Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk



jana965@citromail.hu kérdést tesz fel önnek.



Tisztelt Doktornő! A problémám 12 nappal ez előtt kezdődött: első nap viszkettem, de semmi nem jelent meg a testemen. Másnap elkezdtem szedni az allergia gyógyszeremet (Cetirizin hexal), a viszketés el is múlt. De 2 nappal később azt vettem észre, hogy erősebb érintésre a bőröm kipirosodik. Nem fáj, nem viszket, csak kipirosodik és néhány perc múlva elmúlik. Pl.: törölközéstől vagy akár attól is, ha az ujjammal húzok egy csíkot a bőrömön. Szedtem kalciumot is (500 mg-os tabletta),de nem használt. Mi lehet ennek a bőrpirosodásnak az oka és mit lehetne tenni ellene? Előre is köszönöm a segítségét! Üdv: Jana .
Tisztelt Jana,

A bőrtünetet dermografizmusnak hívják (nincs magyar neve), és ez normális jelenség. Vakarás helyén a bőrünk bepirosodik, ami néhány perc után elmúlik. Egyéni érzékenységek miatt ez különböző mértékű lehet, de ez nem kóros.

Amennyiben a vakarás helyén vörös göbcse, vagy nagyon viszkető hurkaszerű duzzanat jelentkezik, az már kórós folyamat. Ezt urticaria factitia-nak nevezzük (vakarás helyén jelentkező csalánkiütés).

Csak akkor kell kezelni, ha ez viszketést okoz. Az oka leggyakrabban tartósítószer-színezőanyagok, antioxidánsok fogyasztása az étrendben, de stressz is provokálhat hasonlót.

Terápiában antihisztamin (pl. Cetirizine ) javasolt, emellett tartósítószer-színezékmentes diéta tartása legalább 3 hétig. Calcium tabletta nem segít.

Üdvözlettel:

Dr. Garaczi Edina

bőrgyógyász, allergológus szakorvos.

Hírek

Ezt lehet tenni a bőr megvastagodása ellen

Ezt lehet tenni a bőr megvastagodása ellen

A bőr megvastagodása számos formában okozhat panaszt, az ekcéma és a szemölcs is egy típusa az úgynevezett hiperkeratosisnak. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett.

További részletek
Okozhat hajhullást a seborrhoeás dermatitisz?

Okozhat hajhullást a seborrhoeás dermatitisz?

A seborrhoeás dermatitisz miatt viszkető, sárgás foltok és korpaszerű lemezkék jelenhetnek meg többek közt a fejbőrön. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a betegség ritkán, de hajhullást is okozhat. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Munkatársaink

Dr. Borbola Kinga Dr. Borbola Kinga
Dr. Borbola Kinga Bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Csapó Zsolt PhD dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD sebész
Dr. Gyarmati Csaba
Dr. Gyarmati Csaba plasztikai sebész
dr. Medgyesy Gábor dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor sebész
Dr. Pánczél Gitta Dr. Pánczél Gitta
Dr. Pánczél Gitta bőrgyógyász, kozmetológus
Peterman Krisztina
Peterman Krisztina kozmetikőr, kozmetikus mester, szépség terapeuta
dr. Rózsa Annamária dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológus
Dr. Szántó Hajnalka
Dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Vincze Ildikó Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Dr. Zubek Krisztina Dr. Zubek Krisztina
Dr. Zubek Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus