bőrpirosodásnak az oka és mit lehetne tenni ellene? Előre is köszönöm a segítségét! Üdv: Jana .
Tisztelt Jana,

A bőrtünetet dermografizmusnak hívják (nincs magyar neve), és ez normális jelenség. Vakarás helyén a bőrünk bepirosodik, ami néhány perc után elmúlik. Egyéni érzékenységek miatt ez különböző mértékű lehet, de ez nem kóros.

Amennyiben a vakarás helyén vörös göbcse, vagy nagyon viszkető hurkaszerű duzzanat jelentkezik, az már kórós folyamat. Ezt urticaria factitia-nak nevezzük (vakarás helyén jelentkező csalánkiütés).

Csak akkor kell kezelni, ha ez viszketést okoz. Az oka leggyakrabban tartósítószer-színezőanyagok, antioxidánsok fogyasztása az étrendben, de stressz is provokálhat hasonlót.

Terápiában antihisztamin (pl. Cetirizine ) javasolt, emellett tartósítószer-színezékmentes diéta tartása legalább 3 hétig. Calcium tabletta nem segít.

Üdvözlettel:

Dr. Garaczi Edina

bőrgyógyász, allergológus szakorvos.

Hírek

Nem múlik az arc pirossága? 4 tipp a rosacea kezeléséhez

Nem múlik az arc pirossága? 4 tipp a rosacea kezeléséhez

Ha a nyaralás után, a kevésbé napfényes időszakban sem múlik el az arc pirossága, érdemes utánajárni, nem rosacea okozza-e a tünetet.  Az arc középső területein értágulatokkal, esetleg gyulladt csomókkal jelentkező, rendkívül zavaró bőrbetegségről és annak kezeléséről Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus beszélt.

További részletek
Pattanásos bőr? Szteroid is okozhatja

Pattanásos bőr? Szteroid is okozhatja

A szteroide acne vagyis a szteroid okozta pattanás ugyanúgy néz ki, mint egy „normál” pattanás, mindössze a kiváltó ok különbözik a két típusnál. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a főként fiatalokat érintő problémáról és annak kezeléséről beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Csapó Zsolt
dr. Csapó Zsolt sebész
Dr. Gyarmati Csaba
Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész
dr. Medgyesy Gábor dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
Dr. Pánczél Gitta
Dr. Pánczél Gitta bőrgyógyász, kozmetológus
Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
dr. Rózsa Annamária dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vincze Ildikó Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Zubek Krisztina
Dr. Zubek Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus